PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5982}

Gwiezdne wojny: Część III - Zemsta Sithów

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith
2005
7,6 263 tys. ocen
7,6 10 1 263161
6,6 63 krytyków
Gwiezdne wojny: Część III - Zemsta Sithów
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część III - Zemsta Sithów

Witam,
Moze to dziwne ale w zyciu nie widziałem żadnej częsci Star Warsów. Teraz jakoś się nastawiłem na obejrzenie całej kolekcji, tylko nie wiem w jakiej kolejności oglądać. Znalazłem wiele takich tematów ale żaden nie dał mi jednoznacznej odpowiedzi. Z całej sagi Gwiezdnych wojen wiem tylko o Darth Vaderze, że jest ojcem Skywalkera. Reszta będzie dla mnie całkowitą nowością. Moglibyście polecić mi, osobie która nie widziała żadnej części, w jakiej kolejności mam je obejrzeć aby oglądało się najlepiej? Najpierw 4,5,6 czy zacząć od jedynki?

Edit: Jakie są zalety oglądania od jedynki, a jakie od czwórki?

ocenił(a) film na 9
bastek7

Skoro już wiesz, że Darth Vader jest ojcem Luke'a, to ja bym ci radził obejrzeć po kolei, czyli od 1 (Mroczne Widmo) do 6 (Powrót Jedi) :D

Tylko najlepiej żebyś obejrzał wersje z napisami, bo wersje z dubbingiem zepsują ci całe filmy ;)

ocenił(a) film na 9
bastek7

Nie ma opcji żeby oglądać od Mrocznego Widma, bo to jest (porównując do reszty serii) tak słaby film, że nie będziesz miał ochoty na dalsze oglądanie. Jeśli zaczniesz od starej trylogii to będzie lepiej, bo wtedy w nowej będziesz mógł szukać ukrytych smaczków, rozpoznawać postacie etc. Do tego III część sprawdza się bardzo dobrze jako finał całej serii, bo jest i akcja i wzruszenie i naprawdę człowiek czuje się spełniony po ostatniej minucie.
Wiem co mówię, bo sam tak zrobiłem, że zacząłem od Mrocznego Widma. Spać mi się chciało podczas oglądania, a po Atak Klonów nie sięgnąłem. Na szczęście zrobiłem drugie podejście, tym razem zaczynając od czwórki i od tamtej pory Star Warsy są moim życiem ;)

bastek7

Zacznij od Nowej Nadzieji.

ocenił(a) film na 8
bastek7

Od czwórki takie że zaczynasz łapać "magię" serii i tą tajemniczość ktorej mało w nowych częściach. Swiat jest pokazany od poczatku oraz reguly nim rządące, tak jakbys czytal dobra basn z różnymi bardzo bohaterami. Natomiast nowa trylogia jest tylko kontyynuacją, rozszerzeniem mysli. Więc tak jak zawsze najpierw oryginał :)