Nie podobała mi się "konstrukcja" wątku romansu Anakina z Padme. Gdy spotkali się pierwszy raz w Mrocznym Widmie Anakin miał 10 lat (Lloyd jest z 1989r) a Padme z 18 lat (Portman jest z 1981r). Gdy w Ataku Klonów spotykają się po 10 latach ona powinna mieć 28 a on 20. Co ciekawe Anakin urusł i to bardzo a Padme prawie wogóle się nie postarzała, tak więc w II i III episodzie wyglądają jak by byli w tym samym wieku (co jest prawdą gdyż oboje aktorzy którzy wcielili się w postaci Anakina i Padme, urodzili sie w 1981r.). Wogóle dziwne troche że Anakin startuje do kobiety starszej o tyle lat od niego. Wiem że wiek realny nie musi odpowiadać filmowemu, ale w filmie ich wiek nie był zprecyzowany więc myślę że można przyjąć takie dane.
Napiszcie co o tym sądzicie.
Sam wątek wieku nie jest dla mnie zaskakujący ale że osoby w takim wieku już się w sobie zakochały. Albo to pomysł naciągany albo science fiction. Podsumujmy
1) Anakin jako mały chłopiec spotyka Padme, która jest nastolatką. Akcja Mrocznego Widma dzieje się w przeciągu kilku dni i w tym czasie między tą dwójką rodzi się miłość.
2) Spotykają się po 10 latach. Zarówno Anakin jak i Padme przez ten cały czas tłumią miłość do siebie i Tak samo jak w części pierwszej tutaj też akcja dzieje się na dniach i właśnie na koniec filmu biorą w tajemnicy ślub. Wiem że rozum nigdy nie idzie w parze z sercem, ale to jest jakoś trudne do uwierzenia.
Słyszałem wiele przypadków miłości od pierwszego wejrzenia ale to już przesada.
Tu masz racje, bo wydaje mi się że dziecko w wieku 10 lat nie wie na czym polega taka miłość partnerska. Wydaje mi się że w I się tylko bardzo polubili a miłość to w II i III, choć z drugiej strony Anakin mówił że myślał przez te całe 10 lat o Padme... Dosyć dziwne.
Tak własciwie to w mrocznym widmie anakin miał 11 lat
a padme 16 (prawie 17). atak klonów zaczyna się 10 lat puźniej
czyli anakin ma 22 lata a padme 27
ich ruznica wieku nie jest wcale taka duza bo wynosi 5 lat.
Zeczywiście padme zabardzo się niezmieniła ale ludzie to są jakby nie było kosmici i pewnie starzeją się w nieco wolniejszy sposób.
Bzdura!!!Kiedy spotkali się na Tatooine,Anakin miał lat 9 a Padme-14.Wówczas nie było mowy o żadnej miłości ze strony Padme.Ona zakochała się w nim dopiero jak był "duży".Anakin zaś jak sam mówił,kochał ją od momentu kiedy się z nią rozstał te "10 lat temu" co moim zdaniem też jest bzdurą bo 9 letnie dziecko nie może się zakochać i kochać cały czas przez 10 lat nie widząc nawet swojej wybranki.Zresztą w Mrocznym Widmie nic nie wskazywało na to że mały Anakin kocha lub pokocha Padme...
W "Mrocznym Widmie" Anakin mówi, że kocha Padme i się kiedyś z nią ożeni. W filmie nie ma tego momentu, ale w książce jest. Widocznie myślał o niej całe 10 lat ;) Między nimi nie ma takiej dużej różnicy raptem kilka lat.
W mrocznym widmie Anakin ma 9 lat, a Padme 14 lat. Tak więc w ataku Ani ma 19 lat, a Padme 24. Wiek postaci (podobnie jak określenia czasu pomiędzy filmami) nie pojawia się w epizodach, ale jest uporządkowany przez EU (książki, komiksy, gry na których produkcję zgodził się Lucas i nad którymi to ma kontrolę.
"Wogóle dziwne troche że Anakin startuje do kobiety starszej o tyle lat od niego".
"Sam wątek wieku nie jest dla mnie zaskakujący ale że osoby w takim wieku już się w sobie zakochały. Albo to pomysł naciągany albo science fiction".
Demi Moore jest o 16 lat starsza od Ashtona Kutchera, a jednak są parą. Sam znam - wyjątkowo udane - małzeństwo, gdzie żona jest o 7 lat starsza od męża. Widać żyjemy w świecie science-fitcion.
Chociaż przyznam, że faktycznie ten wątek nie bardzo mi przypadł do gustu, ale nie ze względu na prawdopodobieństwo i realizm (bo tu akurat problemu nie widzę), tylko właśnie ze względu na konwencję - po prostu taka para nie bardzo mi pasuje do jednak baśniowej poetyki SW.
nie wiem skąd ten pomysł, ze Padme ma 28 lat a Ani 18..bzdura kompletana radze oglądać uważniej