Jak myślicie czy imperator wróci według mnie tak.
Pozwolę sobie zacytować info z biblioteki Ossus:
Odrodzenie
Zbieranie sił
Odrodzony Imperator.
Palpatine jednak nie zginął. Jego świadomość, uwolniona od zagęszczenia Mocy, jakim była
druga Gwiazda Śmierci, błąkała się po galaktyce, aż trafiła na Jenga Drogę, Rękę Imperatora i
pilota jego osobistego promu, Cienia Imperatora, w którego ciało wszedł i skontaktował się z
Satem Pestagem. Pestage przyleciał po swojego pana i zabrał go na Byss, gdzie świadomość
Imperatora po raz pierwszy wstąpiła w ciało jego klona.
Imperium było już wtedy w rozsypce, a poszczególni lordowie walczyli ze sobą o jego strzępy.
Rebelia przekształciła się w Nową Republikę i odzyskiwała coraz więcej planet, sukcesywnie
pokonując kolejnych samozwańczych władców Imperium. Palpatine patrzył na to i czekał,
zbierając siły oraz konstruując nowe plany. Zbierał nad Byss ogromną flotę, a także budował
kolejne superbronie, zaprojektowane tym razem przez Umaka Letha: Niszczyciele Światów, a w
późniejszym okresie Działo Galaktyczne. W tajemnicy zbudował też sobie na Kuat
superniszczyciel klasy Eclipse, dwa razy dłuższy, niż standardowe jednostki tej klasy. Wyszkolił
także korpus Mrocznej Elity, oraz rozkazał Inkwizytorowi Jerecowi szukać miejsca zwanego
Doliną Jedi (która to wyprawa się nie powiodła tak, jak Palpatine oczekiwał). Gdy wszystko było
gotowe, z Nieznanych Regionów powrócił Thrawn, któremu Darth Sidious pozwolił działać,
wiedząc, jak dobrym jest taktykiem. Nie wiadomo, czy Thrawn kontaktował się z Palpatinem i
czy wiedział o jego sposobie na przeżycie własnej śmierci, jednak wydaje się to mało
prawdopodobne. Faktem jest natomiast, iż Thrawn w 9 ABY odbił połowę galaktyki z rąk Nowej
Republiki, zmuszając ją później do otwartej kontrofensywy ze Światów Środka w stronę
Rubieży, pozostawiając centralne regiony, jak Coruscant, w zasadzie niechronione. Czyli
dokładnie takie, jakie chciał je widzieć Imperator
Możesz podać szczegóły tego źródła? Czy jest tam wzmianka co tym co będą robić Jedi w VII części filmu ?
moje żródło to biblioteka ossus i nie wiem czy coś tam jest ale czytałem że zły będzie syn hana solo
Z tego co czytałem, to Palpatine wróci, zostanie wskrzeszony za pomocą pradawnych ksiąg Sithów, czy coś w tym stylu.