PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=142402}

Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 324 tys. ocen
7,5 10 1 324052
6,0 61 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

W jednej rozmowie z Harryn Slughorn mówi o Ronie ,,Rupert'' - czy to błąd autorki, a może dlatego, że był pijany? (to było chyba na pogrzebie pająka).

użytkownik usunięty

Chyba dlatego, że był pijany. Dawno nie czytałam tej książki i nie mam pewności, ale chyba autorka nie zrobiła by takiego wielkiego błędu i jedną z głównych postaci nie nazwała by Rupertem. Pozdro

ocenił(a) film na 10

Rowling nie popełniłaby takiego błędu. To musiało być celowe działanie ze strony autorki. Ja również uważam, że Slughorn powiedział "Rupert", ponieważ był nietrzeźwy.

Ron wg niego nie był też nikim, kogo imię warto by zapamiętać.

Widać z jakim zrozumieniem czytają niektórzy książkę. :P
Slughorn nie trudził się by zapamiętać imię Rona, bo ten niczym się nie wyróżniał, ani nie miał wielkich znajomości w świecie czarodziejów.
W którymś miejscu nazwał Rona też Ralfem jak dobrze pamiętam.

ocenił(a) film na 7
wilkszary

też mi się tak wydaje jak innym ^^^

P.S.
Oni nie byli na pogrzebie pająka bo Rona i Hermiony nie było na pogrzebie Aragorna

ocenił(a) film na 6
Jake14

"P.S.
Oni nie byli na pogrzebie pająka bo Rona i Hermiony nie było na pogrzebie Aragorna"

Hehe, komuś sie pomerdało, pająk to był Aragog o ile dobrze pamiętam. ^^
Aragorn jest we "LotR".

ocenił(a) film na 6

Która to strona ??
Bardzo mnie ciekawi bo to byłby błąd na skale światową :D

Piotrov_2

Ludzie, błagam was, czytajcie ze zrozumieniem! Bez właściwej interpretacji najprostszych słów nie zajedziecie daleko -.-

użytkownik usunięty
Wampiratka

Ja na pewno ze zrozumieniem czytam, bo gdy nie rozumiem chodź by jednego zdania to czytam je kilka razy. Książki (każdy tom) czytałam przynajmniej po 5 razy jak nie więcej, bo byłam fanką, a czytałam je przynajmniej rok temu, więc każde zdanie nie muszę pamiętać jakbym je wczoraj zobaczyła, a to akurat, moim zdaniem nie było wcale takie ważne do zapamiętania, jak kto do kogo mówi.

I już mówiłam, że był raczej pijany, bo autorka nie popełniła by takiego błędu! Ta dyskusja prowadzi do nikąd. Autor tematu zadał pytanie dotyczące książki, bo krótko mówiąc nie wiedział, albo nie miał pewności, a tu setki odpowiedzi, w tym jeden drugiemu prawi kazania, żeby czytał porządnie książkę! Wydaje mi się, ze już otrzymał wystarczającą liczbę odpowiedzi. Teraz każdy będzie dodawał cały czas taką samą odpowiedź i ''wszyscy razem, wspólnymi siłami, utworzymy wspaniałą odpowiedź na pytanie''. Bo to chyba nie jest żadna gra, żeby odpowiedzi było 1000 i koniec. Pozdro.

Nie prawię nikomu kazań na temat książki, chociaż nie rozumiem, jak można pomyśleć, że to nieszczęsne zdanie to błąd. Chodziło mi o wypowiedzi w stylu "to byłby błąd na skalę światową" osób, które widocznie w ogóle nie przeczytały tematu i odpowiedzi do niego.

ocenił(a) film na 5
Wampiratka

Jasne, że Slughorn mówi to specjalnie. Ja piórkuję.
Rowling nie popełniłaby takiego błędu, myląc Rona z Rupertem =='

użytkownik usunięty
ojejQQ

No właśnie. Więc chyba założyciel tematu, dostał wystarczającą liczbę odpowiedzi na swoje pytanie i już nie trzeba wiecznie tego samego pisać ''To nie był błąd, to było celowo''. kropka i koniec tematu.

Slughorn on zawsze mylil imie Rona i zamiast Ron mowil na niego Rupert

mod171296

Ale mnie nadal dziwi dlaczego akurat Rupert??Czy Rowling specjalnie wykorzystala imie aktora??No bo gdyby chciala zrobic cos takiego wczesniej np.w 1 cz. (gdy pisala ksiazke nie znala jeszcze tych aktorow)to napewno by nie napisala Rupert tylko pewnie inne imie (i jej to dopiero przyszlo na mysl jak juz poznala aktorow,ale tez nadal zastanawiam sie po co jej to bylo??no moze tez myslala ze wszyscy beda mysleli ze zrobila blad;)a moze i rzeczywiscie go zrobila;)

ocenił(a) film na 6
EmmaWatsonAdriana

Tera się skapłem że to może by przecież błąd w tłumaczeniu a nie rowling
:/

Piotrov_2

*czytając powyższą odpowiedź załamała się*