Mam wrażenie, że reżyser chyba trochę popłynął z wielkością Konga. W filmie Jacksona z 2005 roku małpa miała nie więcej niż 8 metrów. Można to spokojnie policzyć na podstawie scen z Naomi Watts czy porównania do TRexa. W filmie Kong: Wyspa Czaszki Kong urósł - miał wysokość nieco powyżej 30 metrów (wyliczał to kolega na tym forum w opiniach pod tamtym filmem). A tutaj Kong jest tak duży jak Godzilla, która ma +- 100 metrów wysokości. W niektórych scenach w mieście zaś obydwa monstra sięgają głowami czubków wieżowców... W jednej scenie jeden wieżowiec przewraca się w momencie, gdy małpa na niego wskakuje. No nie, jednak to nie dla mnie takie bajki.
to nie ten sam kong co u jacksona , a i urósł od wyspy czaszki , poczytaj sobie jest plelno info co jak i dlaczego
Urósł dokładnie 3 razy? Jakoś mnie to nie przekonuje. A jeśli to nie ten sam Kong co z filmów poprzednich to mogli go inaczej nazwać.
Kong w trakcie trwania filmu Wyspa Czaszki (2017) ma około 30 metrów wysokości, jest jeszcze młodym osobnikiem.
W starciu z Godzillą (2021) mierzy już ponad 100 metrów wysokości i urósł znacząco dzięki promieniowaniu oraz braku innych przedstawicieli tego gatunku na swojej wyspie.
I najważniejsze, Kong z serii Monsterverse nawiązuje do japońskiej wersji z 1962 roku, gdzie Toho zaprezentowało nam naczelnego, jako jednego z potężnych kaiju, a nie tylko jako prehistoryczną bestię, rodem z przedwojennego oryginału. Wtedy mierzył około 45 metrów wysokości, zaś Godzilla ~50 metrów.