5,2 18 tys. ocen
5,2 10 1 18000
1,8 9 krytyków
Historia Roja
powrót do forum filmu Historia Roja

Tytuł: "Serial TVP ma problemy. Oglądalność spada z odcinka na odcinek"

Początek artykułu: "Nowy serial Jedynki "Historia Roja" nie cieszy się popularnością wśród widzów stacji. Odcinki ogląda średnio tylko 903 tys. widzów. STACJA PRZEGRYWA W TYM CZASIE ZE WSZYSTKIMI GŁÓWNYMI KONKURENTAMI [kapitaliki moje]. Co więcej, oglądalność spada z odcinka na odcinek..."

Czy ktoś się dziwi?

ocenił(a) film na 9
Film_Polski

Nie dziwi zestawienie Roja z debilastą pop kulturalną papką jaką serwuje Polsat czy TVN. Niestety bardzo dużo Polaków w Polsce to nadal ciemniaki bez kręgosłupa moralnego i elementarnej wiedzy o swojej historii czy o naszych bohaterach stąd też malejąca frekwencja. Po prostu temat Żołnierzy Wyklętych to jednak dosyć świeży temat po prawie 70 latach ciszy i dopiero od może 2-3 lat wychodzi na światło dzienne. Polacy jeszcze do tego nie dorośli.

Ty chyba też :(

AntyNedzaUmyslowa

Wrzuć na luz. Sam temat - choćby najbardziej doniosły - nie czyni dobrego filmu i tyle w temacie.

ocenił(a) film na 9
Film_Polski

Nie wiem czy znasz historię powstawiania tego filmu, jego problemy, budżet i problemy z dystrybucją to może zrozumiesz czemu film nie jest tak dopicowany jak Szeregowiec Ryan czy Wróg u Bram.

AntyNedzaUmyslowa

No cóż, gdyby mi ktoś zaproponował zainwestowanie moich własnych pieniędzy w takie "dzieło" - nie śpieszyłbym się. Nawet gdyby obiecywano, że zysk jest pewny, bo szkoły zbiorowo pójdą i żołnierze na rozkaz zobaczą. Przykro mi, trudne dzieciństwo filmu jakoś mnie mało wzrusza - zamierzam go oceniać wedle kryteriów tych samych, co inne filmy.

Żeby film miał klasę, to musi kosztować? - jasne że tak. Ale wszystko zaczyna się od dobrego scenariusza, najlepiej przejrzanego przez "lekarza scenariuszy".

PS To powoływanie się na Spielberga czy Annaud (budżety, według Filmweb, odpowiednio 70 i 68 mln USD, w porównaniu do najdroższego filmu polskiego w historii, kosztującego wg wikipedii 76,14 mln PLN) - to taki żart, prawda?

Film_Polski

Jak zwykle bywają wyjątki. "El Mariachi" Roberta Rodrigueza kosztował 7000$, a taki "Pluto Nash" 100.000.000$.

ocenił(a) film na 5
bazant57

Dokładnie. Można zrobić dobry film przy bardzo małym budżecie? Można, trzeba tylko odrobiny talentu, a nie samych dobrych chęci...

Skandal

Cóż, nawet jawne służenie obecnie potępianej ideologii nie przekreśla znaczenia i przełomowości niektórych filmów. "Narodziny narodu", "Triumf woli", czy "Pancernik Potiomkin" wciąż służą nauce przyszłych reżyserów.

ocenił(a) film na 5
bazant57

Znam wymienione przez Ciebie tytuły. Wiem, że to nic innego jak propaganda najgorszego rodzaju, ale nie można odmówić ich twórcom talentu...

Skandal

Może z tego powodu najbardziej utalentowani przestępcy po odsiadce stają się konsultantami FBI. Bo mają kwalifikacje lepsze od tych praworządnych.
A co do uczenia się na przykładach - w West Point wciąż wałkują bitwę pod Little Big Horn, choć armia ją przegrała.

Film_Polski

Tak,ten film przegrywa z Milionerami,tańcami i tak dalej.Może to nie jest film wybitny.ale porusza temat dotąd zapomniany i zakłamywany.Młodzi ludzie nie wiedzą nic o tych czasach.Chwała bohaterom!

Konradooo

Akurat Milionerzy - prócz walorów rozrywkowych - niosą pewien ładuneczek edukacyjny. Lecz ten polski miniserial przegrywa batalię o widza także z kanałami małopopularnymi i audycjami mniej rozrywkowymi bądź mniej kształcącymi.

Masowa publiczność bywa, że nie pozna się na tym, co naprawdę wartościowe. Lecz mam wrażenie że tym razem ci, którzy nie oglądali - nie muszą niczego żałować. Powtórzę się: sam wielki temat nie czyni dobrego filmu!