PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=95308}

Gra wstępna

Ôdishon
1999
6,5 9,0 tys. ocen
6,5 10 1 8977
7,2 17 krytyków
Gra wstępna
powrót do forum filmu Gra wstępna

Na wstepie chciałem powiedzieć, że film ten określany czasem mianem 'horroru' czy 'thrillera' niewiele ma z tymi gatunkami wspólnego. Powiedziałbym raczej: dramat obyczajowy z paroma zaledwie elementami kina gore i elementami thrillera.... Ocene daje tak niską bo film momentami zwyczajnie nudził (za długi o jakieś 30 minut), no i jako zagorzały fan kina grozy, bardzo, ale to bardzo się zawiodłem;/ 'Ichi the Killer' tego samego reżysera jest od 2 do 3 razy lepszy:)

Wiele też naczytałem się na tym forum o końcówce tego filmu (szczerze mówiąc głównie to mnie skłoniło do obejrzenia, no i wspomniany wcześniej b. dobry 'Ichi the Killer'), jaka to jest brutalna i 'jedna z najbardziej okryutnych w historii kina'. Chialbym na przyszlosc prosic takie niedouczone osoby o niezabieranie głosu w sprawach, o jakich nie mają pojęcia:) A jeśli dalej uważają, że mają rację, polecam im obejrzeć np. Man Behind The Sun, Salo czy Guinea Pig. Obejrzeć, porównać i wyciągnąć wnioski. Nawet moja wrażliwa narzeczona obejrzała całe 'Audition' bez wychodzenia z pokoju^^

Podsumowując: jeśli ktoś się nastawi na mocny dramat obyczajowy niech sobie obejrzy. Fanom mocnego kina grozy odradzam, bo będą na pewno zawiedzeni!

ocenił(a) film na 10
Man_Behind_The_Sun

gówno się znasz, chłopcze groza nie polega na piętrzeniu okrutnych scen(jak w Ichi the killer - który zgodzę się jest śietny), subtelne napięcie ja k w filmie Odishon jest właśnie odpowiednio wyważone. A scena z workiem naprawdę to majstersztyk. Ja polecam, a Tobie do douczenia się film z Gruzji pt. Tzameti

ocenił(a) film na 6
nigganigga

Sam gówno się znasz na kinie grozy chłystku, ten film to jedna wielka nuda dla takich buraków jak ty.

ocenił(a) film na 10
Man_Behind_The_Sun

no to bądź cały czas w tym swoim przeświadczeniu cepie to się nie rozwiniesz nigdy.

ocenił(a) film na 6
nigganigga

Jak mam się niby rozwinąć, oglądając 'Audiotion'....? I co potem będę taki jak ty?) Piękne dzięki, nie skorzystam.

ocenił(a) film na 10
Man_Behind_The_Sun

jak tam chcesz - a z resztą jeszcze się nie rozwinąłeś- ale może kiedyś dorośniesz

ocenił(a) film na 10
nigganigga

a z resztą po twoich ulubionych filmach to widzę że gówno się możesz znać na temat filmów grozy, według Ciebie dobry film to droga bez powrotu - gratuluję świoetnego gustu hahaha. Skasuj to lepiej i się nie ośmieszaj

ocenił(a) film na 6
nigganigga

Ale ty walisz smuty czlowieku. Jak mam sie niby rozwinac - ogladajac taki a nie inny rodzaj filmow....? I to uczyni mnie doroslym? Czyli ten komu sie podobal Audition (ty) to dojrzala osoba i koneser kina, a ci ktorych znudzil (ja i chyba wiekszosc osob na tym forum) to niedojrzali gowniarze, tak? Jesli tak uwazasz no to gratulacje, bardzo dojrzale podejscie (sarkazm)

ocenił(a) film na 6
Man_Behind_The_Sun

No nie moge człowieku teraz sie znowu do WT przypieprzyles, choc nie wiem co ten film ma wspolnego z tematem dyskusji??? Fakt ze mam ten film w ulubionych, co nie znaczy ze mnie przerazil, ogladalem go RAZ jako dobry przygodowy slasher pare lat temu u kumpla i uwazam ze w swojej klasie jest bardzo dobry i interesujący, dlatego dodalem go do ulubionych, a nie dlatego ze jest to mistrzostwo swiata w filmach grozy:). Zreszta jedyny slasher, ktory mnie poruszyl do tej pory to TCM 2003, byc moze dlatego ze zawiera dobre efekty, nastroj i elementy kina gore, ktorego jestem fanem.

Man_Behind_The_Sun

hej, a może umówicie się po prostu na gg?:/

ja jestem dopiero co po obejżeniu i nie mogę się jeszcze ustosunkować, bo wrażenia zbyt swieże, ale nie powiem żebym się nudziła.

ocenił(a) film na 6
Pigulka_Bezsenna

Hmm dzieki, ale ludzi ktorzy zamiast odpisac normalnie na posta, zaczynaja rzucac miesem (cytat: gowno sie znacz chlopcze), zwykle banuje na GG:)