PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=401060}
6,5 91 tys. ocen
6,5 10 1 90510
6,2 40 krytyków
Grindhouse: Planet Terror
powrót do forum filmu Grindhouse: Planet Terror

Na przykładzie obu części "Grindhouse" widac różnicę między Tarantino a Rodriguezem. O ile Quentin dba jeszcze o bohaterów oraz ich emocjonalne rozterki (wiadomo, że nie psychologizuje, ale ma w tym wyczucie), o tyle Rodriguez stawia wyłącznie na krwawą jatkę. Bardzo lubię rodriguezowskie "Desperado", "Od zmierzchu do świtu" oraz "Sin City", lecz "Planet terror" nie do końca mnie przekonało. Jest to w gruncie rzeczy zlepek lepszych i słabszych scenek, z których większośc śmieszy (w końcu to pastisz tandentnego kina expolitation), a cała reszta wywołuje obrzydzenie. Myślę, że w kategoriach kina gore to znaczne osiągnięcie, lecz efekciarstwa niestety, pan Robert się nie ustrzegł (ta skacząca przez mur tancerka go-go/McGowan z karabinem zamiast nogi oraz ostatnia sekwencja na postapokaliptycznej pustyni). Cieszą natomiast smaczki w epizodach Biehna (ale się chłopak zestarzał), Tarantino (wyjątkowo podła rólka:) czy Savini'ego (speca od filmowej makabry tu w roli gliniarza). Podsumowując, niezły wstęp oraz rozwinięcie, natomiast zakończenie przesadzone. Może za drugim razem podejdzie nieco lepiej, tak miałem z "Desperado" i "Sin City". Póki co - 6,5/10.

ocenił(a) film na 6
Thommy

Ah, zapomniałem o roli Bruce'a, jakże mogłem zapomniec o TAKIM aktorze! To bardzo rzadko spotykane, by ktoś o jego sławie nie grał pierwszoplanowej roli, mało tego, nie został nawet wymieniony w czołówce!