Nie warto oglądać na polsacie. Nie dość, że wycinają sceny, to jeszcze te beznadziejne reklamy.
Hehe. Witam. Ty widzę, że dalej zafascynowany amerykańską propagandą szerzenia demokracji za pomocą karabinów i bomb :)
W którym momencie oni tam szerzą demokracje. Akurat przedstawiona operacja miała na celu zabezpieczenie pomocy humanitarnej !!!
"Przedstawiona operacja miała na celu zabezpieczenie pomocy humanitarnej."
Że co proszę??
Cały czas myślałem, że mająpojmać kolesi z Habr Gedir i jak się uda to Aidida. Czyli próbować wprowadzić amerykańską demokrację. Dobrze, że wyprowadziłeś mnie z błędu.
Ty to widzę kompletnie nie kumaty jesteś.
ONZ wysyłało żywność głodującym tylko nałożyła takie ograniczania na Zabezpieczający operacje żołnierzy sił międzynarodowych z ci jedyne co kogli robić to bezczynnie się przyglądać jak pomoc humanitarna jest szabrowana przez lokalne bojówki. Takie działania prowadziły do donikąd. USA miało dość tej farsy i doszło do wniosku ze najlepszym sposobem zabezpieczenia dostaw żywności jest zakończenie lub przynajmniej ograniczenie wojny domowej. I próbowali to zrealizować poprzez wyłapanie przywódców najbardziej aktywnych bojówek.
"Film oparty na faktach, opowiada historię operacji wojskowej przeprowadzonej przez siły amerykańskie na terenie Somalii. Elitarna jednostka ma za zadanie porwać dwóch przywódców zbuntowanych Somalijczyków."
Ale według Cb przedstawiona w filmie operacja miała na celu zabezpieczenie pomocy humanitarnej.
No normalnie i m b e c y l ;)
A tych gości to mieli porwać tak dla zabawy ot Clinton miał taki kaprys i kazał złapać kilka murzynów na swa plantacje bawełny ;)
Amerykanie się tam pojawili w ramach sił ONZ aby zabezpieczyć dostawy pomocy humanitarnej. Tylko ze przepisy ONZ powodowały ze ta pomoc była nieefektywna. Więc postanowili zakończyć bądź przynajmniej ograniczyć wewnętrzny konflikt. Ale zamiast zwalczać szeregowe odziały milicji co wymagało by zaangażowania tysięcy żołnierzy o doprowadziło by do otwartego pełnospektaklowego starcia. to postanowili wykorzystać jednostki specjalne do eliminacji warty przywódczej bojówek.
No i co wynika z tego filmu? Że USA bierze udział w wojnach, któe mają dla niej jakieś korzyści, jak widać w Somalii takich nie mają, bo już dawno kraj jest porzucony na pastwę losu.
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=war%20in%20somalia%201993%20benefits&sourc e=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCoQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.greenleft.org.au%2Fnode%2F 36790&ei=71UFUv3VNISNtAbn_YGQBg&usg=AFQjCNE5tDE7fNzh8Tjb9td0-_8aJRj9gg
Tak tak . jakby chodziło o ropę to by wysłali kilka dywizji i pozamiatali albo dogada lisie z Adidem w zamian za koncesje na wydobycie a nie bawili się w jakieś bezowocne Misje ONZ ;)
To jakiś durny stereotyp ze trzeba najeżdżać Kraj aby wydobywać ropę. kanadyjska Oil Company Wykonuje w somali odwierty a wojsk Kanady jakoś tam nie ma :) Turcja Wielka Brytania I Chiny też tam lody Kręcą.
No to Kanadyjczycy się nie miają czym szczycić, skoro kradną ropę tak zniszczonemu krajowi jak Somalia. O Amerykanach nie wspomnę, bo skoro mają najlepszą armię na świecie, to wysłali by ich żeby zaprowadzić porządek w Somalii. Ale po co, za ten czas posiedzą jeszcze w Afganistanie i postrzelają do Talibów, którzy rzeczywiście mają powód do walki.
Ty się zapoznaj z tym jak działają koncesje na wydobycie zanim zaczniesz kogoś oskarżać o kradzież.
I poczytaj o misjach UNOSOM I i UNOSOM II. Zaangażowane w nie było kilkadziesiąt tysięcy żołnierzy i trwało 3 lata.
No i co te misje UNOSOM dały? Kraj jeszcze bardziej pogrążył się w wojnie domowej. Amerykanie dostali tam w d*pę i uciekli do domu.
Co do Kanady i jej wydobycia ropy w Somalii (właśnie się zapoznałem):
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=canadian%20oil%20company%20in%20somalia&so urce=web&cd=2&cad=rja&ved=0CDYQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.theglobeandmail.com%2Fn ews%2Fworld%2Fwestern-oil-exploration-could-further-destabilize-somalia-report%2 Farticle13272702%2F&ei=9MMPUteoCoqHtAa-1IC4Dg&usg=AFQjCNE_IOyLTfRGNcd8PAyKTpYmcN tjmA
Jeśli mam do wyboru szerzenie religii Allaha, to jednak wybiorę tę nieszczęsną demokrację :)
NIe wiedziałem, że Somalijczycy zajmują się szerzeniem religi Allaha. Myślałem, że tam do dzisiaj jest wojna domowa, ale z Twojej wypowiedzi wynika, że zajmują się atakami terrorystycznymi w imię Allaha. Nie wiem dlaczego o nich nie słyszałem...
Dobra, zaraz znów zejdziemy do 9/11, Mossadu, NWO, masonów i różnych dziwnych blogów. Dzięki, nie.
To, że nie masz argumentów do poparcia swoich tez to nie moja wina. Potrafisz tylko marnie prowokować. Zadałem Ci pytanie, nie potrafisz na nie odpowiedzieć więc wyskakujesz z takimi głupimi tekstami. Jak dziecko....
Ty za to masz od groma argumentów. Dokładnie wiesz kiedy i gdzie zajmowali się szerzeniem religii Allaha, ale w to nie wierzysz. Krótka piłka, nie będę wymieniał.
TV to w ogóle nie warto już oglądać, reklamy niedługo będą sięgać pewnie nawet do 30 minut..
Ja ostatnio wolę ściągać filmy z sieci. Przynajmniej nie ma reklam. Przez reklamy filmy są czasem 30 min dłuższe. Helikopter pewnie sie dopiero ok. 23.30 skończy.
O 23.00. Ja oglądałam ten film na Polsacie i jestem zadowolona. Tak na marginesie to wspaniały film. Chciałabym, żeby Jedynka puszczała takie dobre filmy w "Hicie na sobotę" , nie męczylibyśmy się wtedy z reklamami.
Ja od Helikoptera wolę Szeregowca Ryana i Wroga u bram. Świetne są też 10-godzinne "Kompania braci" i "Pacyfik". Polecam.