Helikopter w ogniu

Black Hawk Down
2001
7,8 319 tys. ocen
7,8 10 1 318565
7,4 39 krytyków
Helikopter w ogniu
powrót do forum filmu Helikopter w ogniu

Naprawde świetnie odzwierciedlono realia operacji w Mogadiszu w 1993r.. Same poczynania oddziałów Task Force Ranger oraz jednostek specjalnych Delta Force, pokazują nam co naprawde musieli przeżyć żołnierze podczas tamtejszych walk. Dynamiczne ujęcia kamery(kunszt pracy pana Sławomira Idziaka) ukazujące cały ten chaos walk, ciasne uliczki przez które przeciska się konwój i napierający tłum somalijczyków. Warto to zobaczyć by poczuć realia walk podczas tej operacji oraz duży stopień trudności podejmowanych przez żołnierzy decyzji. Film potrafi trzymać w napięciu, ale także i wzruszć. Wkońcu jest oparty na faktach. Polecam!!

aro78

A ja nienawidzę takich filmów jak ten! w których to robi się z amerykanów takich wspaniałych bohaterów,a z ich przeciwników strasznych terrorystów,PIERDOLENIE !!!

ocenił(a) film na 10
evangel

Nie zrozumiałeś go, albo nie oglądałeś do końca. Przysłuchaj się co mówi Hoot pod koniec film o tym jak zwykli ludzie gówno wiedzą o wojnie. A tak poza tym, to Ja, pier***e wszystkich terrorystów! I w szczególności takich, którzy kieruja samoloty na budynki, czy też wysadzają pociągi z niewinnymi ludźmi, którzy poszli rano do pracy! Co do filmu, to jeżeli "nienawidzisz" go, to przypominam, TAK było naprawdę! I wogóle nie jest to film o bohaterstwie. A "bohaterstwo", to słowo używane przez zwykłych ludzi, którzy tak jak i ty niewiedzą NIC o poswięceniu i byciu żołnierzem. A wiem coś o tym, bo mam brata, który służył podczas misji pokojowej w Bośni i Hercegowinie w 2005. Uszanuj to!