...według Stopklatki. Osobiście moje top 10 wyglądałoby bardzo podobnie, jesli miałbym podać 5 scen z Hobbita i 5 z Lotra. Mimo to (jak kazdy chyba wie) takich scen jest w tych 6 filmach znacznie, znacznie, znacznie więcej. Scen, które są warte zapamiętania :)
http://stopklatka.pl/rankingi/-/143783614,10-najlepszych-scen-ze-srodziemia
Ja może bym wymienił prolog z hobbita. Jeśli już na coś z hobbita, to chyba na mroczną puszczę przed interwencją elfów. A jak z lotra to chyba na śmierć boromira i ogólnie amon hen.
A ja nie. Prolog z Hobbita jest tak fenomenlny, ze zasługuje na top 10.
Ale wymieniłbym przybycie Haldira na scenę przybycie Białego Jeźdżca i Rohirrimów lub na scenę podpalania tych stosów w PK.
W tym prologu nie odpowiadał mi brak smauga( wiem, że nie mogli go pokazać, ale to psuło trochę prolog)
W sumie też bym wymienił haldira na gandalfa i rohirimow oraz theodena i aragorna w szarży.
1 - OSTATNIA PODRÓŻ ARWENY UNDOMIEL z POWROTU
2 - motyw EVENSTAR z DWU WIEŻ
3 - ARWEN NAD BRUINEN
4 - SCENA Z PROLOGU DO DRUŻYNY Z SAURONEM I ISILDUREM
5 - PRZYBYCIE HALDIRA DO HELMOWEGO JARU w DWU WIEŻACH
6 - ŚMIERĆ BOROMIRA
7 - THORIN I THRANDUIL - scena rozmowy w PUSTKOWIU SMAUGA
8 - PRZYBYCIE ARWENY DO MINAS TIRITH NA KORONACJĘ
9 - ZAPALANIE STOSÓW W POWROCIE KRÓLA
10 - EOWINA W BIAŁEJ SUKNI STOJĄCA NA DZIEDZIŃCU EDORAS w DWU WIEŻACH..... - moje sceny.....
z ostatnią najbardziej lubianą - sekwencjami z MITHLONDU:)
10 to zdecydowanie za mało - wszystkie wymienione są prawidłowe, a jeszcze tyle świetnych do głowy przychodzi... Walka Aragorna na Wichrowym Czubie, rada w Rivendell, walka przy grobowcu w Morii, podarki od Galadrieli, zniszczenie Orthanku przez enty, spotkanie Gandalfa Białego z trójką w puszczy, odmiana Theodena, pogrzeb Theodreda, pożegnanie Gandalfa i Froda...
W sadze jest tyle scen ociekających zajebistością, że ułożenie top10 (czy nawet top50) jest wręcz niemożliwe.
U mnie wygląda to tak
1. Gandalf vs Balrog
2. Caras Galadhon
3. Prolog Drużyna Pierścienia
4. Biała Rada (Hobbit Niezwykła Podróż)
6. I'm not Alone
7. Galadriela vs Sauron
8. Galadriela i Elrond (dwie wieże)
9. Gandalf vs Sauron Dol Guldur
10. Prolog TT
aczkolwiek jak wcześniej zauważono w całym Śródziemiu Top 50 spokojnie by się dało a nawet Top 100 :)
Jutro rano zrobię temat, w którym wypisze najlepsze sceny całej trylogii Hobbita - takie podsumowanie :)