PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6009}
6,8 35 tys. ocen
6,8 10 1 35415
7,5 50 krytyków
Halloween
powrót do forum filmu Halloween

Wersja ta trwa 101 minut i 6 sekund. Od trwającej 96 minut (ogólnie dostępnej w Polsce, o pięć minut dłuższej niż wersja kinowa) wersji różni się znacznie. A oto różnice:

1.Scena morderstwa Annie jest dłuższa
2.Dodana jest rozmowa Lyndy i Boba w samochodzie
3.Dodana jest scena stosunku seksualnego między Lynda a Bobem
4.Scena morderstwa Boba jest dłuższa
5.Scena morderstwa Lyndy jest dłuższa
6.Scena finałowej walkie Laurie z Michaelem jest dłuższa.

Ogólnie ta wersja jest dłuższa i bardziej "nastolatkowa", ale mnie podoba się wersja trwająca 96 minut - mniej brutalności, więcej subtelności w przekazie.

Myślę, że gdyby antygod obejrzał tą wersję, spodobałaby mu się.

ocenił(a) film na 10
Shiloh

Proszę Cię, nie wspominaj już o antygodzie, bo nie chcę aby wypowiadał się on więcej na temat tego klasyka. Po prostu denerwuje mnie opinia jakiegoś gówniarza który rozpoczyna kontrowersyjne tematy w celu wywołania kłótni oraz ośmieszania samego siebie.
Antygodzie - błagam Cię - nie pisz już więcej, nie znasz się = nie piszesz.

ocenił(a) film na 10
mirekwk

DObra. Aha! I jest jeszcze jedna różnica - w scenie, w której Laurie i Annie jadą samochodem, dzielą się trawką (w wersjach 91-minutowej i 96-minutowej tego nie było).

ocenił(a) film na 10
Shiloh

Ja oglądałam jeszcze dłuższą wersję, telewizyjną. Na dwupłytowym wydaniu specjalnym dvd, której kupiłam, są właśnie dwie wersje filmu, jedna dłuższa od drugiej o 11 minut.

Podczas tych jedenastu minut są następujące sceny:

- doktor Loomis staje przed konsylium lekarskim i prosi, by jak najprędzej przewieźć Michaela do zakładu karnego, a nie czekać aż ukończy 21 rok życia, ale lekarze nie wyrażają zgody.

- Zaraz potem doktor Loomis wchodzi do pokoju i mówi do siedzącego na krześle milczącego Michaela (który jest w tej scenie nastolatkiem): "Oszukałeś ich, co Michael? Ale nie mnie."

- Jest też dodana scena rozmowy doktora Loomisa z pielęgniarką zaraz po ucieczce Michaela. Pielęgniarka mówi, że Michael nagle wyłamał drzwi od swego pokoju i cel innych pacjentów, a pacjenci byli zbyt przerażeni, by go powstrzymać. Doktor Loomis ogląda zdewastowany pokój i widzi na drzwiach zrobiony czerwoną kredką napis "Sister".

- Jest też scena, w której Linda przychodzi do Laurie przerażona, że ktoś ją śledził. (Laurie występuje w tej scenie w szlafroku i ręczniku na głowie). Zaraz jednak okazuje się, że Linda bagatelizuje całą sprawę, jest przekonana, że to był chłopak ze szkoły i w sumie przyszła prosić Laurie, by ta pożyczyła jej spódnicę na imprezę. W międzyczasie dzwoni Annie i też błaga o ciuch.

- Wydaje mi się, że niektóre sceny, w których pojawia się Michael są dłuższe, ale głowy za to nie dam.

ocenił(a) film na 10
salus_in_platone

Sceny, które wymieniłaś, są w wersji trwającej 96 minut. Takową posiadam (nagraną z TVN z Mirosławem Uttą, na VHS dla Vision czytał Tomasz Knapik).

Shiloh

Czy ta wersja jest dostępna w internecie ?

vooiteg

Jeszcze jedno pytanie jeśli już mowa o różne wersje. Jak kończy się wersja dłuższa i krótsza Halloween: Przekleństwo Michaela Myersa ?

użytkownik usunięty
vooiteg

możesz na YouTube obejrzeć. wystarczy znaleźć

Już widziałem, ale w dalszym ciągu nie wiem o co w nich chodzi.

vooiteg

Kurcze, właśnie mi uświadomiłeś, że ja oglądałem jedynie wersję reżyserską. Będę musiał znaleźć gdzieś tą normalną 96 minutową.