Wszystko staje sie jasne, kiedy się już GNGL obejrzy. Typowa lewicowa propagandówka, bez żadnej żenady i obiektywizmu robiąca z MacCarthy'ego despotycznego tyrana i antychrysta, za to na piedestiały wznosząca wspaniałe amerykańskie media i telewizje CBS, które dawały ludziom raporty o kolejnych procesach senatora... dla Lewicy ten film to chleb i igrzyska, na dodatek jest całkiem sprawnie zrealizowany. Wyobrażam sobie zachwyt i skowyt, jaki zapanował wśród hollywoodzkiego towarzystwa po premierze tego "dzieła". Wszystkie komunistyczne świnie któych MacCarty śmiał oskarżyć pewnie wyły z zachwytu, że oto ktoś stworzył zwyczajną nagonkę na ich oprawcę... nagonka ta nawet nie próbuje być obiektywna. Przykre...
Jednak Akademia postanowiła zachować chociaż pozory przyzwoitości i nagrodziła film poruszający problem rasowy, ale Clooney też dostał ochłapa. Miło patrzec, jak jego kariera sie rozwija :) I każdy wyszedł na swoje...
Ale na wszelki wypadek wytlumacze Ci, ze ow generalek pietnowal i scigal za POGLADY komunistyczne, ktore same w sobie, jak kazde poglady, nie sa niczym złym, patrzac z pewnej perspektywy.
Gdyby nie media, skazanych byloby wielu ludzi chocby lewicujacych, gdyby nie media, zapanowalby tam zwyczajny terror.
A wywieranie jakiegokolwiek nacisku na czyjekolwiek poglady, idealy jest złem samym w sobie. To tak gwoli przypomnienia.
I dzieki Bogu, ze film ten nie gloryfikuje pana maccartiego jako jedynego sprawiedliwego, nieustraszonego pogromcy tych złych - komunistow.
I nie ma sie co dziwic, bo Hollywood, jako srodowisko w jakiejs tam czesci artystyczne (artystowskie) z natury musi byc lewicujace, bo kazdy prawdziwy artysta ma serce po stronie lewej.
Dobry, chciales dobrze, staraj się dalej :).
2. Co do tego ścigania komunizujących, to też nie jestem do końca pewien. Mam nadzieję, że masz jakieś źródła na te tezę, a nie wnioskujesz tego na samej podstawie filmów takich jak np. Majestic (gdzie bohater został niesłużnie oskarżony o trzymanie z komunistami i za to został wezwany do stawienia się przed komisją). Inwkizycję przez kilkaset lat tez opluwano, jakoby mordowała miliony niewinnych ludzi i podejrzewam, że prapogandę taką głosili ci sami postępowcy, którzy oksarżali MacCarthy'ego.
Chciałem dobrze i zrobiłem dobrze. Wszelkie przejawy socjalistycznych pobudek powinno sie wyrywać razem z korzeniami, jeżeli nie chcemy znów żyć w siermiężnym PRLu...
PS Mam nadzieję, że ta dygresja o sercu po lewej stronie, to z kolei jakiż nieudany żart z Twojej strony?
Pozdrawiam.
Komunistyczne poglądy nie są złe? Jesteś bogaty, sam zarobiłeś na to? I tak powinieneś się podzielić !!! Komuniści chcieli wygrać z USA? Komuniści, większość to zwykli chłopi, bez wykształcenia, komuniści mordowali inteligentnych i bogatych ludzi, Rosjan też, więc jak oni chcieli wygrać zimną wojnę? USA miało więcej i lepszych naukowców. Poza tym odpowiadają za wymordowanie 150mln ludzi na całym świecie i okupację wielu krajów, Ukrainę, Litwę itd.
Ech, czemu każdy zżymający się na ten film musi jednocześnie tak bardzo zżymać się na "lewacką" Akademię? Przecież w takiej Wenecji film był jeszcze cieplej przyjęty! Czemu nikt nie napisze o tamtejszych świniach komunistycznych?
byłem we Włoszech na konkursie architektonicznym i tam MENTALNIE po prostu 50% ludzi to komuniści 40% to faszyści a 10% jak chorągiewki zależnie od potrzeb. :) Widać w Wenecji ta proporcja przeważa silnie na lewo ze szkodą dla filmów niestety zauważam bo polityka nigdy dobrze filmom nie robi :). Taka żartobliwa dygresja proszę się nie kłócić bo nikogo tu nie gloryfikuję tylko stwierdzam fakty zaobserwowane na podstawie rozmów z samymi włochami i porównania wyników festiwali...