Hej, Skarbie

Precious
2009
7,4 27 tys. ocen
7,4 10 1 26559
6,8 21 krytyków
Hej, Skarbie
powrót do forum filmu Hej, Skarbie

trochę się obawiałem, bo filmy o afroamerykanach wychowujących się w gettach dużych miast zawsze popadają w jakiś banał ala "młodzi gniewni" i łatwy sentymentalizm, a czarnoskórzy aktorzy niestety często dostają nagrody Akademii wg zasad politycznej poprawności.
a tu nie da się ukryć, że mamy do czynienia z filmem przemyślanym, całkiem ciekawie obrazującym dany problem społeczny. może zabrakło mi w filmie trochę szerszego spojrzenia na środowisko w jakim wychowuje się Precious, trochę więcej by zrozumieć postacie takie jak np pani Weiss czy pani Domato.
taki minusik filmu to sceny dziejące się w wyobraźni Precious. nie mogłem się opędzić od myśli, że oglądam murzyńską wersję "Tańcząc w Ciemnościach".
a teraz o aktorach. bo to oni czynią ten film tak niezwykłym i poruszającym. wszyscy są idealnie obsadzeni, zaczynając od odtwórczyni głównej bohaterki, na odtwórcach epizodów. bardzo smakowitych epizodów trza zaznaczyć - bardzo podobali mi się Lenny Kravitz jak i Mariah Carey, której obecność odkryłem dopiero dzięki FilmWebowi. jej przemiana w filmie jest spora (bez makijażu i w zmienionej fryzurze), a prezentuje się na ekranie jak stara wyga.