Ostattnie pytanie:
Gdzie Harry Potter poszedł na "pierwszą randkę" w Hogsmeade ?:)
W Herbaciarni u pani Puddifoot
Dlaczego Harry nie móg pójś c do Hogdmeade razem z innymi w trzeciej klasie i co się stało, że w
następnym roku to się zmieniło?
Bo wuj Vernon nie podpisał mu zgody, w następnym roku miał ją już od ojca chrzestnego- Syriusza
Z okazji Walentynek, skończyło się tak, że Cho wybiegła z herbaciarni z płaczem.
Kto po raz pierwszy w serii użył zaklęcia Confundus ?
W lodziarni Floriana Fortescue, w sklepie z markowym sprzętem do qudditcha.
Czym karmi się małego smoka ?
wiaderkiem koniaku zmieszanym z krwią kurczaków co pół godziny
na co pomagał wyciąg ze szczuroszczeta i kto go używał?
Uśmierzał ból , używał go Harry gdy na ręce miał ranę od pisania magicznym piórem Umbridge.
W co zamienił się bogin Seamusa Finningana na pierwszej lekcji Obrony przed Czarną Magią z profesorem Lupinem?
Z tego co pamiętam to była to różdżczka tarninowa.
Dlaczego Harry mógł kontynuować naukę eliksirów w 6 klasie?
Bo Slughorn został nowym nauczycielem eliksirów i nie do kontynuacji nauki nie wymaga on, w przeciwieństwie do Snape'a, oceny najwyższej.
Z kim Hermiona spędziła upojną noc na kilka dni przed jej pierwszym pocałunkiem z Ronem w Komnacie Tajemnic?
Ponieważ Horacy zastąpił Severusa w nauczaniu eliksirów i wymagał oceny P, a Severus W.
ile było przeszkód w dojściu do Kamienia Filozoficznego?
Były trzy przeszkody w filmie, a cztery w książce,
Jak nazywał się dyrektor, który był przed Albusem?
4 w książce i 5 w filmie ;) Pewnie nie policzyłeś Puszka.
Armadno Dippet
W jakich okolicznościach Harry Ron i Hermiona spotykąją Gilderoya Lockharta w "Zakonie Feniksa"?
Jeżeli liczyć lustro to w filmie było 5 przeszkód, ale tutaj opieramy się na książkach, więc było 7 :
1. Puszek strzegący klapy
2. Diabelskie sidła
3, latające klucze
4. magiczne szachy
5. trol ( trol już był pokonany, jak Harry wszedł do tej komnaty)
6. eliksiry
7. Zwierciadło Ain Eingarp
Podczas odwiedzić ojca Rona w szpitalu świętego Munga. Spotkali go gdy szli do herbaciarni na najwyższym piętrze.
Co pomyślał Harry, gdy pierwszy raz usłyszał nazwisko Olivera Wooda?
Zwierciadło było przszkodą? :O A Troll to był chyba tylko w łazience, w Halloween.
Pomyślał, że Wood, to narzędzie do chłosty ;)
W jaki sposób Harry dowiedział się o Ain Eingarp?
tak, zwierciadło było przeszkodą wymyśloną przez Albusa :) bez niego nie było możliwości zdobycia kamienia, a Trol również był jedną z przeszkód, dodaną przez Quirella, którego sam pokonał.
podczas ucieczki z biblioteki, gdzie w dziale ksiąg zakazanych szukał informacji o Flamelu. Przypadkiem natknął się na komnatę, w której było zwierciadło.
jak nazywał się bułgarski szukający?
Wiktor Krumm
Kto zdradził Voldemortowi datę przenosin Harrego z Little Whinging do Nory?
Bo dziewczyny mogły wchodzić do dormitorium chłopców, ale chłopcy nie mogli wejść do dormitorium dziewczyn.
Jakich lekcji udzielał Harremu, Snape w 5 klasie?
Bill Weasley chyba .
jak nazywał się przyjaciel Dumbledora z którym po zakończeniu Hogwartu miał udac się na wyprawe ?
z Grindelwaldem :D
W jakich okolicznościach Harry wziął udział w Turnieju Trójmagicznym ?
Nie mógł pójść, bo wuj Vernon nie podpisał mu pozwolenia na wycieczkę do wioski czarodziejów.
w Hogwarcie było 140 różnych schodów ( według polskiej wersji )
Strażnikiem położenia Muszelki był Bill Wesley
Co pomyślał sobie Harry gdy po raz pierwszy zobaczył Tiarę Przydziału?
Zastanawiał się, czy nie będzie musiał z niej wyciągnąć królika.
Kto znajdował się w Wieży Astronomicznej podczas śmierci Dumbledora?
Harry, Malfoy, Snape, Amycus, Alecto, Fenrir Greyback i chyba jeszcze jeden śmierciożerca ale nie pamiętam jak się nazywał
Pomiędzy czym znajdował się Dziurawy Kocioł?
Darka , jeśli dobrze pamiętam to ten śmierciożerca nazywał się Antonin Dołohow . A Dziurawy Kocioł znajdował się pomiędzy światem czarodziejów ( a konkretniej Ulicą Pokątną ) i światem mugoli :)
Kto powiedział Lily że jest czarownicą i opowiadał jej o Hogwarcie ?
Napis " Otwieram się dopiero na sam koniec "
Kim byli Huncwoci i kto do nich należał ?
no właśnie nie jestem pewna czy to on, a w książce coś nie mogę się doczytać :/
Przyjaciele z Hogwartu, którzy stworzyli Mapę Huncwotów
Glizdogon - Peter Petigrew
Rogacz - James Potter
Łapa - Syriusz Black
Lunatyk - Remus Lupin
Ponawiam pytanie : Jakie jest dokładne położenie Dziurawego Kotła? Pomiędzy jakimi miejscami się znajdował?
Między ulicami Charing Cross Road a Pokątną . Przez jego tylne wyjście można sie było dostać do świata czarodziejów. O to Ci chodziło ?
A ten Śmierciożerca to był Dołohow . Nawet w Insygniach ( książce ) Harry jak go zobaczył to przypomniał sobie że był on na wierzy kiedy Snape zabił Dumbledora
Kim był Korneliusz Knot ?
Dziurawy Kocioł znajdował się przy ulicy Charing Cross Road w Londynie, pomiędzy księgarnią a sklepem z płytami gramofonowymi . O to Ci chodziło ?
A i sorry za bałagan ale nie wiem czemu nie mogę edytować poprzedniego postu który napisałam.
Moje pytanie nadal aktualne ...
dokładnie o to :D
No tak, Dolohow, a ja wertowałam KP :)
Zamienić zapałkę w igłę
Kto komentował Mistrzostwa Świata w Quiddichu ?