Helikopter w ogniu

Black Hawk Down
2001
7,8 319 tys. ocen
7,8 10 1 318560
7,4 39 krytyków
Helikopter w ogniu
powrót do forum filmu Helikopter w ogniu

Coś ci się chyba w głowie poprzewracało porównując Helikopter w Ogniu do Rambo czy Komando. Ja nie widziałem żadnych zbieżnych punktów, choćby dlatego że Komando to jawna parodia wszystkich filmów akcji co sam nawet stwierdził Arnie.
Druga sprawa, piszesz że to film bez fabuły, że opowiada tylko o tym co się zdarzyło tam w 1993 roku, że brak spajającego elementu. Nie wiem czy zauważyłeś, ale ta historia jest fabułą samą w sobie. Piszesz również, że brak jednego wyraźnego bohatera. I oto w tym wszystkim chodzi. Chciano pokazać grupę ludzi w ciężkich warunkach, ich zachowanie i odczucia na to co się wokół nich dzieje (tak samo było w Kompanii Braci i tam ci to pewnie nie przeszkadzało). Scott po prostu rekonstruuje wydarzenia z tamtych lat i dodaje przy tym trochę od siebie jak każdy reżyser.
Według mnie film ten oddaje doskonale bezsens wojny, nawet tej w słusznej jakby się wydawało sprawie. Najlepiej do tego filmu pasuje wypowiedź Erica Bany i Josha Hartnetta pod koniec filmu. Nie chcę cię obrażać ale jak dla mnie to jeszcze nie dorosłeś do takich filmów. Jeden z użytkowników dobrze napisał że do tego filmu trzeba dorosnąć.
Na wojnie nie ma pojedynczych jednostek tak jak twierdzisz, że brak jednego głównego bohatera. Na takiej wojnie liczy się zespół, przyjaźń, zgranie i wzajemne zaufanie. O tym jest właśnie Helikopter w Ogniu.