PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523}
7,1 11 tys. ocen
7,1 10 1 11192
6,9 16 krytyków
Historie miłosne
powrót do forum filmu Historie miłosne

Dzieło

ocenił(a) film na 9

Najlepszy film Stuhra- jednocześnie mądry, jak i zabawny. Stuhr opowiadao czwórce ludzi, których spotkał podobny los, każdy z nich aby otrzymać miłość musi poświęcić coś bardzo istotnego. Świetna jest postać ankietera, która podsumowuje rozważania, jednocześnie prowokując do dalszego myślenia. Film uświadamia nam, że każda prawdziwa miłośc jest podobna, wręcz taka sama, czy do Boga, do kobiety lub mężczyzny, jak i dla dziecka. Nie przez przypadek, co jakiś czas przez ekran przebija się chłopak, grany przez Maćka Stuhra zawsze z inną dziewczyną, ma to stanowić kontrast pomiędzy prawdziwą miłością. Świetnie wypadł Stuhr jako reżyser i aktor, Dominika Ostałowska daje nadzieję dla podupadającego młodego kina polskiego. Znakomicie wypadła również Figura, w roli kochającej, lecz trochę niewiernej żony. Bardzo Gorąco Polecam 9/10

Misiu

p.s. - kontynuacje...
Postać Ankietera (lejtmotyw), nawiązuje ładnie wg mnie do postaci Głosu Sumienia? Anioła Stróża? Nie Wiem, Kogo - w Dekalogu Kieślowskiego ...ta niema postać grana przez Artura Barcisia, która pojawia się w kluczowych momentach (bez podtekstu) i patrzy poważnie, zmusza do zastanowienia przed następnym krokiem...ostrzega...

ocenił(a) film na 8
nulla

Historie Miłosne
hm... podzielam zdanie, ale coś jeszcze dodam - postać ankietere pozwala porównać czterech różnych ludzi i mozna go nazwać "Głosem Sumienia", a jesli już to nie wolno zapomniać o "Czystej formalności" gdzie Polański odgrywał role niewatpliwie podobna...
W Dekalogu Barciś bardziej przypomina mi jakiegoś wszechwiedzącego narratora - patrzy na ludzi i wie co się stanie w zalezności od wybranej drogi...

ocenił(a) film na 9
Misiu

no, . . .
nareszcie ktos docenił ten film. reszta wciska mi kit, że czegoś im w tym filmie brakuje. czego? tu jest dosłownie wszystko co powinno być. film jest fantastyczny. . .