Film "Black Hawk Down" to jedna z najlepszych amerykańskich produkcji jakie pojawiły sie w kinach w tym i ubiegłym rok.Nie jest to debilnięty "zabili go i uciekł" (patrz :"Kod dostepu"), ani słodziutka żenada typu "Pearl Hardor". Rzetelne,wojenne i prawdziwe (na ile to pozwalają prawa filmu ) kino akcji.Jednak pan Marcin Kamiński najwyraźniej takich filmów nie lubi. Pięć dni temu obejrzałem B.H.D. i nie mogę nie skomentować frazesu typu :"ten film nie ma fabuły".?!Recenzent albo nie widział tego filmu, albo nie potrafi pojąć jak można zrobić świetny film bez postaci kobiecej, jakiegoś romansu, wątku kryminalnego,widowiskowych pościgów, itp... B.H.D.w całości opiera się na faktach autentycznych. Jeżeli ktoś nie rozumie jak Delta Force i Rangersi mogą się bronić 18 godz. przed 5x liczniejszymi partyzantami to niech poczyta trochę dokumentalnych książek o nich a nie wypisuje pierdoły na łamach FilmWebu ! Ten film mocne męskie kino, NAJLEPSZY obraz Ridleya Scotta od czasu "Blade Runner"!!!Patetyczny "Gladiator"się przy nim chowa.Ten obraz ukazuje prawdziwe uczucia targające świetnie wyszkolonymi żołnierzami którzy po raz pierwszy w swoim życiu staja w obliczu śmierci.Widziałem zarówno "Czas Apokalipsy", "Snajpera"jak i "Łowcę jeleni" i uważam B.H.D. za równie dobry, a może nawet lepszy.No ale niektórzy wolą strzelanie do wielkich mrówek w za przeproszeniem "Żołnierzach kosmosu".Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę panie Marcinie trochę refleksji przed pisaniem następnych recenzji !
Kilka uwag
Coz, kazdy ma prawo do swojego zdania. Nie krylem nigdy, ze milosnikiem filmow wojennych nie jestem, co oczywiscie ma wplyw na moja ocene BHD. Jakby sie wszystkim podobalo to samo, to od poczatku kinematografii ogladalibysmy jeden i ten sam film.
BHD zachwyca wizualnie, jest perfekcyjnie wykonany, ale nie zmienie zdania, ze brakuje mu fabuly. Jakby to byl paradokument mozna byloby to zrozumiec, ale jest to wielkobudzetowa produkcja, ktora ma przede wszystkim zapewnic widzom solidna rozrywke, a zeby jednak tego dokonac nie wystarczy szybki montaz, doskonale zdjecia i niezle efekty specjalne. Uwazam, ze BHD moza naprawde spodobac sie jedynie waskiej grupie odbiorcow, ktora jest zainteresowana tematyka wojenna.
Wracajac jednak do meritum. Po to sa komentarze na Filmwebie aby kazdy mogl sie wypowiedziec na temat filmu. Nasze opinie nie sa ostateczne i wielokrotnie zdarza sie tak, ze nie pokrywaja sie one z opiniami czytelnikow. 'Komentarze; sa po to aby na takie tematy rozmawiac, bowiem dzieki naszym dyskusjom tworzy sie pelniejszy obraz filmu.
Dziekujac za uwagi - Marcin