PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=671051}

Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 259 tys. ocen
7,2 10 1 259312
7,3 84 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

po zwiastunach wnioskuje że ciemny Sith to Luke - nie pokazali go na trailerach, Sith ma rutuał przy starej spalonej masce Vadera ...

ocenił(a) film na 6
mieszkoxxx

Naprawde Luke?.Hmmm.
Czy myslisz ze az tak daleko by poszli ?.Mysle ze to nie Luke.
Mysle ze Luke zginie pod koniec filmu i bedzie oczywiscie zemsta jak w 4 czesci Star Warsa kiedy to Obi Wan zgina.

ocenił(a) film na 10
lavrenzo84

Han zginie... Luke dopiero pojawi sie pod koniec filmu i jego rola bedzie niewielka... Ta mówią wszystkie aktualne doniesienia ;v

ocenił(a) film na 8
Gracu999

Moim zdaniem Luke nie zginie, lecz stanie się mistrzem / nauczycielem dla nowego Jedi.
Han też nie powinien zginąć, może zginie Chewie.

ocenił(a) film na 3
Gracu999

jak myślicie kto wyszkolił na Jedi murzyna?

ocenił(a) film na 10
mieszkoxxx

Nie jest Jedi, miecz umie włączyć jak każdy nawet Han w EP V go użył tak samo tutaj Kylo Ren szedł na Finna to ten wziął co miał pod ręka, natomiast nowym Jedi bedzie Rey.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
mieszkoxxx

Jesteś rasistą, czy tylko takiego udajesz?
W starym kanonie Leia też jest Jedi i ma własny miecz świetlny. Oczywiście, według Ciebie nie powinna.
Moim zdaniem to Rey będzie Jedi i uczniem Luke'a.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
mieszkoxxx

Z plotek/ spojlerów które wyczytałem Rey jest córka Luke'a, natomiast synem Hana Solo jest Kylo Ren ktory go zabije

ocenił(a) film na 3
Gracu999

głupoty wyczytałeś, równie dobrze mógłbyś napisać że synem Hana jest Chewbaca :D

ocenił(a) film na 10
mieszkoxxx

Znaczy to pisało na bastionie, redakcja ułożyła wszystkie spojlery/plotki, teasery, w spójna całość, w możliwa fabule, ale nie ukrywam ze jest to Abrams i te plotki mogły być kontrolowane przez Lucasfilm by fani ułożyli sobie jakaś fabule, zwiastuny odpowiednio zmontowane a tym czasem w filmie może sie okazać ze wszystko jest o 180 stopni inaczej jak myśleliśmy

ocenił(a) film na 7
mieszkoxxx

Jeśli oglądałeś making star wars na dvd do Nowej Nadziei to tam jest powiedziane, że Lucas chciał kobietę Jedi w roli głownej...i taki był napisany scenariusz, nawet masz concept art Ralpha, dopiero na początku zdjęć do filmu zmienił tą postać na Luke`a
http://starwars.wikia.com/wiki/File:MCQ-moseisley.png

mieszkoxxx

Kobiety Jedi też były w filmach...ale nie w rolach głównych, ale to nie znaczy że teraz nie może być główną bohaterką w np komiksach i grach kobiety-Jedi miały ważne rolę a nawet jedna z nich była najważniejszym mistrzem w Zakonie Jedi tak jak Yoda w episodach 1-3.

ocenił(a) film na 9
lavrenzo84

Przeciez na filmwebie nawet jest pokazany aktor ktory gra Rena

użytkownik usunięty
mieszkoxxx

Co implikuje wam takie pomysły? Nie dość że ta postać jest grana przez Adama Drivera to i zdjęcie Luke'a w szatach Jedi już dawno obiegło Internet.

ocenił(a) film na 9

Dla mnie to tez niezrozumiałe, ale widocznie istnieją ludzie którzy nie śledzą na bieżąco wszystkich doniesień na temat filmu i wyciągają wnioski tylko po zwiastunach. Zadziwia mnie to, ale takie domysły bywają potem całkiem zabawne. ;)

ocenił(a) film na 5

Nie wszyscy grzebią w necie dogłębnie.

darecki77

Wystarczy filmweb czytać .....

ocenił(a) film na 9
darecki77

Wystarczy sprawdzic jaki aktor gra jaką rolę

ocenił(a) film na 9

Ehhh te dzieci, nie zrozumiesz :)

mieszkoxxx

Za trudne zajrzeć do obsady i przeczytać 2/3 nowinki na temat filmu? :P Kylo Ren to Adam Driver.

ocenił(a) film na 5
mieszkoxxx

No. No! That's not true! That's impossible! noooooo nooooo

ocenił(a) film na 5
mieszkoxxx

typuje że koleś gadający do maski Vadera to syn panstwa Soli.Rey ich córka.Brat i siostra.W trailerze Han Solo przytula Leie bo ta się martwi.Wyruszą na poszukiwania Luka do pomocy.

ocenił(a) film na 5
darecki77

Panstwa Solo,sorki kot mi biega po klawiaturze:)

mieszkoxxx

Przecież Luke jest w zwiastunie, to ten z odciętą dłonią, w szacie z kapturem. Dotyka R2D2

ocenił(a) film na 9
attra

Wczesniej tez juz byl w teaserach

ocenił(a) film na 7
mieszkoxxx

Kennedy i Kasdan mówili w wywiadzie, że `Luke już nie jest tym Lukiem jakiego znamy`....być może dostał na łeb jak Jorus, albo zdziwaczał w samotności, ale na ciemną stronę na pewno nie przeszedł.

ocenił(a) film na 7
mieszkoxxx

Ja natomiast wnioskuje że ten Sith to musi być Jar-Jar Binks. W końcu Jar-Jara nie ma na plakacie.

mieszkoxxx

Luke będzie nowym Imperatorem, nawet nie wyobrażam sobie innej przyszłości.

ocenił(a) film na 9
Jake_Boe

Nope

mieszkoxxx

http://cdn2.denofgeek.us/sites/denofgeekus/files/styles/insert_main_wide_image/p ublic/9/66//kylo_ren.jpg?itok=nLHB21PA
https://dailypop.files.wordpress.com/2015/08/luke-skywalker-star-wars-force-awak ens.jpg?w=690

Rzeczywiście bardzo podobni...

ocenił(a) film na 9
mieszkoxxx

Po internecie krążą zdjęcia Kylo Rena bez maski, nie widzisz jaki aktor go gra?

ocenił(a) film na 3
Himiteshu

przypomnij sobie ilu aktorów grało Vadera ... podpowiem ci że w starej trylogii 3 :)

ocenił(a) film na 9
mieszkoxxx

Nie, ten czarnoskóry podkładał mu tylko głos

Himiteshu

W samej oryginalnej trylogii, oprócz Jamesa E. Jonesa, który podkładał mu głos, Dartha Vadera grał David Prowse, Sebastian Shaw i Bob Anderson :)

ocenił(a) film na 3
Imitation

dlatego obstawiam że Luke będzie złym, może będzie mentorem tego czarnego w masce jak imperator ...

mieszkoxxx

Myślę, że mało prawdopodobne jest to by twórcy specjalnie wprowadzali nas w błąd, dając fałszywe zdjęcia Luke'a w szacie Jedi i pokazując jego figurki, gdzie trzyma zielony miecz świetlny :) Poza tym oficjalnie ogłoszono kto gra Kylo Rena i Snoke'a. No, ale kto wie...

ocenił(a) film na 3
Imitation

palpatine też chodził w szatach i był dobrym wujkiem, skoro Luke jest jedi nie sithem dlaczego brakuje go na plakacie i dlaczego niema pokazanego jego ryja w żadnym trailerze?

mieszkoxxx

Może nie chcą żebyśmy widzieli wszystko przed seansem? Może chcą nas czymś zaskoczyć? To nie pierwszy film, w której daną postać trzyma się w tajemnicy podczas kampanii reklamowej, a w filmie odgrywa ważną rolę.

ocenił(a) film na 3
Imitation

no panie odpowiedziałeś sobie sam, bo domyślamy się że Luke musi być dobry a przecież jak jego staremu odbiło to jemu również mogło, tymbardziej że się w powrocie Jedi się pojednali, w tajemnicy trzyma się zwykle jakiś cliffhangar - albo twist fabularny i to było by coś takiego.

mieszkoxxx

Po twojej głupkowatej gramatyce i imponującej kulturze nikogo nie powinno dziwić, że snujesz takie absurdalne pomysły dotyczące fabuły.
Luke po złej stronie mocy jako Kylo Ren albo jego mentor.
Bardzo wiarygodne i oryginalne.

Prokurator24

Zrobiłem ciekawe porównanie,może coś w tym jest...

http://postimg.org/image/um16dfool/

_Nico_

A wziąłeś pod uwagę takie rzeczy jak:
1. To tylko concept art
2. Kylo Rena gra Adam Driver
3. Widzimy go bez maski na oficjalnych zdjęciach i w zwiastunie tyłem.
i ogólną absurdalność tego pomysłu ?

ocenił(a) film na 3
Prokurator24

więc powiedz mi mądralo dlaczego Luka nie ma na plakacie i w żadnym trailerze ... czemu J J Lucas go ukrywa? była taka akcja kupę lat temu jak trzymano fabułę Imperium Kontratakuje w tajemnicy to w wersji dla prasy Vader mówił do Luka - Obi Wan jest twoim starym, a na premiere zmienili tekst na Ja jestem twoim starym :D

użytkownik usunięty
mieszkoxxx

Jaki byłby sens pokazywania go skoro jednym z głównych zamysłów jest, że Luke zniknął?

Powiedz mi lepiej czemu w zwiastunie nie ma C-3PO, Huxa czy postaci Von Sydowa.

mieszkoxxx

Jest kilka bardziej prawdopodobnych przyczyn niż te twoje absurdy.
J.J. Abramsa do wyreżyserowania filmu przekonało pytanie - "Kim jest Luke Skywalker?", jest więc podekscytowany tą postacią. Może robi to celowo aby utrzymać ekscytację ludzi. Może Luke'a nie ma dużo w filmie, może pojawia się dopiero w samej końcówce.

Vader nie mówił "Obi Wan jest Twoim ojcem", tylko "Obi Wan zabił Twojego ojca". Mówił tak też na planie filmowym aby utrzymać tajemnicę.

Kto to jest J.J. Lucas ?

ocenił(a) film na 3
Prokurator24

J.J Lucas to JJ Abrams + Goerge Lucas .. chyba nie wątpisz że Lucas nie maczał palców w tej produkcji? druga sprawa że reżyser był podekscytowany postacią Luka to pierwszy słyszę od ciebie czowieku, SW to najlepiej zarabiająca marka spośród filmów, myślisz że żydek Abrams (Abraham) przyjął propozycję realizacji tego monstrualnego projektu ze względu na sentyment do postaci Luka? nie widzisz że żydzi Lucas i Spielberg byli zmęczeni tyraniem na planie i namaścili młodszego żydowskiego kumpla do zarobienia im kasy? a dla JJ Abrahama to okazaja żęby dołączyć do tego grona najbogatszych żydów w zamorskim imperium izraela zwanym hollywood ...

widzisz ja tekst Vadera do Luka pisałem z głowy stary, to co pamiętałem więc nie chwytaj mnie za słówka, chodziło tylko oto że Lucas lubi trzymać w tajemnicy pewne szczegóły fabuły, lubi fundować widzowi niespodzianki, więc skoro chowa Luka - to chyba jasne że szykuje jakiś twist - a jaki to dowiemy się w kinie ....

mieszkoxxx

http://www.ew.com/article/2015/08/12/star-wars-luke-skywalker-hooked-jj-abrams - odnośnie tego pytania "Kim jest Luke Skywalker?"

http://screenrant.com/star-wars-7-force-awakens-george-lucas-role/
http://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2015/05/star-wars-vanity-fair-t he-force-awakens/392669/ - odnośnie stopnia zaangażowania Lucasa w projekt.

Nigdzie nie napisałem, że to pytanie to jedyny powód, dla którego J.J. zajmuje się tym filmem.

Będę Cię chwytał za słówka bo Twoje niezwykłe zdolności porozumiewania się językiem polskim i imponująca kultura, utrudniają zrozumienie tej pisaniny a co za ty idzie całej dyskusji.

mieszkoxxx

Bardzo ciekawe teorie ....ale są bez sensu jeśli Luke miałby być po ciemnej stronie mocy to kto by uczył jak być Jedi ???

użytkownik usunięty
wort801

Fundamentalnym motywem oryginalnej trylogii jest, to że Luke był nieskorumpowany, nawet mimo pokusy ze strony ojca i Imperatora. Przekabacenie go na ciemną stronę byłoby zrujnowaniem tego zamysłu.