PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=644005}

Gra tajemnic

The Imitation Game
2014
7,4 190 tys. ocen
7,4 10 1 190026
6,1 76 krytyków
Gra tajemnic
powrót do forum filmu Gra tajemnic
ocenił(a) film na 7
Shalimar00

czy ja wiem? cóż, mógł cierpieć na łagodną wersję aspargera... kilka scen na to wskazuje, np. scena z marchewką i groszkiem w stołówce (choć jednocześnie mogłaby to być nerwica natręctw), ale jak było w rzeczywistości nie wiem... nie jest powiedziane, że geniusze matematyczni to w większości autystycy albo aspargerowcy, choć istnieje pewna zależność... prawdę powiedziawszy te schorzenia choć są bardzo ciężkie, są jednocześnie fascynujące... tak naprawdę nie ma i chyba nigdy nie było identycznych przypadków tej choroby, każdy jest inny

ocenił(a) film na 8
Shalimar00

Naszła mnie ta sama refleksja... Na zagranicznych portalach wyczytałam, że taka kreacja bohatera nie była bezcelowa, bowiem sam Turing podobno cierpiał na Aspergera.

NP93

A więc coś jest na rzeczy :)

NP93

Nie od dziś wiadomo, że chorzy na autyzm to przeważnie genialni matematycy.
Wyprzedzając pytanie, zespół Aspergera to zaburzenie rozwoju mieszczące się w spektrum autyzmu.

Mahone93

"chorzy na autyzm to przeważnie genialni matematycy". Chorzy na autyzm to w wiekszości ludzie upośledzeni umysłowo. Ci , którzy są "genialni" stanowią niewielką część chorych i zwykle ich zaburzenie to tzw. autyzm wysokofunkcjonujący lub właśnie asperger.

ocenił(a) film na 6
Shalimar00

dokładnie
mit genialnego autystyka ma się świetnie w kinie, w życiu zdecydowanie gorzej (jakem mama bardzo zdolnej dziewczynki z zaburzeniami ze spektrum autyzmu)

mogę polecić jeden wiarygodny film o zdolnej autystyczce - http://www.filmweb.pl/film/Temple+Grandin-2010-491384

ocenił(a) film na 9
Shalimar00

W czasie diagnozy zespołu Aspergera jedną z cech branych pod uwagę jest poziom inteligencji. O tej chorobie mówimy kiedy dziecko jest przynajmniej w normie intelektualnej tak więc wyklucza to upośledzenie umysłowe. To tak na marginesie.

ocenił(a) film na 8
ganja_5

W filmie były przedstawione klasyczne objawy spektrum autyzmu. Wysokofunkcjonującego. W obecnej klasyfikacji praktycznie odchodzi się od różnicowania Zespołu Aspergera. Bardziej niż marchewka z groszkiem istotne jest kompletne niezrozumienie "kodu społecznego" - i to było pokazane bardzo wiarygodnie.

ocenił(a) film na 8
Karem_2

Kocham Cię.

ocenił(a) film na 7
Shalimar00

Zgadzam się.Znam kogoś kto jest terapeutą i pracuje z chorymi na autyzm. W większości są to np dzieci upośledzone mniej lub więcej umysłowo. Jeśli chodzi o zespół Aspergera dotyczy to w większości chłopców niż dziewcząt ( tu raczej mówimy o zespole Retta). Zespól Aspergera raczej występuje w łagodnej formie autyzmu i zdecydowanie jest bardzo trudny do określenia. Wiele osób nawet te które znamy z mediów doskonale funkcjonuję z zespołem Aspergera.

Shalimar00

To jest już śmieszne. Nie chorzy na autyzm a neuroatypowi i nie cierpiący tylko osoby w spectrum. Na całym świecie używa się takich określeń a w Polsce to nadal ludzie upośledzenie