PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34282}

Harry Potter i więzień Azkabanu

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
2004
7,7 425 tys. ocen
7,7 10 1 424600
7,5 74 krytyków
Harry Potter i więzień Azkabanu
powrót do forum filmu Harry Potter i więzień Azkabanu

Mam pytanie odnośnie tematu zawartego w tytule , skoro nikt nie może czarować w świecie
mugolów (bo w zakonie feniksa harry prawie wyleciał za to) , dlaczego więc używanie czaru
typu lumos w swoim pokoju nie wzbudziło żadnych reakcji świata magicznego ? Czyżby tylko
rozpoznawali miejsce czaru czy po prostu lumos jest dozwolony :P

ocenił(a) film na 8
lordtorus

Jak dla mnie to ten zakaz to bardziej coś w stylu jak cie przyłapią wylatujesz albo jakaś inna surowa kara a jeśli nie to ci się upiecze. Poza tym nie wiem czy twórcy mieli to na myśli (jeśli w ogóle to przemyśleli) ale można dostrzec zasięg czaru (jego wpływ na otoczenie) i jeśli czar jest o małym zasięgu to nikt tego nie zauważy i tak mogło być z lumos szczególnie w pomieszczeniu.

ocenił(a) film na 6
Czarek32

Jak dla mnie to zwykła wpadka scenarzystów. W książce nie ma tej sceny. Kazdy czarodziej od 11 roku gdy zaczyna nauke do 17 roku ma na sb namiar i nie może używać żadnych czarów do ukonczenia 17 lat.

Paulineeee

Tak, to wpadka, i to według mnie dość poważna... Nie wiem dlaczego Rowling się na to zgodziła, ale cóż :)

ocenił(a) film na 10
lordtorus

Kiedy w "Komnacie tajemnic" Zgredek użył magii w domu Dursley'ów i wina spadła na Harry'ego to było w obecności mugoli, no i w "Zakonie feniksa" Harry też czarował w obecności Dudley'a, więc może chodzi tylko o zakaz czarowania przy mugolach? Bynajmniej w filmie można przyjąć taką opcję, bo w książce na pewno było to bardziej restrykcyjne (zero czarów poza Hogwartem do pełnoletności)

pawelecki96

'bynajmniej' to nie 'przynajmniej' -_-

ocenił(a) film na 10
iloo6969

Wiem :) Próbuję jakoś walczyć z tym błędem, ale skutek raczej marny

ocenił(a) film na 7
lordtorus

Błąd w filmie. Nie można było używać czarów po za szkołą dopóki nie osiągnęło się pełnoletności.

ocenił(a) film na 8
lordtorus

Minister Magii powiedział Harry'emu, że Ministerstwo nie wysyła do Azkabanu za "nadmuchanie ciotki".
Czyli takie nieszkodliwe czary są dopuszczalne ;)

ocenił(a) film na 7
missdee79

Ta, a za Zgredka od razu mu się oberwało i Harry dostał ostrzeżenie.
Knot tak powiedział z tego względu że Black był na wolności, niechał dodatkowo obciążać Harrego.

Anthrax91

W książce było to wyjaśnione w ten sposób, że nie wykrywa się osoby, która czaruje, lecz miejsce, w którym czar został użyty- a więc w domu pełnym pełnoletnich czarodziejów młokosowi by się upiekło, a użycie Lumosa w domu mugolskim powinno zostac od razu wykryte. Odnośnie wypowiedzi Knota- jak wyżej, żaden czar nie jest dopuszczalny. W książce Harry nie używał sobie Lumosa, jak był u Dursley'ów, więc w filmie też mogli to sobie darowac.

ladsert

mogli sobie darować, ale reżyser zapewne zrobił taki początek dla "efektów" - bo sobie fajnie wyglądało..
Ale tak szczerze powiedziawszy, to żaden film zrobiony na podstawie książki nie jest w 100% zgodny z książką.

ocenił(a) film na 10
ladsert

sie czepiacie ;p moim zdaniem to fajny poczatek filmu i tyle :)

ocenił(a) film na 8
lordtorus

Dziwna rzecz, ale to wcale nie musi być błąd. W książce "Zakon Feniksa" Harry też rzuca najpierw Lumos, dopiero później Expecto Patronum, i dostaje list z Ministerstwa w którym wspomina się tylko o tym ostatnim zaklęciu. Tak jakby za Lumos nie można było wywalić kogoś ze szkoły, ale za Zaklęcie Patronusa już tak. Strange but true.

użytkownik usunięty
DarthDream

Owszem, to błąd. Nie wolno używać ŻADNYCH czarów poza szkołą. Zaklęcie użyte przez Zgredka było nieszkodliwe a i tak Harry dostał upomnienie.