Nie wiem, czy specjalnie na potrzeby tego filmu w jakiś sposób powiększą Konga, np. argumentując to faktem, iż w pierwszym filmie był młodociany, a teraz podrósł, ale uważam, że wcale nie muszą go znacznie powiększać, albo wcale. Dlaczego? Rozmiar nie zawsze ma aż takie znaczenie. Jasne, Godzilla z 2014 jest około 3 razy większa od Konga, ale należy pamiętać o atutach wielkiej małpy. Są nimi szybkość, niesamowita zwinność i skoczność, bardzo chwytne dłonie i stopy oraz umiejętność rzucania wielkimi przedmiotami, np. głazami. Godzilla jest znacznie większa, cięższa i w związku z tym fizycznie silniejsza no i jej główna broń- zionie radioaktywnym syfem. Należy jednak pamiętać, że nie zawsze wygrywa teoretycznie większy i silniejszy, a ogromne znaczenie ma "skill", szybkość i zwinność, a to na pewno nie są atuty Godzilli. Właśnie dlatego według mnie Kong nie jest bez szans, bo może wykorzystać swoje zalety, a ociężała i mało zwrotna Godzilla może mieć problem z mniejszym, zaciekle atakującym przeciwnikiem, który może ją obijać pięściami, rzucać ogromnymi przedmiotami, skakać z impetem, chwytać silnymi dłońmi i ramionami, doskok-atak-odskok, doskok-atak-odskok. Ja bym tak to widział właśnie i wcale nie jest to takie bez sensu. No ale zobaczymy co wymyślą twórcy filmu, mam jednak nadzieję, że nie pozabijają się wzajemnie, bo lubię oba stwory.
Myślę, że jest to trochę absurdalne, za dużo ich dzieli, wszelkie ciosy Konga nie będą odczuwalne dla pewnie 10-krotnie cięższego potwora, w realnym świecie King-Kong pewnie by się przestraszył i schował i nie ma co się dziwić. Konga pewnie mogło by zatrzymać
wojsko albo mocno zranić, a Godzille? No właśnie.
Niemniej gdyby Kong był podobnych rozmiarów to raczej postawił bym na niego.
Powtórzę się: Kong wciąż rośnie. Wyspa Czaszki miała miejsce w latach 70-tych ubiegłego wieku i BYŁO wspomniane, że Kong jest nastolatkiem i wciąż rośnie. Współcześnie może dojść do ok. 90 metrów i to jest coraz częściej potwierdzana informacja. Zatem nawet tego kilkanaście metrów różnicy pomiędzy kolosami może zdecydować o wygranej lub przegranej jednego z nich. Zgodzę się, że Kong jest zwinniejszy i inteligentniejszy od Godzilli. Mam nadzieję, że utrzyma tę tendencję przy obecnych rozmiarach.
Czekam na więcej informacji, jakiś zwiastun, finalnie na samą ekranizację. I mam szczerą nadzieję, że będzie się działo. : )