PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249810
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Czy ktoś wyjaśni dlaczego armia orków (druga bodajże) nie dotarła na pole bitwy? Zapomnieli? :P

tomash1990

Jak to nie dotarła, jak dotarła?

ocenił(a) film na 3
tomash1990

Dotarłem do zapisu rozmowy orkowego Generała z Azogiem, która wszystko tłumaczy (autentyk):

G "Panie, robakołaki sa już 100 metrów od Ereboru"

A "Niech przerwą kopanie tunelu"

G "Ależ Panie, jeśli wykopią tunel do wnętrza Ereboru wygramy bitwę!"

A "Bez dyskusji"

G "Yy dobrze. Czy użyjesz ich do walki na samym początku bitwy?"

A "W ogóle ich nie użyję. Każ im wracać. Nie będą nam potrzebni. Nasi orkowi żołnierze są potężni - elfy i krasnoludy nie mają z nimi szans."

G "Czy chcesz walczyć z elfami i krasnoludami w otwartym polu?"

A "Nie. Rozkaż armii atakować miasto na wzgórzu."

G "Ależ Panie, przecież oblegjąc miasto stracimy 10 razy tyle żołnierzy!"

A "Bez dyskusji."

G "Panie, krasnoludzka falanga idzie w naszą stronę! Rozkażę okrążyć ich niewielki oddział by zaatakować z obu flank i od tyłu."

A "Absolutnie na to nie pozwalam. Tylko tchórze atakują od tyłu."

(Generał patrzy jak elfy wskakują na głowy krasnoludów z ich obronnej falangi, przeskakując w sam środek setek orków. Zaczyna odczuwać nadzieję - być może przywódca elfów jest równie głupi co Azog)

G "Yyyy... (generał przełyka ślinę)... rozkażę przygotować katapulty, tarany i balisty do oblężenia"

A "Nie będzie takiej potrzeby. Mam lepszy pomysł. Przywiąż cegłę do głowy trolla a on niech wbiegnie głową w mur."

G "Eee... to doskonały pomysł Panie!... czy poczekasz z atakiem na nadejście armii Bolga?"

A "Nie, atakujemy pierwsi, jak Bolg przyjdzie to przyjdzie"

G "A co jeśli przegramy zanim on zdąży nadejść z armią?"

A "Powiedziałem bez dyskusji. A teraz najważniejszy rozkaz. Jeśli jakiś ork się przewróci albo otrzyma dowololny cios - ma zakaz wstawania."

G "... (generał zrezygnowany) czy osobiście poprowadzisz atak?"

A "Nie, zostanę na tych ruinach na wzgórzu, pozwalając ich najpotężniejszym wojownikom by poszli moim tropem."

G "Ależ panie, jeśli zginiesz armia będzie w rozsypce!"

A "Spokojnie, przygotowałem specjalny fortel. Będę walczył na lodzie - rozbiję jego powłokę i wpadnę do środka fingując własną śmierć, a gdy wróg nie będzie się spodziewał wyskoczę spod lodu i zadam mu ostateczny cios."

G "Ależ Panie... to nie ma sensu!"

A " Generale, to bez znaczenia. Przecież tu nic nie ma sensu."

_nascimento

Naprawdę dobre :D Sam dotarłeś do tego "zapisu"?

_nascimento

To Ci się udało :) Więcej takich dialogów na poprawę humoru :)

ocenił(a) film na 7
_nascimento

Daj tego jeszcze :)

ocenił(a) film na 3
thorin3

Jak mi przyjdzie wena to napiszę coś podobnego. :)

_nascimento

Haha. To naprawdę mnie rozbawiło :D Super!

ocenił(a) film na 8
_nascimento

Świetne :-).

tomash1990

Orły ich dopadły.

ocenił(a) film na 8
tomash1990

Chodzi Ci zapewne o armię dowodzoną przez Bolga, tą która wychodzi z Gundabadu. Dotarli na bitwę, przecież nawet Legolas przybywa z informacją, że nadciąga druga armia. A poza tym poźniej Bolg walczy z Legolasem, więc druga armia jest na miejscu bitwy :)

ocenił(a) film na 1
Sabcia3018

Nie, nie ma drugiej armii. Pierwszą armię rozwala Dain z dyńki w 3 minuty. Potem przychodzi Bolg z 5 najbliższymi przydupasami i rozwala ich Kapitan Leśne Królestwo.

ocenił(a) film na 8
zarptak

A 100 która przychodzi na wzgórze? Gdzie nawiasem mówiąc krasnoludy powalają ich w kilka sekund... Oni byli z armii, albo lepiej będzie chyba napisać, że z oddziału dowodzonego przez Bolga. On ich prowadził od wyjścia z Gundabadu i taki był plan Azoga, że drugi oddział zaatakuje z drugiej strony. W kwestii tego czy to był po prostu oddział Azoga dowodzony przez Boga czy druga armia jest już osobny wątek na tym forum.

ocenił(a) film na 8
Sabcia3018

Dowodzony przez Bolga* śmiesznie wyszło :)

ocenił(a) film na 7
tomash1990

To była chyba ta armia atakowana przez orły i Beorna ;)

Thranduil231

Tak, przez Radagasta Burego, Wielkie Orły i Beorna :)

ocenił(a) film na 7
Marilee_chan

Za krótko to pokazali wg. mnie :)

Thranduil231

Będzie pewnie wiecej w EE.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Taką mam nadzieję :)