O scenografię i efekty specjalne się nie upieram, ale, na litość boską...Jakim prawem Żelazna Dama przebiła Insygnia w charakteryzacji? Jedyne, za co można było nominować ten film to Streep jako Tatcher, co, bądźmy szczerzy, było dobre, ale na pewno nie lepsze niż charakteryzacja Voldemorta (!), Aberfortha, goblinów czy nawet Bellatriks. Porażka. Akademia nie lubi Pottera:/
Z jednym zgadzam się - Akademia Pottera nie lubi. Ale i nie ma za co go lubić. Pierd**ne WB zamieniło cały cykl w w jeden z najbardziej komercyjnych projektów w ostatnich latach. I to, niestety, widać na każdym kroku. Hołdowanie gustom widza masowego, (Zakon i HBP oraz DH p. 2), przewidywalność filmu - i to że wszyscy czytaliśmy książki nie ma w tym nic do rzeczy. Przeładowanie efektami specjalnymi, "łagodzenie" i dostosowywanie do potrzeb "targetu" literackiego pierwowzoru. Czy możesz podać inny przykład równie zmarnowanego potencjału? Ja, niestety nie. Brak Oskara dla sagi to, podobnie jak deszcz nagród za LOTRa Powrót Króla, ocena całego cyklu. Biorąc pod uwagę Kamień Filozoficzny - muzyka, charakteryzacja czy scenografia oraz Więźnia czy DH p.1 ocena niesprawiedliwa ale mocno przewidywalna. Szkoda.
A ja nawet nie nie wiedziałam, że Potter dostał nominacje.
Cóż to prawda potterowskie filmy wieją komerchą.
Wszystkie nominowane filmy są komercyjne:) A Pottery (z wyjątkiem 6 i 7 part 2) są na dość dobrym poziomie (Insygnia 1 to wg mnie mały geniusz w ramach, na jakie pozwala komercyjne spojrzenie Warner Bross.
nie moge czytać tych bzdur. co tu ma do rzeczy czy film jest komercyjny ,jeśli mowa jest o efektach i charakteryzacji? zastanów się 2 razy zanim napiszesz. Generalnie smieszne jest to jechanie filmów komercyjnych
Nic... a ty zamiast się na kogoś rzucić czytaj ze zrozumieniem. Czy ktoś napisał, że nie dostał Oskara za to, że jest komercyjny? Nikt nie jeździ po ''wszystkich'' komercyjnych filmach, tylko piszemy tutaj, że potterowskie filmy wyszły komercyjne. Boże zastanów się człowieku.
czy ktoś poza mną zauważył że kilka poprzednich części też miało nominacje do oscara? owszem żaden nie dostał ale sam fakt że akademia zwróciła na nie uwagę został zapomniany. największe poruszenie wywołały nominacje do ostatniej części co jest zrozumiałe. pierwsza miała nominacje za muzykę i w dwóch innych kategoriach, trzecia za efekty specjalne i muzykę, czwarta za scenografię, szósta za zdjęcia, i siódma-pierwsza w tych samych kategoriach co siódma-druga. taka ciekawostka
Może to i nie ten sam Warner Bros, ale uważam że Potter ze wszystkich nominowanych do oscara filmów miał najlepsze efekty specjalne/charakteryzacje. Więc brak nagrody dziwi...
Wg mnie Transformers jednak przebija efektami Harry'ego, ale charakteryzacja... Nie wiem, czym się kierowała Akademia przyznając Żelaznej Damie nagrodę. Jedną aktorkę? Wybaczcie, ale tutaj mamy całe mnóstwo postaci (wymienionych m. in. wyżej). Praktycznie każdy bohater - czy pierwszoplanowy, czy epizodyczny - wymaga charakteryzacji, bo się znajduje w świecie czarodziejów (jedyny wyjątek: mugole), więc, logicznie, Harry powinien zmiażdżyć konkurencję. Co z tego, że komercha, czy coś innego? Ta nominacja to nie nominacja za scenariusz, czy reżyserię, tylko za samą, wyłącznie techniczną charakteryzację.
No wręcz wku***ła mnie wiadomość, że Potter nie dostał ANI JEDNEJ statuetki. Szczególnie za tą charakteryzację, bo charakteryzacja w "Potterze" jest nieporównywalna z tą w "Żelaznej Damie". Uważam też, że efekty specjalne również były powalające, naprawdę. Ale już trudno... Z Oscarem czy bez - kocham ten film równie mocno.