6,1 24 tys. ocen
6,1 10 1 24070
6,4 17   krytyków
Halloween
powrót do forum filmu Halloween

Po pierwsze... nie wiem po co robić remake filmu, który jest już wystarczająco dobry, ale jeśli już to trzeba się starać zrobić to przynajmniej przyzwoicie. A nawet to się nie udało.

Rozwinięcie choć części powodów dla których Michael staje się tym kim się staje sprawiło, że inne postacie zostały spłaszczone. Do tego, sam bohater zostaje odarty z nimbu tajemniczości, jego powody stają się bardziej "racjonalne" (w przypadku oryginału mieliśmy do czynienia z czystym złem, chłopakiem wychowywanym w dobrej dzielnicy itd.), mimo to trudno dociec po co właściwie zabija także tych dobrych. To wszystko nie pomaga cieszyć się tym filmem.

Do tego mamy zupełnie niepotrzebne sceny typu gwałt w więzieniu rozbudowany do niepotrzebnych nikomu rozmiarów.
Wszystkie koleżanki bohaterki to osoby, które trudno lubić. Czy ich ewentualna śmierć stanowi dla oglądającego jakieś zmartwienie? Absolutnie żadnego. Do tego mamy jasną regułę: parę minut po pojawieniu się panny ściągają to co zakrywa ich górę i jak tylko zaczynają świecić nagą piersią niechybnie jest to znak dla naszego maniakalnego mordercy, aby ruszyć do ataku.

Podczas całego filmu zainteresowało mnie może 5-10 minut.
Nie polecam.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa