Jest już taka podobna gra więc już wiecie o co chodzi..
Ktoś zadaje pytanie a drugi odpowiada i zadaje następne...
Tym razem chodzi o "Książkę", nie film i tylko o siódmą część...
Kogo zjadła Nagini ???
o ile się nie mylę, to nauczycielkę mugoloznawstwa, ale nie pamiętam nazwiska, bo już dość dawno czytałam książkę;)
Jak ma na imię syn Remusa i Tonks?
Z Ginny, Hermioną i Luną:)
Co oprócz miecza znajdowało się w skrytce Lestrangów w Banku Gringotta?
Czarka Helgi Hufflepuff, o ile dobrze pamiętam.
Czyją własnością była (przez Tomem) owa czarka?
Jak na imię i nazwisko mieli prawdopodobni pierwsi właściciele (twórcy) Insygniów Śmierci?
To byli bracia Antioch (czarna różdżka), Kadmus (kamień wskrzeszenia) i Ignotus (peleryna niewidka) Peverell.
Jakie było ulubione zwierze Aberfortha?
W Boże Narodzenie.
Jak został zniszczony horkruks - medalion Revenclaw w Pokoju Życzeń ?
nie medalion, a diadem. Zniszczony został zaklęciem Szatańskiej pożogi.
jaka była odpowiedź na hasło-pytanie do dormitorium Ravenclaw?
Koło nie ma początku.
Jakie były zabezpieczenia skrytki Bellatrix w banku Gringotta?
smok, ,magiczna fontanna (ale pojawia się tylko wtedy gdy coś podejrzewają), zaklęcie pomnażania skarbów w momencie ich dotknięcia + gorąco.
co Stworek obiecał ugotować Trio, gdy ci mieli wrócić z Ministerstwa?
Strudel z wątróbką. Nie pytaj o takie szczegóły, bo tego chyba nikt nie pamięta:)
Wymień w kolejności wszystkich znanych właścicieli Czarnej Różdżki.
ja na przykład pamiętam Zupę cebulową itp :) ale co do odpowiedzi na moje pytanie musiałabym zajrzeć do książki.
twoje tez nie jest tak znane. dokładnie właściciele zostali chyba wymienieni w domu Luny i raczej nikt tego by nie spamiętał, szczególnie, że nie sa to charakterystyczne imiona. odp na pytanie znam tylko w 60%. pierwszy i ostatnia piątka (ale nie dokładnie cała, gdzieś 4 i pół wychodzi) :)
przeciez nikomu jej nie zabrałam :) wspomniałam tylko, że znam niecałą odpowiedź nie mówiąc jej.
Ignotus Peverell potem długo, długo nic, potem jakieś średniowieczne wstawi, ale bliżej nieskonkretyzowane oprócz dwóch czy trzech nazwisk, które jak zauważyła LeaMao pojawiają się raz z powieści i chyba nawet Rowling by Ci ich od tak nie wymieniła, potem Gregorowicz, Grindelwald, Dumbledore, Draco Malfoy, Harry Potter.
W kogo zamienił się Harry podczas wizyty w Ministerstwie Magii?
Wiąz i włókno smoczego serca.
Jaki napis pojawił się na złotym zniczu, gdy Harry dotknął go ustami i co było w środku tego znicza?
"Otwiera się na sam koniec"
Zabiła go Bellatrix.
Jaką książkę napisała Bathilda?
Harry & Ginny - James, Albus Severus, Lily
Hermiona & Ron - Rose, Hugo
Jaki napis widniał na nagrobku Kendry i Ariany Dumbledore?
cos w typie gdzie dom towoj tam serce twoje niepmietam dokladnie
co bylo napisane na tabliczce przed gruzami domu harrego tego w ktorymi zostali zamordowani jego rodzice
Gdzie Skarb Wasz Tam I Serce Wasze...
Jak nie wiesz, to po prostu nie odpowiadaj, to naprawdę piękna parafraza i nie uchodzi jej aż tak beznadziejnie przeinaczać :P
podbijam temat.
nie było pytania - więc może podobnie:
jak brzmiał napis na grobie rodziców Harrego?
"Śmierć będzie ostatnim wrogiem, który zostanie zniszczony"
Jak ma na imię syn Draco?
Śmierć będzie ostatnim wrogiem , który zostanie zniszczony. (chyba to).
Kto jest prawdziwym panem śmierci??
W momencie zakończenia historii prawdziwym panem śmierci był Harry Potter ( miał kamień, pelerynę i był prawowitym właścicielem czernej różdżki)
Prawdopodobnie będzie on już do końca życia nosił ten tytuł, gdyż kamień wskrzeszania przepadł w lesie.
Pytanie: jak miała na imię żona Rega Cattermole'a ?
przez obraz który był przejściem do pokoju życzeń.
w jakich okolicznościach on powstał?
Dzięki Nevillowi, który doskonale znał działanie Pokoju Życzeń i poprosił go o takie przejście, by wraz z resztą Gwardii Dumbledore'a mogli zdobywać pożywienie.
Kto był na tym obrazie?
Na tym obrazie była Ariana Dumbledore.
Ile razy Stworek był w jaskini, w której był horkruks medalion ?