PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476021}

Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
2011
7,7 364 tys. ocen
7,7 10 1 364256
6,8 68 krytyków
Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II
powrót do forum filmu Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II

Zastanawia mnie jedna rzecz. Olivander mówił, że właścicielem czyjejś różdżki można zostać tylko
pokonując poprzedniego właściciela. Czarną różdżkę miał niewiadomo skąd Gregorowicz czy jak
mu tam, a później ukradł mu ją Grindelwald ale nie pokonał go, tylko mu ją ukradł.. Czy zatem
Grindelwald był panem różdżki czy nie? Jak nie to i Dumledore nie mógł być jej właścicielem a co za
tym idzie i Draco i Harry też nie... Czyli czarna różdzka straciła swoją moc wraz ze śmiercią
Gregorowicza albo nawet wcześniej bo niewiadomo jak Gregorowicz wszedł w jej posiadanie...
Może to ktoś wyjaśnić?

michalbaku

Faktycznie, aż przejrzałam w internecie informacje o tym i przecież między tą dwójką nie doszło to żadnej walki, Czarna Różdżka powinna więc stracic moc... Cóż, jeden z błędów Rowling, może kradzież też się liczyła? :D

użytkownik usunięty
michalbaku

Być może Rowling nie napisała tego, bo było to w domyśle, że Grindelwald pokonał Gregorowicza. Z drugiej strony możliwe, że Czarna Różdżka straciła swoją moc, bo nie doszło do walki. Można tylko gdybać ;)

Było jasno opisane jak Grindelwald włamał się do domu Gregorowicza i ukradł mu różdżkę z jakiegoś pokoju, Gregorowicz go widział jak tamten wyskakiwał przez okno z jego różdżką a wiec do żadnej walki pomiędzy nimi nie doszło.. Grindelwald nie pokonał Gregorowicza, ani nie wyrwał z rąk mu z rąk różdżki (jak Harry Malfoyowi), była to zwykła kradzież, dlatego nie wydaje mi się żeby Grindelwald stał się pełnoprawnym właścicielem Czarnej Różdżki.

ocenił(a) film na 10
michalbaku

zgadzam się z tym , ale nawet jeśli to motyw insygnii w 7 części nie miał by sensu

ocenił(a) film na 9
michalbaku

Gdzieś czytałem że Grindelwald zanim wykradł różdżkę, najpierw oślepił czy tam ogłuszył Gregorowicza, co uczyniło go panem czarnej różdżki.

ocenił(a) film na 9
knocun1

Idąc tym tokiem myślenia Czarna różdżka straciła swoją moc wraz z śmiercią pierwszego właściciela czyli jednego z braci a konkretnie Antiocha Peverell'a, ponieważ jak wiemy z baśni na której opiera się historia Insygniów Śmierci brat który poprosił Śmierć o Czarną Różdżkę został zamordowany we śnie i wtedy zabrano różdżkę, co za tym idzie również nie doszło do pojedynku. Wydaje mi się że nie musi koniecznie dojść do pojedynku czarodziejów, wystarczy ją odebrać siłą (morderstwo,ogłuszenie) lub sprytem (kradzież).