PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249869
5,6 60 krytyków

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

W prologu pierwszej części Hobbita, gdy Smaug atakuje Erebor, widzimy młodziutkiego Thorina z dłuższą brodą, zaplecioną w warkocz. W bitwie pod bramą Morii ma już krótką, tak samo podczas podróży do Samotnej Góry. Armitage gdzieś mówił, że tłumaczy to sobie tak, że Thorin ściął brodę jako oznakę hańby z powodu utracenia Ereboru, czy też jako hołd dla krasnoludów, które wtedy zginęły, a miał ją ponownie zapuścić po odzyskaniu tronu. Co myślicie o takiej teorii? Myślę, że jest ciekawa, byłoby fajnie, gdyby w filmie to wyjaśnili lub pokazali w retrospekcji to "samookalecznie".
A znając życie, to sam Peter Jackson pewnie niewiele o tym myślał, po prostu miał taki kaprys i koniec.

Yennefer_123

Jest to raczej nierażący w oczy babol. Można takie coś wpisać w "Ciekawostkach" na filmwebie. Takie rzeczy w filmach są niezamierzone, nawet twórcy o takich rzeczach nie wiedzą lub nie zdają sobie sprawy. Na przykład w jakimś filmie bohater trzyma pistolet w prawej ręce, idzie ujęcie na kogoś innego, wraca na bohatera z pistoletem i w tym nowym ujęciu trzyma broń w lewej ręce. Nie było to zamierzone na 90%.

LukeuszLFC

Może był oburęczny :]

Yennefer_123

Pewnie te teorię stworzył sam aktor, ale przyznam, że jest bardzo ciekawa i mogłaby stanowić wyjaśnienie tej budzącej grozę ortodoksyjnych Krasnoludoznawców eleganckiej bródki Thorina. Rzeczywiście, mogliby to wykorzystać, ale to już raczej nierealne :)

Yennefer_123

Sądzę że to głębokie i można zaszufladkować Hobbita jako dramat psychologiczny.

Anthrax91

Świetny tekst :)

Anthrax91

Widzę trzymasz formę.

Banner

A czy mu ona kiedyś spadła o chociaż 1% ?

thorin3

mi ostatnio trochę spadła :/

LukeuszLFC

???? WHY ???

thorin3

http://www.youtube.com/watch?v=tHUwBbalZw0

LukeuszLFC

Widzę że tutaj ambitne kino na youtube się ogląda.

Anthrax91

Ambitne to nie jest :P Stary jak świat filmik, prymitywny. Nie można wszytkiego brać dosłownie. Skojarzyło mi się "dajcie mi przeciwnika" to wkleiłem stary link :P Zluzuj :P

LukeuszLFC

Widzisz, człowiek nie da emotki na końcu zdania i już "groźnie" brzmi :P Zaintrygowało mnie jak głęboko w czeluści youtube trzeba zejść aby coś takiego znaleźć ;) Nic do filmiku nie mam, piguła ostro weszła.

Anthrax91

uwierz, że temu filmikowi daleko do zacumowania do krańców i granic Internetów :D

LukeuszLFC

Wierzę i chyba nie chcę wiedzieć co tli się na granicach internetów.

Yennefer_123

Skoro w książce nic na ten temat nie było (bo chyba nie?) to pewnie widzimisię PJ'a. Nawet nie zwróciłam na to uwagi w filmie :)

Yennefer_123

Penie reżyser sam o tym nie wiedział kręcąc film.

Yennefer_123

Tak, gdzieś to własnie czytałem albo o tym słyszałem. Ciekawa sprawa :)

Yennefer_123

Tak, ta wypowiedź Armitage'a jest w Oficjalnym Przewodniku Sibleya do Niezwykłej Podróży. Aktor sam sobie w ten sposób wytłumaczył, dlaczego Thorin ma krótką brodę. Całkiem sprytnie :)
Gdzieś jeszcze było, chyba w dodatkach do rozszerzonej wersji, albo w którejś kronice, że aktor przez początkową część zdjęć miał przyklejaną sztuczną brodę, ale w czasie kilkutygodniowej przerwy postanowił zapuścić własną, żeby, jak to powiedział, dać coś Thorinowi od siebie i tak wrócił na plan. Pozostałe sceny kręcono już z jego własną brodą, ale ona wyglądała trochę inaczej niż ta sztuczna, więc w tych scenach wcześniej kręconych trzeba było sztuczną cyfrowo przerabiać na wygląd tej prawdziwej, żeby nie było widać różnicy.

Zauważyłam, że w BPA w scenach w Ereborze Thorin ma właśnie tę sztuczną brodę, dłuższą i bardziej szpiczastą, wyglądającą tak jak na modelowych rysunkach w przewodnikach i kronikach.
Przypadkowo wyszło tak, jak zaplanował Armitage, czyli widać, że Thorin po odzyskaniu tronu zaczął zapuszczać brodę :)
Być może nie przerabiano jej w tych scenach komputerowo właśnie z tego powodu, a być może przez zapomnienie, ale całkiem dobrze wyszło - zgodnie z pomysłem Richarda.