Czy dobrze rozumiem, ze gdyby Anakin nie przeszedl na ciemna strone mocy to Padme by nie poronila bo w ogole nie doszloby do tego spotkania gdy Anakin ja dusi ?
I kolejne : czy lord Sithow przewidzial przyszlosc i 'wlozyl' sen o poronieniu (specjalnie tylko ten fragment przyszlosci, bez pokazania tego, ze to przez Anakina dochodzi do poronienia) do glowy Anakina by go przekonac do przejscia na jego strone ?
1. PADME NIE PORONIŁA. Ona urodziła żywe dzieci ale po urodzeniu zmarła. Gdyby Anakin nie przeszedł na CSM to by nie doszło do jej śmierci a już napewno nie z jego powodu, nie dusiłby jej.
2. Sidious/Palpatine raczej nie przewidział przyszłości, on tak manipulował wszystkimi aby jego plany się ziściły. Raczej potrafił tak wpłynąć na Anakina, że ten zaczął mieć koszmary o śmierci Padme. Pamiętaj o tym, że Palpatine był bardzo blisko Anakina, Anakin zwierzał mu się z wielu rzeczy. Np.powiedział Palpatine`owi co uczynił w wiosce Tuskenów. A ten (Palpatine) domyślając się, że Anakin boi się utracić Padme, oraz wiedząc jak wpłynęła na Anakina śmierć jego matki, zaczął wpychać w jego głowę różnego rodzaju myśli. Mówiąc wprost - podsycać jego strach o Padme. Gdy strach o Padme był duży, Palpatine zaczął Anakinowi opowiadać bajeczki o tym, że znając tajniki CSM może uratować jej życie (czyli sprawić aby sny sie nie spełniły).
Podejrzewam, że autentyczna śmierć Padme nie została przewidziana a była ona "dziełem przypadku" np. możliwe, że gdyby Kenobi wyszedł ze statku Padme później, to ta by przeżyła. Możliwe, że udałoby się jej przekonać Anakina aby się z tego wszystkiego wycofał. Anakin zdenerwował się jego widokiem sądząc, że Padme jest w zmowie z Kenobim (mówi przecież "Przywiozłaś go tutaj by mnie zabił") i w tym momencie zaczął ją dusić. Padme oczywiście nie wiedziała o tym, że Kenobi tam jest. Więc ta "utrata woli życia" to składowe kilku rzeczy:
1. załamała się tym, że Anakin pozabijał m.in. dzieci i jest pośrednio odpowiedzialny za zabicie wielu innych Jedi,
2. duszenie mogło wpłynąć na jej stan zdrowia i dodatkowo jeszcze bardziej ją załamać (w końcu to jej ukochany ją krzywdzi - uwierz mi, można się naprawdę mocno wtedy załamać),
3. załamała się tym, że to za co walczyła i to czemu była wierna (Demokracja) , zostało zniszczone przez jej ukochanego.
Dodatkowo należy wziąć pod uwagę fakt, że poród a tym bardziej bliźniąt jest mocno wyczerpujący dla organizmu.
Dziekuje.
Oczywiscie moj blad - chodzilo mi o smierc Padme przy/po porodzie.
Co do 2. To moze Anakin mial zdolnosci snienia/przewidywania przyszlosci a przez 'podszepty' Palpatina snil wlasnie ten fragment przyszlosci gdzie Padme umiera ? Chodzi mi o to, ze sny Anakina sa dosc dokladne z tego co pamietam i w filmie widzimy pod koniec niemal kopie tego co mu sie snilo wczescniej. Anakin przez przypadek snil niemal dokladnie to co sie wydarzylo pozniej naprawde ?
PS prosze zebys nie odnosila sie do czesci 4,5,6 bo dopiero zamierzam obejrzec :)
Dobrze, zauważyłeś - niemal. Ale jak się przyjrzysz to stwierdzisz, że te sny niewiele przypominają to co się wydarzyło potem znaczy naprawdę. Kenobi nie mówi do niej aby oszczędzała siły. Kenobi nic do niej nie mówi po walce z Anakinem na Mustafar. Nawet jak ona się pyta o Anakina to Kenobi z pomocą Mocy uspokaja ją tak, że ona zasypia.
Myślę, że te sny były raczej wytworem jego strachu (oczywiście strachu, którego zalążek był w śmierci jego matki) a strach ten, był podsycany przez Palpiatina