PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=759}
7,9 342 tys. ocen
7,9 10 1 342241
7,7 69 krytyków
Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja

Kolejny seans dzięki TVN wystarczył by się przekonać jak piękny to jest film.

Cóż rozwodzić się długo nie będę więc krótko opiszę wrażenia po kolejnym seansie New Hope.

Reżyseria - Tym filmem Lucas zmienił oblicze kina Sci-Fi i do dziś to widać oraz czuć przy seansie. Szkoda że prequelami Lucas nieco zepsuł to co stworzył - moim zdaniem. Ale nie ma się co przejmować, jest stare dobre New Hope.

Fabuła/scenariusz - zastrzeżeń jako takich nie mam chociaż film mógłby być dłuższy. A jest to najkrótszy film z uniwersum Star Wars - wielka szkoda bo seans szybko mija.

Muzyka - Williams w starej trylogii zrobił świetną muzykę. W New Hope czuć ją w każdej scenie, bardzo wyrazista. Chociaż brakuje mi mocniejszego kawałka. Szkoda że w tej części Williams nie wprowadził, Imperial March.

Aktorstwo - teraz patrzy się inaczej gdy na Leię ;( gdy Carie już nie ma. W tej części Leia kradnie cały film. Jest to dla mnie najlepiej zagrana postać i najlepiej zarysowana w Nowej Nadziei. Oczywiście perełki Mark Hamill i Harrison Ford również niczego sobie.

Efekty - film wciąż zachwyca nimi. Moim zdaniem mimo, upływu lat nie starzeją się w przeciwieństwie do efektów z prequeli.

Podsumowując!

Plusy:
+ muzyka
+ fabuła/scenariusz
+ klimat
+ aktorstwo
+ efekty
+ reżyseria
+ zdjęcia
+ Leia <3 uwielbiam ją.

Minusy:
Film zdecydowanie za krótki