Zakładam temat o licencjonowanej broni z filmów LOTR i Hobbit, którą można kupić choćby za
pośrednictwem internetu.
Chodzi mi głównie o opinie na temat poszczególnych jej rodzajów (możemy wliczyć w to, też
inne gadżety, typu korony, figurki itp... aby nie mnożyć ewentualnych tematów).
Można dodać do tematu ewentualne promocje cenowe w jakiś sklepach (jeśli ktoś, gdzieś
takowe akurat zauważy), bo może komuś to się akurat przyda.
Przeczytałam gdzieś ostatnio, że podobno licencjonowana replika miecza Kiliego ma pewne
wady... tzn często ostrze jest nieco wygięte i odcinają się na nim wyraźne wyszczerbienia, które
ponoć wyglądają niestety nienaturalnie/sztucznie. Nie wiem czy to "wada" wszystkich, czy tylko
poszczególnych egzemplarzy. Myślałam nad zakupem akurat tej repliki, ale przez takie opinie
jestem rozdarta pomiędzy zamawiać, a nie. Może ktoś z was ma rzeczony miecz, albo chociaż
miał okazję się mu przyjrzeć?
W przyszłym miesiącu lub w styczniu, rozważam zakup Orcrist'a, tak więc będę mogła podzielić
się ewentualnymi uwagami na temat tej repliki.
Póki co mogę polecić replikę Żądła z Hobbita. Jest naprawdę świetnie wykonana i nie ma nawet
drobnego szczegółu do którego można się przyczepić. Rękojeść drewniana, stylizowana.
Liczę na opinie na temat innych mieczy i gadżetów ;). Nie są to tanie rzeczy, więc warto
wywiedzieć się czegoś od innych, przed zakupem.
Użytkownik "khazad7_2" posiada sporą kolekcje, z tego co wiem. Może on Ci coś podpowie ;)
Skoro tak mówisz, to mam nadzieję, ze po zalogowaniu na Filmweb wypowie się tutaj. Wtenczas każdy będzie mógł skorzystać z jego wiedzy ;) Ja nie chcę sama dzielić się informacjami otrzymanymi od kogoś, bo mogę coś poprzekręcać, a tak będziemy mieli rzetelne informacje :)
Ja to nie kupuję repliki ze sklepu. Sam je robię :) zrobiłem już 3 laski, dwa miecze, rękawice nazguli, palantir :)
https://www.dropbox.com/sh/mov8teokblx7nr9/AAAWoyFpZHtF0uQpOt_ntHfda?dl=0
Jesli cos jest nie tak z linkiem to piszcie :)
h t t p s : //www . dropbox . com/sh/mov8teokblx7nr9/AAAWoyFpZHtF0uQpOt_ntHfda?dl=0
A teraz??? :/
Myslalem ze kolega wrzucil zdjecia do ktoregos z tematow i tam je widziales. Dlatego poprosilem o link. Ale bez stresu. Juz znalazlem zdjecia jego prac...
Z nimi nie spotkałam się jeszcze w żadnym rodzimym sklepie. Ale widziałam bodajże na WETA. Coś koło 400$ kosztowały.
Może po premierze ostatniej części będą dostępne w Polsce, albo ewentualnie łatwiej będzie je zamówić w jednym z rodzimych sklepów zajmujących się tą tematyką. Jakby na to nie patrzeć, to w końcu dwie bronie :) tak więc cena będzie podwójna.
Raczej nie beda bo na stanie magazynowym nie maja ich za wiele. Placisz za pakiet tj za dwa topory. Cena jak cena - jest wyswidrowana ale jak chcesz to kupuj poki sa dostepne. Pozniej ich ceny pojda w gore... i to znaczaco :)
Nie wiem czy jakikolwiek rodzimy sklep bierze bron od WETY (lepiej kup je na ebayu lub bezposrednio od WETY bo sie nie doczekasz) ale United Cutlery z tego co wiem wypada najlepiej w rankingach. Mialem mozliwosc porownac np Żadlo i Glamdringa od Noble Collection oraz od United Cutlery. Nie ma co porownywac... dzien do nocy. Jesli kupowac to tylko United Cutlery.
Bo UC mają licencję na repliki, dlatego są odwzorowane w najmniejszym detalu :). A w tych od Nobe zawsze coś jest zmienione, a co najważniejsze są gorzej wykonane / z gorszych materiałów.
Co do toporów to wiem, że to pakiet... Ale skoro to 400$ to tylko napisałam, tłumacząc skąd taka wysoka cena - bo mamy tutaj właśnie dwie bronie w komplecie :)
Tak zwykle jest, że po tym jak wychodzi ostatni film to trzeba "kupować póki gorące" :D .Mi się wydaje, że coś z broni jeszcze dokoptują, po ostatniej części, bo w końcu dostaniemy wielką bitwę, a za bitwami zawsze idzie broń ;)
Chociaż tak jak mówisz... Z toporami bym się spieszyła jeśli komuś zależy.
Ja też stwierdziłam, że Orcrista zamówię jednak wcześniej, bo przed świętami takie rzeczy się rozchodzą, a ja nie chcę aby akurat ten miecz mi przepadł... Choć akurat w tym przypadku mogą jeszcze puścić "parę" sztuk, skoro miecz pojawia się we wszystkich częściach trylogii.
"Mi się wydaje, że coś z broni jeszcze dokoptują, po ostatniej części, bo w końcu dostaniemy wielką bitwę, a za bitwami zawsze idzie broń ;)" - juz sporo broni z Hobbita wyszlo... tylko ze u nas kiepsko z ich dostepnoscia... o cenach nie wspomne :D Ale coz... nasze hobby jest kosztowne.
http://www.bladecenter.com/hobbit-swords-and-weapons.aspx
U nas chyba wszystkie z tych dostępne są, tylko badyla Thranduila nie widziałam nigdzie :D. Nad sztyletami Tauriel też się zastanawiałam, bo one z tego co pamiętam nie wychodziły aż tak drogo, a ciekawą głownie mają.
Jesli chodzi o dostepnosc broni z Hobbita to gdzie je kupujesz? W sklepie gdzie ja kupuje tj g***s.pl sa na stanie Zadlo, Glamdring, Orcrist, miecz Kiliego i kostury Gandalfa oraz Radagasta. Mozesz na priva mi wyslac adres sklepu zeby nie bylo reklamy.
Tam gdzie napisałeś... Ale jak nie mają na magazynie to można zamówić u nich przecież te co zeszły z magazynu, a do niedawna były na stanie, albo zapytać o tych których na stronie sklepu niema. Jeśli u producenta są dostępne to przy kolejnej dostawie, zamówią. A z innych źródeł to ciężko napisać, bo tam się bronie od UC, pojawiają wybiórczo raz na jakiś czas. Ja jak się rozglądałam ostatnio to przez google po sklepach jechałam i sporo tego było. Właśnie ten miecz Thranduila zwrócił tam moją uwagę (co do niego mogę ci odnaleźć namiary na ten sklepik, jak jesteś zainteresowany, ale jak pisałam on 1200 z hakiem kosztował)... Na g***s.pl jeszcze go nie mieli, ale może zamówią po "Bitwie Pięciu Armii"... Mogłam się w sumie zapytać przy okazji, bo dziś rozmawiałam z gościem od nich... nie pomyślałam (ale w sumie w pracy nie będę przecież przez telefon o mieczach nawijać xD)
Wiem ze mozna tylko to co mnie inetersuje (tzn z LOTRa) jest juz nieosiagalne niestety. Np na meicz Witch Kinga i Herugrima polowalem od kilku lat. Kupilem dopiero w tym roku oba na ebayu.
Z Hobbita tylko Orcrist wchodzi w gre.
Jesli chodzi o drugi sklep z bronia to zapwene chodzi Ci o cinemas**re? :)
Ich kilka jest. Niekoniecznie z samą bronią i gadżetami filmowymi.
Te których nie ma już na rynku to faktycznie raczej tylko na portalach typu e-bay.
Tak czy siak pewnie się na Orcrist'cie nie skończy w Twoim przypadku z tego co widzę heh
A co Cie konkretnie interesuje jesli chodzi o bron biala? :) Nie wiem jak bron z Hobbita ale z LOTRa mam calkiem ladna kolekcje.
Pozdrawiam!
P.S. Musze przyznac ze jestem troche w szoku, ze i kobietki kolekcjonuja bron :D
Haha. Ja od lat młodzieńczych byłam z niewiadomych powodów silnie ukierunkowana na fantasy, a już na punkcie Śródziemia i Tolkiena miałam najprawdziwszego bzika. To jak widać zostało mi do dziś, choć niektórzy wciąż nie potrafią pogodzić się z faktem, że dorosła kobieta ekscytuje się chociażby wiszącym na ścianie mieczem (do tego odkłada kasę na kolejne), a na szafce RTV trzyma figurki ;).
Co do broni białej to póki co na pierwszym miejscu stawiam zakup Orcrista, którego wykonanie ponoć nie wzbudziło jeszcze w nikim zastrzeżeń (oczywiście mowa o UC), a który najbardziej mi się chyba podoba.
Jeśli chodzi o LOTR to zastanawiałam się pomiędzy Narsilem a Andurilem. Nie mam pojęcia, który lepiej się prezentuje, a są bardzo podobne. Ten drewniany wichajster to zawieszania miecza na ścianie, też robi sporą różnicę przy prezentacji :D
Następnie Glamdring i sztylety Legolasa. (wszystko od UC, bo wyroby Noble mnie nie interesują).
O broni z LOTR możesz coś napisać. Polecić. Ewentualnie wymienić jakieś wady, które zauważyłeś. (Bo jak pisałam już wcześniej. W przypadku miecza Kiliego, było sporo głosów, że coś jest z jego wykonaniem nie do końca w porządku).
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Niezwyk%C5%82a+podr%C3%B3%C5%BC-2012-343217 /discussion/Nasze+kolekcje+%3A%29,2279374?page=2
Zajrzyj tutaj, strona nr 2, mniej wiecej pod koniec :) Masz tam zdjecia Andurila ktory bezsprzecznie jest lepszy wizualnie od Narsila... przede wszystkim sa na klindze runy, ktorych Narsil nie posiada :)
Masz troche zdjec w tym temacie mojej kolekcji. Bron, figury, lokacje od WETY... :)
Glamdring i sztylety Legolasa robia wrazenie.... kazda bron jest inna i jedna od drugiej piekniejsza.
P.S. Jestes rocznik '87? ;) Wnioskuje po nicku.
Dobrze wnioskujesz.
Nie zauważyłam tamtego tematu wcześniej, jednak jest bardziej w stylu "pokaż coś tam uciułał" :D. Tak więc mimo wszystko i ten tutaj się przyda w ramach oceniania "produktów" i doradzania. Nie będzie przynajmniej zamieszania.
Anduril faktycznie wygląda fajnie. Nie zwróciłam nawet uwagi na te runy, ale na tych zdjęciach dobrze je widać.
Ciekawe czy Glamdring - LOTR a Hobbit czymś się różnią.
A wiesz może z czego/jak są wykonane te zdobienia na głowni tych sztyletów Legolasa?
"Pokaż coś tam uciułał"? - malo zabawne... tym bardziej ze sama probujesz cos "uciułac" :P
Co do broni z LOTRa to bylo o nich juz kilka tematow na forum zarowno LOTRa jak i Hobbita.
Runy na Andurilu to glowny powod do tego aby go wlasnie nabyc kosztem Narsila :)
Ja mam Glamdringa z wersji do LOTRa, tej z Hobbita nie widzialem wiec sie nie wypowiem. Podobnie Żadełko. To z Hobbita nie ma - przynajmniej na razie - runow.
Poza tym posiadam jeszcze Andurila, Herugrima - miecz Theodena, topor Gimliego, miecz Witch Kinga i sztylety Legolasa. Obecnie idzie do mnie drugi topor Gimliego oraz mysle nad Orcristem.
Co do sztyletow Legolasa to jest to ozdobny frez na klindze pokryty jasnym mosiadzem/zlotem/czyms "innym" :)
Ogolnie sa pieknie zdobione. Wrzuce do mojego tematu - tego gdzie chwalimy sie tym "co uciulalismy" - kilka wyrazniejszych zdjec to mozesz im sie lepiej przyjrzec.
Ja mam właśnie Żądło w wersji bez run, takie jakieś subtelniejsze mi się wydawało :)
A Orcrista zamówiłam. Ten miecz podoba mi się najbardziej, ze wszystkich wypuszczonych od UC. To przynajmniej będę miała najważniejszy zakup z głowy.
Co do topora Gimliego, to widziałam go na necie ostatnio za jakieś 400zł, ale nie był od UC niestety, tak więc pominęłam :D
Na przyszły rok będzie rozważanie co w następnej kolejności Anduril, Glamdring czy sztylety. Po świętach człowiek raczej spłukany, więc pewnie będzie się celowało w niższe kwoty. Widziałam miecz Thranduila, który w porównaniu do innych wygląda bardzo ciekawie (linią przypomina mi trochę japońskie katany), ale cena powyżej tysiąca-dwustu odstrasza.
Co do Zadelka to mysle, ze w BPA na klindze pojawia sie runy, byc moze wykute nawet w Ereborze przez ktoregos z krasnoludow. Wersja z LOTRa czyli ta z runami jest wg mnie okazalsza.
Na Orcrista tez mam chetke i kupie go chyba na swieta ;) Zamowilem juz obusieczny topor Gimliego od Noble Collection. Na zdjeciach i filmikach na yt wyglada niezle. Zobacze co z tego bedzie gdy dostane paczke... jego wersja od UC juz jest niedostepna od kilku lat niestety, a uzywek nie lubie bo ludzie nie potrafia sie obchodzic z tego typu gadzetami i wiekszosc jest podniszczona. Z toporow mam jeszcze tzw walking axe od UC czyli topor, ktory mial Gimli w LOTRze, a ktory dzierzy takze Gloin w Hobbicie.
Z tych trzech bralbym Andurila na Twoim miejscu. Glamdringa i sztylety Legolasa zdazysz kupic. A Anduril jest piekny i wg mnie jest ozdoba w kolekcji.
Jeden z forumowiczów napomknął o tym, że posiadam dość sporą kolekcję z serii UC licencjonowanych rekwizytów broni białej i kosturów.
Cóż... moje marzenie zostało całkowicie zrealizowane wraz z zakupem kostura Radagasta z filmu Hobbit.
Posiadam następujące rekwizyty:
- kostur Radagasta z filmu Hobbit
- kostur Gandalfa z filmu Hobbit
- kostur Gandalfa Białego z filmu Władca Pierścieni
- kostur Sarumana z filmu Władca Pierścieni
- sztylet Morgulu (widoczny w filmie Hobbit oraz Władca Pierścieni)
- Żądło (Hobbit i Władca Pierścieni)
- miecz Sama (Władca Pierścieni)
- miecz Anduril (Władca Pierścieni)
- miecz Herugrim (Władca Pierścieni)
- miecz Glamdring (Hobbit i Władca Pierścieni)
- miecz Króla Nazguli (Władca Pierścieni)
Wszystkie rekwizyty są doskonałej jakości. Większość kupiłem w sklepie goods.pl, ale również poprzez e-bay.
Wykonanie jest doskonałe, nie ma żadnych uszczerbków, niedoróbek etc. Materiały najwyższej jakości (stal szlachetna, mosiądz, złoto etc.)
Niektóre z rekwizytów nie są od dłuższego czasu dostępne w sprzedaży.
Jeśli mam polecać producentów replik z filmu Hobbit i Władca Pierścieni to zdecydowanie WETA i UNITED CUTTLERY. Wierność oryginałowi jest w zasadzie 100%. Nie decyduj się na Noble Collection czy jak im tam... są dobrzy w produkcji różdżek Harrego Pottera i tyle w tym temacie :P
Pozdrawiam i życzę udanego skompletowania interesującej Cię kolekcji.