PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249913
5,6 60 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Chciałam podzielić się swoimi wrażeniami po seansie i dowiedzieć, czy jestem w swoich odczuciach odosobniona.
Generalnie nie będę się rozpisywać na temat tego co mi się podobało a co nie, ale chciałabym poruszyć dwie kwestie.
1. Nie rozumiem po jaką cholerę dodano postać Alfrida (tytułowe zrośnięte brwi) do tylu scen?! Nie wiedziałam jak mam reagować np. na scenę gdzie przebrał się za staruszkę. Byłam zażenowana tym żartem dla 5 latków. No bo, błagam, Hobbit to nie jest film dla dzieci. Ja na pewno nie puściłabym swojego dziecka na film gdzie ucinają sobie głowy. Miałam ochotę krzyknąć na cały głos "SERIO?!".
2. Druga sprawa jest Już przyjemniejsza. Gdy Thranduil Wspomniał o Obieżyświecie wybaczyłam Peterowi wstawki ze Zrośnięta Brwią. Ach, jako fanka Aragorna (albo psychofanka) tak sie tym podjarałam, że wszystkim znajomym mówię o tym małym smaczku. Co prawda wszyscy uważają mnie za idiotkę, ale mówi się trudno.

ocenił(a) film na 10
ju_la1

Popieram! Tego nędznego pazia było za dużo, a co do Aragorna - to moja ulubiona postać we Władcy Pierścieni - jak tylko Thranduil o nim wspomniał to szeptałem: "Wspomnieli o Aragornie", a jak Legolas spytał o imię to tylko: "Aragorn, Aragorn, Aragorn..." :).

ocenił(a) film na 7
ju_la1

mnie prawdę mówiąc bardzo zastanawia to dlaczego wspomnieli o Aragornie. Przecież akcja Hobbita dzieje się wiele lat przed Władcą Pierścieni a ludzie chyba starzeją się normalnie, więc idąc tym tropem Aragorn mógł być wtedy dzieckiem bądź w ogóle nie być na świecie. Czyżbym coś przeoczył? Czekam na wasze komentarze.

ocenił(a) film na 10
RubyMajzel

Nie był dzieckiem, bo we Władcy ma ponad 80 lat. Pochodzi z rodu wolno starzejących się ludzi.

RubyMajzel

W "Dwóch Wieżach" w EE Aragorn wspomina, że ma 87 lat. Tak więc podczas akcji Hobbita ma już 27 ;]

ocenił(a) film na 7
Edin181

widocznie musiałbym odświeżyć sobie pamięć wersjami rozszerzonymi WP, dzięki wielkie za informacje :)

ocenił(a) film na 6
RubyMajzel

To SE książkę przeczytaj ;)

ocenił(a) film na 9
Edin181

10 lat.

Edin181

Akcja Władcy Pierścieni rozgrywa się według książek 80 lat po Hobbicie ponieważ 60 lat po Hobbicie były 111 urodziny Bilba i 33 Froda, ale jak Frodo wyruszył to miał chyba około 53 lat czyli 60+20=80. Więc skoro Aragorn podał swój wiek w tym roku co Frodo wyruszył to znaczy, że 87-80=7 miał siedem lat.

ocenił(a) film na 8
ju_la1

Też ucieszyła mnie ta wzmianka, bo i ja do wiernych fanek Aragorna się zaliczam ;) Uśmiech miałam na twarzy ogromny po wyjściu z kina ;)

ocenił(a) film na 7
zapatrzona_w_slonce

Dobrze że nie jestem osamotniona! xd

ju_la1

W EE pierwszej czesci jest taka fajna scena, gdzie Bilbo przechadza sie kolo peknietego Narsila. Ostrze, ktore zostalo zlamane nie zostalo jeszcze przekute, czas Dunedainow nie nadszedl, ich wodz zyje w ukryciu. Dalsze upychanie Aragorna jest zupelnie zbedne i zrobione na sile, no ale moglo byc gorzej, mogli go pokazac jako 10 letniego gnoja.

ocenił(a) film na 7
Xoxoxox

Muszę chyba zobaczyć pierwszą część jeszcze raz bo w ogóle nie zwróciłam na to uwagi :)

ocenił(a) film na 10
ju_la1

To scena z Edycji Rozszerzonej.