PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249641
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Czy Bombur powiedział coś przez te 3 filmy?

ocenił(a) film na 3
Blaxi

Jego kunszt aktorski jest tak wielki, że słowa jeno psuja efekt.

Blaxi

który to Bombur?

Xoxoxox

Ten gruby.

ocenił(a) film na 7
Blaxi

Zakładasz ironiczne tematy a sama dałaś się nabrać :)

thorin3

Spalę się ze wstydu. :<

Mój temat nie miał być ironiczny. Miał być głupi.

ocenił(a) film na 7
Blaxi

Spłonęłaś :)

Blaxi

śpiewał wraz z innymi krasnoludami!

Troll_filmweb

Serio? A on nie jadł w tym czasie haha ?

Troll_filmweb

Śpiew się nie liczy. :<

Blaxi

Nie, on nie gadał nic w filmach. Widocznie miał nie gadac.

kamilxxx09

To szkoda. W książce gadał całkiem dużo. :<

ocenił(a) film na 10
Blaxi

W EE ma coś powiedzieć

Blaxi

Przynajmniej czymś sie dodatkowo wyróżnia :) Dużo je i nie mówi :)

kamilxxx09

Nie próbuj z wad na siłę robić zalet. Każdy krasnolud powinien mieć choć jedno zdanie do powiedzenia.

Blaxi

To nie wada, bez przesady. Gdyby Jackson chciał, dałby mu cos do powiedzenia, przecież nie raz i nie dwa trzymał scenariusz w ręku. Widocznie tak miało byc - i tyle.

kamilxxx09

Widocznie Jackson wolał sztuczne romansidło od rozwinięcia głównych bohaterów.

Blaxi

Bombur czy Nori to nie sa żadni głowni bohaterowie. Głowni bohaterowie to Thorin, Bilbo i Gandalf. Reszta nie. Już wazniejszy jest Thranduil czy bard - i dobrze, ze te postaci rozwinięto. Po co rozwijac na siłę Bombura? On do historii prawie nic nie wnosi.

kamilxxx09

Mam taki zamiar. Dogadam się tylko z Warner Bros.

Blaxi

Chyba ten komentarz nie do mnie.

kamilxxx09

A Twój tekst "zrób lepszą trylogię"?

Blaxi

Przyśniło Ci się chyba.

kamilxxx09

Naprawdę uważasz, że jestem taka głupia?

Blaxi

Na żartach sie nie znasz?

kamilxxx09

Na życiu się nie znasz?

I tak w ogóle-moja ekranizacja Hobbita będzie lepsza.

kamilxxx09

Zresztą Bombur jest głównym bohaterem. Jest jednym z krasnoludów, które idą odzyskać górę. Na pewno dla fabuły jest ważniejszy niż Tauriel i Legolas.

Blaxi

hah tego bym nie powiedział. Rola Bombura to tylko dopełnienie kompanii krasnoludów, żeby liczyła 15 członków. Nic wiecej.
tauriel i legolas w filmie przynajmniej na cos isę przydali - informuja Gandalfa o tym, że Bolg naciera z północy, bo widzieli wymarsz jego armii z Gundabadu. Poza tym, gdyby nie oni, Thranduil nie dowiedziałby sie o nadchodzącym złu (pojmanie orka). No i Legolas 2 razy uratował Thorina przed smiercia z ręki orka.

kamilxxx09

No właśnie. Cała kompania to główni bohaterowie. Jackson, wiedząc że ma do przedstawienia aż 14 nowych postaci powinien zrezygnować z własnych, nic nie wnoszących wątków. Ten Gundabad i Sauron są niepotrzebne do filmu.

Blaxi

Pewnie, nie pokazywac Białej Rady, Dol guldur i Azanulbizar, nie poszerzac roli Barda i Thranduila, nie pogłębiac historii krasnoludów, pokazać 10 minut Bitwy, skrócić czas ekranowy smauga do 8 minut bo... trzeba pokazac wiecej żracego mięso Bombura.

kamilxxx09

Tak, nie pokazywać Białej Rady, Dol Guldur, Azanulbizar, Legolasa ani Tauriel i skrócić Hobbita do dwóch filmów. Tak byłoby najlepiej.

Blaxi

Dobra, ja konczę w tej chwili bo głupot nie chce mi sie czytać.
Pozdrawiam

kamilxxx09

No i taka to z Tobą rozmowa. Jesteś kretynem.

Blaxi

Ja Cię nie obrażam przede wszystkim. Nie miej sie za Bóg wie jakiego wspaniałego rozmówce, skoro potrafisz tylko obrazić drugiego.

kamilxxx09

Skoro nie umiesz uzasadnić swojego zdania to jesteś kretynem.

Blaxi

"Tak, nie pokazywać Białej Rady, Dol Guldur, Azanulbizar, Legolasa ani Tauriel i skrócić Hobbita do dwóch filmów. Tak byłoby najlepiej." - i wzajemnie, bo ty tego również nie zrobiłaś. Zero argumentacji. Oj Blaxi, nie chcę sie z Tobą kłocić, ani nie mam na to czasu, ani ochoty, zrozum to.

kamilxxx09

Naprawdę nie wiesz dlaczego Dol Guldur jest niepotrzebny? Ponieważ nie ma to znaczenia dla fabuły, a Jackson na siłę starał się połączyć Hobbita z Władcą.

Blaxi

W tej chwili pasuję, naprawdę. Przepraszam, że to napiszę, ale większej głupoty nie czytałem od przynajmniej pół roku. Dol Guldur jest nawet w ksiazce u Tolkiena, a Jackson zrobił ten wątek po mistrzowsku.
Nie ma znaczenia dla fabuły? Przecież Nekromanta to głowny czarny charakter całej Sagi. Nie, koniec głupot, nie pisz wiecej , bardzo Cię prosze.

kamilxxx09

Sauron to główny zły we Władcy, ale nie w Hobbicie. Hobbit jest o odzyskaniu góry. Nic więcej.
I nie. Jackson nie zrobił tego po mistrzowsku. On tylko pierwszą część Hobbita zrobił po mistrzowsku. Reszta jego filmów to bzdety.

Blaxi

Gdybyś uwazała je za bzdety, nie dałabyś oceny 9 :)

kamilxxx09

Dobrze się bawiłam oglądając ten film. Nie znaczy to jednak, że nie jest po prostu głupi.

Blaxi

taaa jasne. Dobra koncze rozmowę.

kamilxxx09

Za każdym razem kończysz rozmowę.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Chyba ona wie lepiej jak ona sama uważa znaffco "mistrzu trafnego argumentu".

użytkownik usunięty
Blaxi

Nie no nie przesadzajmy, lepszy wątek Dol Guldur, dodanie Białej Rady i Saurona jest o wiele lepszym pomysłem niż naciągany romans po między elfką a krasnoludem. Więc dwojga złego wolę to pierwsze tym bardziej że w książkach jest o nich mowa, Blaxi nie ma się co sprzeczać. Po prostu nie lubisz książek więc jest ci to zbędne, ale ten wątek jest bardziej na plus niż minus.

Hobbit to moja ulubiona książka i uważam, że zasługuje na godną ekranizację.

A Dol Guldur jest tak samo zbędne jak Tauriel.

użytkownik usunięty
Blaxi

wiesz jak chcesz bez Dol Guldur to jest tam bajka Hobbita, według mnie dobrze ze dali Dol Guldur, bo sama bajka o smoku była by słaba....

Chciałabym zobaczyć bajkę. Taką z piosenkami i wierszykami.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

No i co z tego, że było u Tolkiena, nie ma to żadnego wpływu na fabułę Hobbita.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

No właśnie tej bitwy było jedynie z 10 minut. Oglądałeś w ogóle ten film?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

Ale, Kamil, tak samo można zapytać: jakim głównym bohaterem jest Legolas? No nie jest wcale, a dostał bardzo dużo czasu jak na dodanego bohatera, który nic nie wnosi do tej historii. Już Bombur był ważniejszy - był jednym z niewielu krasnoludów, którzy zdecydowali się pójść za Thorinem do Ereboru, a grubas wyglądał na takiego, co nie lubi opuszczać domowych pieleszy, zwłaszcza kuchni. Mogli dać mu chociaż jedna kwestię wyjaśniającą dlaczego się na wyprawę zdecydował. W końcu wymagało to trochę odwagi.