Helikopter w ogniu

Black Hawk Down
2001
7,8 319 tys. ocen
7,8 10 1 318544
7,4 39 krytyków
Helikopter w ogniu
powrót do forum filmu Helikopter w ogniu

po co?

ocenił(a) film na 2

Wydawało by sie po 15 minutach oglądania, że będzie to film na poziomie. Okazuje się jednak, że za jedyną jego zaletę mogę uznać dopracowane efekty specjalne. Sensem kręcenia tego typu filmów jest chyba tylko zarobek. Ogólnie rzecz biorąc jest to świetny film o strzelaniu do ludzi.

Zrazic

strzelanie do ludzi???
tylko tyle dostrzegłeś w całym filmie????? zastanów się!
tyle razy marzyłem o tym by jechać kiedykolwiek w życiu na taką akcję.. strzelać, kryć się, osłaniać swoich ludzi... wpoiła mi to wlasnie telewizja, zabijanie dzięki niej było takie "przyjemne" - ale to chore!!! po tym filmie całkowicie zmieniłem swoje nastawienie i po raz pierwszy nie dopingowałem żołnierzy txtami typu "dalej, rozwal ich!" ..tu nie o to chodziło.. to nie był film przy którym mogłeś rozładować swoje pop*erdolone napięcie i energie.. tutaj patrzysz zupełnie inaczej na wojnę - to nie zwykła strzelanka. ridley scott pozwolił mi się po raz pierwszy wczuć w sytuację tych żołnierzy.. zarówno dobrych jak i złych - strzelanie nie jest tu formą rozrywki tak jak zwykle się to przedstawia.. oni umierali tak realnie.. to wszystko było takie prawdziwe... żadnego z tych żołnierzy nie jest się w stanie poznać bliżej podczas trwania filmu - lecz jesteś w stanie poczuć jego ból i cierpienie.. wszystko co dzieje się w jego głowie odczuwasz i ty.
wojna to nie tylko strzelanie do ludzi. to nie film o strzelaniu do ludzi. to nie jest Rambo. to jest wlasnie film o wojnie.......

ocenił(a) film na 2
core

przekaz filmu?
Cieszę się, że twoje zdanie poparcia jest bardziej wyrafinowane niż tych, co widzieli tylko strzelanke i dlatego im się właśnie ten film podobał (sądząc po innych komentarzach zdecydowana większość). Myślę, że to pierwszy argument przeciwko, gdyż nie trafia do większości ludzi, a przy tym temacie powinien. Największa uwaga w filmie została skupiona na efektach specjalnych, gdyby został jeszcze wzbogacony dialogami opisujący w sposób "poprawny" sytuację to zapewne film by mi się bardziej podobał. Trzecia sprawą jest negatywny skutek zbyt dużego realizmu. Jeśli film ma zwalczać przemoc, znaną z telewizji, nie może tego robić w taki sposób. Wygląda mi to na zwalczenie "pożaru ogniem", co moim zdaniem nie przyniesie akurat w tym przypadku pozytywnych efektów. Przemoc będzie się w ten sposób tylko nakręcać.

ocenił(a) film na 10
core

strzelanie!!
Boże, żeby więcej ludzi tak odbierało filmy!!!!!!!!!! Może wreszcie by zapanował pokój, na naszej, tak pochrzanionej ostatnio, planecie!!!!!!!

Masz rację, to jest film o wojnie, a nie o zabawie w dobrych i złych!!!
Co sie stało z wrażliwościa w dzisiejszym świecie??? Dlaczego wszyscy są tak gruboskurni???
Na szczęście są małe wyjątki!!

Elfka

wojna...
MAło tego to jest film o najgorszej z mozliwych wojen (jeśli mozna to tak określić), o wojnie żołnierzy z cywilami. To co się działo i dzieje w Somali i w innych krajach "małoucywilizowanych" wywołuje oburzenie i szok. Żołnierz walczy z cywilami, kobietami, dziećmi.
Ten film na szczęście nie jest żadnym patosem ku chwale dzielnej armi USA, flaga ameryki nie powiwa tak często. Film podobnie jak "Tears of the sun:' mnie zaszokował, nie okrucieństwem tylko głupotą ludzi którzy w tym biorą udział. Krew, strzały, zemsta, mściwość - oto co widać.
Zaskakujące zdjęcia - nie dziwi mnie nominacja do Oscara, potęgujace jeszcze bardziej realizm tych wydarzeń.
Naprawdę warto!
pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Zrazic

?????
przeczysz sam sobie, najpierw piszesz, ze jedyną zaletą są tylko efekty ( Faceci!!!!!!!, dlaczego wy patrzycie w filmie tylko na to??????) a potem stwierdzasz że to świetny film.
poza tym tutaj KONIECZNY był realizm, to się zdarzyło naprawdę!!! to nie bajka, tylko prawda historyczna, majaca na celu przestrzeganie nas przed takimi akcjami!! CZy ona coś zmieniła????? NIC!! Zginęli tylko niewinni ludzie!!
Czy ty nie widzisz co się dzieje dokoła nas?? Przecież to chore. Nie tylko ty,większość nie widzi i nie rozumie, ze to nie pomaga, tylko SZKODZI......

ocenił(a) film na 2
Elfka

!!!!!!
Nigdy stwierdziłem, że to świetny film! (dziewczyny!!!!!!! dlaczego myślicie, że faceci patrzą tylko na efekty specjalne????? :-)) Przecież to, że widze w nim jakąś małą zaletę nie znaczy od razu, że mi się podobał! Dla mnie był kiepski i mógłby zasłyżyć na marną ocenę 210 !! Sama nawet piszesz, że ta historia nic nie zmieniła! Oprucz tego, że pogorszyła mi humor i przyniosła rozrywkę widzom, którzy traktują takie filmy jako "katharsis", nie osiągneła niczego. Mogę najwyżejprzyznać, że realizm byl 99% (być może nawet 150%, czyli przesadzony - mnie tam nie było), ale nie zgadzam się z tym że był konieczny! Powtórze jeszcze raz, że moim zdaniem mogło to tylko zwiękrzyć ochotę na "krwistą" mode filmów. Owszem, szkodzi jak najbardziej.

ocenił(a) film na 10
Zrazic

no ba !
oczywiscie ze o strzelaniudo ludzi :) przeciez to jest na faktach :)a efektow spec. nie bylo takstrasznie duzo .....jak w star wars :))))