PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249913
5,6 60 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Po prostu. Nie mogę.
Dałbym jeden ale poważnie. Dwie sceny uratowały ten film:
-Bitwa z Sauronem - piękna scena, cudowna. Bardzo mi się podobała. Ocena z 1 na 2 podniesiona
-Szaleństwo Thorina - cudowne. Po prostu idealnie zagrane. Z 2 na 3 podniesione.

A co mi się nie podobało?
No cóż:
To są główne przyczyny:

- Syna Barda - chłopak użyty jako łuk, drewniany łuk wbity w drewno, strzała poleciała, nawet nie dotknęła dziecka.
-Legolas. Wszystko co legolas. Każda scena z legolasem to ujma dla tego filmu
-Grawitacja
-Nietoperz u Legolasa
-Azog plugawy pod lodem i Thorin Dębowa Tarcza na lodzie. Niby cała ta epicka walka. (Przypomniał mi się Boromir)
-Miłość Tauriel i Filiego czy Kiliego. W dwójce za to też odjąłem punkt ale tam chociaż liczyłem że to nie miłość a przyjaźń jak Legolasa i Gimliego.
-Robakołaki
-Aby wygrać potrzebne są orły, tylko orły, orły rozwalą wszystko, najlepszym wyjsciem są orły
-Dziewczynka z Ringu.

Jackson poświęcił zdrowy rozsądek, cokolwiek co jest związane z taktyką czy strategią na pokazanie czego?
Epickości?

Elfy. Najlepsi łucznicy świata fantasy, u Tolkiena rządzą łukiem i strzałą. Co robią u Jacksona?

SAMOBÓJCZY ATAK NA ORKÓW. Zamiast wystrzelać orki z odległości, gdy te będą próbowały przebić się przez krasnoludzkie formacje to nie.
Lepiej niech przeskaczą krasnale ogrodowe bo są takie niskie. I giną.

A potem magicznie odrywają się od wroga i pojawiają się w Dale.

Dalej. Logika orków:
Użyjmy robakołaków by wyjść w dolinę. Nie używajmy robakołaków by wywiercić sobie tunel do Samotne Góry i podbić ją od środka. No bo po co? Przecież wybiegając z środka góry na tyły wroga nie można dokonać krwawej i szybciej łaźni. Ani wziąć wroga w kleszcze za pomocą grupy z Gundabadu

13 krasnali. Przez cały film zakuci w pancerz. Wybiegaja do walki w szlafrokach.

Środek bitwy. Thorin i Dain się spotykają.
Hej, hej, rozmowa jakby pili herbatkę.

A potem idą zabić dowódcę.
I znalazły się 4 kozice. opancerzone. W środku bitwy. Gdzie nigdzie nie było skad.
Gandalf chciał je przyzwać do siebie za pomoca teleportu ale nie trafił?

W trailarze widać szarże. Widocznie będzie to pokazane w wersji reżyserskiej.
Tylko...
Na polu bitwy ani jednej martwej kozicy a wszak krasnoludy doznały masakry.

A wracając jeszcze do góry:
Dzwon.
Wielki, ogromny dzwon niszczy bramę samotnej Góry.

Skąd?
Jaki dzwon? Przez całą trylogię nie widać dzwonu a potem nagle się pojawia wielki, ogromny, poteżny. I Się huśta.
Znowu grawitacja została pokonana.

Wracam do bitwy:
Wielkie trole idą, zabiją krasnoludy.
Wybiega Thorin, trole dostają włóczniami, 5 z 6 ginie.

Bo tylko Thorin wybiegł? Gdzie tu sens?

Śmierć Filiego i Kilego nie skomentuje.
Tak samo jak pojedynków.
Tak samo jak tego że można zabić/ogłuszyć orka kamieniem. I to każdego.

ocenił(a) film na 6
KASZTAN4321K

Przykre ale prawdziwe, miał być hit, wyszedł shit. Zbyt mało naprawdę dobrych scen na zbyt dużo absurdu.

ocenił(a) film na 9
Morinehtar

Może wersja rozszerzona uratuje coś chociaż troszkę jeżeli na serio film jest lipny obejrzę go to się przekonam na razie nie chce sobie spojlerować :)

ocenił(a) film na 6
spartakus_filmweb

Też liczę na wersję rozszerzoną i jak najbardziej polecam obejrzeć

ocenił(a) film na 2
Morinehtar

Akurat czekam z niecierpliwością na wersję rozszerzoną. Może będzie tam mniej debilizmu.

ocenił(a) film na 6
KASZTAN4321K

Nie mogę ze śmiechu jak to czytam :D

-Elfy. Najlepsi łucznicy świata fantasy, u Tolkiena rządzą łukiem i strzałą. Co robią u Jacksona? Lepiej niech przeskaczą krasnale ogrodowe bo są takie niskie. I giną.- zabrakło tej sceny ze zwiastuna jak właśnie robią to czego zabrakło w filmie, pewnie w EE się doczekamy, szkoda!

-13 krasnali. Przez cały film zakuci w pancerz. Wybiegaja do walki w szlafrokach. = bo to pewnie ma być ta symbolika, że pancerze i złoto nawiązywały do szaleństwa Thorina a kiedy on się "wybudził" to zrzucił z siebie wszytko to co utożsamia go z tym szaleństwem i wrócił do starych ciuchów z innymi jako tego symbolu powrotu do tego kim był zanim ogarnęła go "choroba" - ale jak weźmiesz na logikę tylko tę scenę to strasznie głupie zachowanie.

- I znalazły się 4 kozice. opancerzone. W środku bitwy. Gdzie nigdzie nie było skad.
Gandalf chciał je przyzwać do siebie za pomoca teleportu ale nie trafił? - zabrakło sceny ze zwiastuna - atak na kozicach pewnie od tego są. Moja pierwsza reakcja w kinie - ja ... co to jest?! Muflony! Muflon bojowy, ale zajebiście wygląda! ...zaraz ale jak on tam się znalazł :) ???

-Dzwon. Wielki, ogromny dzwon niszczy bramę samotnej Góry. Skąd?
Jaki dzwon? Przez całą trylogię nie widać dzwonu a potem nagle się pojawia wielki, ogromny, poteżny. I Się huśta. - Aaaa no widzisz, cwaniaki go chowały na czarną godzinę :P

Hmm..a tego nie napisałeś, jak reakcja na "Legolas, twoja matka cię kochała?" Bo to jest chyba najbardziej wyrwane z kontekstu zdanie w całym filmie.

ocenił(a) film na 2
calays

Symbolika symboliką ale po prostu...Czuję że Jackson chciał zrobić aby to był najbardziej epicki film na świecie. I zamiast epickości dostaliśmy przeepickowany gniot.
Nawet epickie pojedynki nie były warte oglądania

ocenił(a) film na 4
KASZTAN4321K

Ha ha ha ha :))))))))
"Dzwon. Wielki, ogromny dzwon .... Skąd? Jaki dzwon? .... I Się huśta." padłam :D

Muszę przyznać, że to najciekawsza recenzja jaką tutaj przeczytałam :D