PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5982}

Gwiezdne wojny: Część III - Zemsta Sithów

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith
2005
7,6 263 tys. ocen
7,6 10 1 263149
6,6 63 krytyków
Gwiezdne wojny: Część III - Zemsta Sithów
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część III - Zemsta Sithów

na ktoryms z forow Szajba napisal ze filmy SW maja glebie.maja przeslanie.sa sceny w filmie które niosa to przeslanie.które według was je niosa??...które naklaniaja do refleksji...sa jakimis wyznacznikami??
według mojej skromnej osoby, takimi scenami które naklonily mnie do reflikcji sa , np.
Mroczne widmo(film, ktory jedziecie z góry na doł)-jest taka scena gdy anakin stoi przed Rada Jedi.Mistrzowie zastanawiaja sie czy pozwolic mu na nauki czy nie(moja refleksja:co by sie stalo gdyby nie pozwolili??nie bylo by dartha vadera a co najgorsze star wars, ale takze to ze naszym zyciem czasem kieruje ktos inny a nie my sami, i ze moze nas czasem spotkac cos nie oczekiwanego)
atak klonów-scena gdy anakin "zybil"wszystkich ludzi pustyni i opowiada o wszystkim Padme(hmmm tu ujawnia sie cala prawda o anakinie...gniew którego nie jest w stanie opanowac...gniew który zniszczy mu zycie...)
Zemsta Sithów (tu jest wiele scen nadajacych sie do glebszych refleksji)wiele piszecie o scenie gdy padme stoi w swoim mieszkaniu i spoglada na swiatynie jedi a anakin patrzy rowniez przez okno ale swiatyni.jest to piekna scena.ukazuje nam jak raz z jasna strona mocy ginie nadzeia i szczescie dwojki zakochanych w sobie osob...jak to za chwile moze runac...a takze cierpienie...niepewnosc jutra...zal...ale chodzi mi tez o scene narodzin blizniat i ich rozdzielenia...co bedzie czekalo na nich gdy dorosna...beda nienawidzic wlasnego ojca i walczyc przeciw niemu...
Nowa Nadzieja-moment gdy rebelianci atakuja gwiade smierci o lord vader walczy przeciw nim ...walczy przeciw wlasnym dzieciom pragnie ich smierci...fakt ze nie wie ze jest ich ojcem jest dobijajacy...ukazuje nam niszczaca moc ciemnej strony...
Imperium Kontraatakuje-"pojedynek"lorda vader i luka...przed przeznaczeniem nie ucieknie sie...
Powrót Jedi - śmierc lorda vader..."wciaz jest w nim dobro"-mowila Padme i ponad 20 lat pozniej w chwili gdy zetknol sie z synem zdal sobie z tego sprawe...ale nidgy nie jest za pózno na okazanie dobra i nie wazne jak sie bedzie staralo je ukryc to w glebi nas jest samotna iskierka ktora podwplywem milosci potrafi sie zaognic...

"Ciemność jest szczodra, jest cierpliwa i zawsze zwycięża, lecz w samym sercu siły leży jej słabość: wystarczy jedna, jedyna, samotna świeca, by ją pokonać.
Miłość jest czymś więcej niż świecą.
Miłość potrafi zapalić gwiazdy."

i jak tu nie kochac takiego filmu...??
czekam na wasze refleksje...may the force be with you...

Padme_Amidala

Bardzo ciekawa interpretacja. Osobiscie nigdy nie traktowałem w ten sposob gwiezdnej sagi! Jednak rzeczywiscie. Po glebszym zastanowieniu GW sa filmem po czesci moralizatorskim!
Przyklady? Jest ich wiele, jednak chodzaca skarbnica przeslan jest ... mistrz Joda! "Do or do not, there is no try"! Cytat legenda, a komentarz do niego chyba jest zbedny!

ocenił(a) film na 10
Padme_Amidala

coś wtym jest ! ale nie wiem co ? ... medytacji poddam sie na ten temat.. ( yoda ep2)

Padme_Amidala

"Błoto stwarza czasem pozory głębi" (C) Stanisław Jerzy Lec

jakie to prawdziwe! :D

moshimosh

Hahaha lubie Twoj sarkazm !!! Rosnij w sile anty-fanie "Gwiezdnych Wojen" !!! Zycze Ci tylko .... kulturalnych ripost ze strony niektorych z "nas" :] Powodzenia w slownej walce !!!

ocenił(a) film na 10
ment0r

Ja tam nie widzę wielkiej głębi w mocy ciemnej strony i gdybym był w świecie Star Wars jak najszybciej bym na nią przeszedł jak mój ulubieniec Darth Maul.
" W pewnym momencie światło zrozumiało zdradziecką potęgę cienia, zrozumiało, że nie może go pokonać, ponieważ im zacieklej walczysz z mrokiem tym silniejszy staje się cień. I wtedy właśnie potęga i dziedzictwo zakonu zniknęły i pozostał tylko Yoda. On sam kontra potęga cienia. I ten moment wystarczył cieniowi.... "

Padme_Amidala

"Błoto stwarza czasem pozory głębi" (C) Stanisław Jerzy Lec - heheh, co to miało znaczyć? ;P
Ja osobiście zgadzam się z głębią filmu... Jest wiele scen, w których można właśnie takową głębię znaleźć...
No chociażby sam wydźwięk Luke'a i jego kształcenia się na Jedi - musi odkryć w sobie moc, dosknalić ją i tak dalej - czyli że w każdym znajduje się siła, która pozwoli mu na walkę z niesprawiedliwością i złem... Tylko trzeba umieć ją w sobie odkryć...

ocenił(a) film na 10
marrnefer

Welcome to the dark side my child! Welcome to the future! ( Knights of the old republic).

ocenił(a) film na 10
Padme_Amidala

JAk dla mnie jest dużo metafor które odnoszą sie do Polityki. Imperator- władza totalitarna, świetnie został pokazany w III cześci motyw z poszerzeniem władzy imperatora w senacie gdzie został nagrodzony oklaskami. Tak w Historii tworzyły się największe totalitaryzmy.TEN FILM JEST NIESMIERTELNY. JAK DLAMNIE LUCAS JEST GENIALNY,ciężko jest pokazać skomplikowane poczyniania Pańśtw i uczuć ludzkich w tak przystępny i interesujący sposób. Jak dlamnie powinien dostać OSKARA!