Hej, Skarbie

Precious
2009
7,4 27 tys. ocen
7,4 10 1 26559
6,8 21 krytyków
Hej, Skarbie
powrót do forum filmu Hej, Skarbie

Film bardzo ciepło przyjmowany przez krytyków oraz widzów. Mogą być jakieś Oscarowe nominacje (zwłaszcza, że producentem wykonawczym jest sama Oprah Winfrey). W tym kontekście dosyć często pada nazwisko Carey, chociaż to nieprawdopodobne, żeby MC mogła zagrać aż tak dobrze.

Ove

Raczej Mo'nique niż Carey ;P, ale podobno Carey GRA i jest niezła, w co też trudno mi uwierzyć po youtubowych urywkach jej kinowego debiutu ("Glitter").
Trailer wygląda obiecująco.

Howler

Fakt, w trailerze Gabourey Sidibe i Mo'Nique sprawiają wrażenie, że ich role będą znaczące, ta druga już zdążyła dostać nagrodę na Sundance Film Festival, co jest zachęcającym znakiem. Carey jednak w każdym wywiadzie powtarza, jak to dała się „oszpecić” (chociaż ja tam wielkiej różnicy nie widzę:P), a wiemy jak Akademia to uwielbia, co w zestawieniu z niezłą grą może zaowocować nominacją (wiele zależeć będzie od prasy i recenzji), chociaż z drugiej strony Akademia za Carey chyba szczególnie nie przepada, co udowodniła już w tym roku. Jedno jest pewne – jakieś nominacje aktorskie są więcej niż prawdopodobne.

Wracając jeszcze to trailera, wszystko jest w porządku, dopóki nie pojawia się postać nauczycielki. Od tego momentu zaczynam się niepokoić czy aby film nie pójdzie oklepaną ścieżką wytartą przez podobne produkcje.

ocenił(a) film na 7
Ove

Rzeczywiście zapowiada się nad wyraz obiecująco. Nominacje z pewnością będą, najpierw do Złotego Globu, potem do Oscara. Są też duże szanse na zdobycie tej drugiej statuetki biorąc pod uwagę tematykę jak i samych twórców filmu (mówimy oczywiście o Oprah). Sam osobiście jestem ciekaw gry aktorskiej MC, jako że o resztę ekipy nie muszę się chyba obawiać. Liczę na kameralną i zdecydowanie bardziej życiowo opowiedzianą wersję 'Dangerous Minds'. Czas pokaże czy moje przypuszczenia się potwierdzą...