PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249762
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

No dobra przetłumaczę wam :D Ale tylko pobieżnie, żebyście sens złapali.
Exactly how short could this film be?
Having just booked my tickets, I see that my local theatre is allocating 160 minutes to the whole
showing, including ads. Now I looked back at my DoS booking and that was 190 minutes (film
161 minutes), while AUJ was a whopping 205 minutes (film 169 minutes). Now going on DoS,
could this mean that BOTFA is just 130 minutes INCLUDING credits? A Middle-earth film just 2
hours long before credits seems unthinkable, but then the soundtrack only clocks in at 90
minutes excluding credits music, and while it was never going to feature every note, that's still
roughly about 25 minutes shorter than previous efforts IIRC.

I really hope these new estimates are wrong, and that the film is somewhere closer to 145
minutes including credits, the rumour going round a couple of weeks back. At two hours I just
can't see how this film will have room to breathe, and I fear coming out of it feeling the same way
as I did after watching DoS, which I thought rushed along much too quickly (and that potentially
could be 30 minutes longer!). Last we knew Jackson was looking to get it down to 2:20 so Lord
knows how he might have shaved another 20 minutes on top of that!

Gośc pisze na theonering. Zamówił bilety na Hobbita. Kino przydzieliło 160minut na całą
projekcję, łącznie z reklamami. Póżniej porównuje to do czasu alokowanego (czyli
przydzielonego) w przypadku Pustkowia (190minut) i Podróży (205minut). Później już właściwie
jego rozważania.

Zatem na film bez reklam zostanie okóło 140 minut. Jak wam sie to podoba?

p.s. Szwedzcy dystrybutorzy podają konkretny czas 142 minuty.

Co wy na to? Zadowoleni? Ja na pewno, w końcu nie będzie nudy. A wy?

Zapraszam do dyskusji

Was\z JBridges

ocenił(a) film na 4
JBridges

Zadowolony. Nie ma bata, żeby przy takim materiale i takim tempie nie przebił AUJ (które jest świetnym filmem).

JBridges

Mało. Miało byc 150 bez napisów. A teraz 142 z napisami. ehh...
Porażka. jackosn znowu powycina dobre momenty i zrobi o 100 minut dłuzszą wersję EE kiedy film bedzie trwał nieco ponad 2 godziny. P.O.R.A.Z.K.A

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

A niech robi. Ja i tak zawsze czekam na wersję EE i tylko tę wersję uznaję za ostateczną i wartą oceny.
Jeśli w tych 142 minutach faktycznie będzie wszystko co powinno być i nie wywoła poczucia niesmaku po wyjściu z Kina, to świetnie. Później jeszcze bardziej optymistycznie będzie można podejść do wersji EE.

Myślę, że nawet w 120 minutach byłaby cała masa emocji, na które warto czekać :) Zatem byle do grudnia!

khazad7_2

No niby tak, ale ja mam obawy. Już przy Pustkowiu Peter zawojował...

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Pustkowie jest za krótkie tam gdzie powinno być dłużej i za długie tam gdzie powinno byc krócej.

Banner

Dobrze, ze EE wszystko nadrabia. Mi w kinówce tylko Puszczy zabrakło. Mimo to i tak dałem 10, bo film na to zasługiwał. Po EE z czystym sumieniem moge wystawić pełne 10/10 :)
No własnie - selekcja materiału :) Oby tutaj na tym czasie nie ucierpiał wątek Dol Guldur, bo Bitwa nie ucierpi, skoro bedzie trwać aż 45 minut.

ocenił(a) film na 10
Banner

Dobrze gadasz. Peter, jesteś świetny, ale weź się puknij w głowę czasami...

ocenił(a) film na 7
khazad7_2

Z drugiej strony overall filmu u typowego Kowalskiego spada.

thorin3

Serio? Ja myślałem, że to właśnie typowy Kowalski chce jak najkrótszego filmu, by nie siedziec długo w kinie.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Ale chodziło mi o "dobre" sceny w extended.

thorin3

aaaaa ok :)

ocenił(a) film na 7
użytkownik usunięty
JBridges

Nie sugerowałbym się soundtrackiem, ponieważ mogą dać jeszcze inne utwory z poprzednich części. Chociaż jest to wątpliwe. Ogólnie - tragedia jeżeli ma trwać tylko 2h.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
spycialec

Kwestia mojego przyzwyczajenia.

ocenił(a) film na 4
JBridges

Może to i dobrze.

ocenił(a) film na 6
JBridges

Szczerze - nie ;/ nie lubię "lataniny" w filmie a coś czuję, że właśnie tempo Bitwy spowoduje, że nie będzie czasu an refleksję w tym filmie tylko super tubo przyspieszenie bo jest akcja! Materiału jest okrutnie dużo i przy takim czasie boję się, że nie zobaczymy ujęć końcowych w domu Bilba bo przecież to Bitwa musi grać pierwsze skrzypce i jej zostanie poświęcone najwięcej czasu. Nie jestem za tym aby film trwał 3h ... bez przesady ale spodziewałam się no troszkę więcej.

calays

Ja obawiam się, że to nie dom Bilba na tym ucierpi, tylko Dol Guldur.

ocenił(a) film na 9
calays

Jeśli faktycznie miałyby być ujęcia z domu Bilba to z pewnością będą. Nie wierzę, że Twórcy filmu zrezygnują całkiem z jakiegoś wątku z uwagi na ograniczony czas filmu. Prędzej uwierzę w dość okrojoną wersję niektórych zdarzeń. Ale i w tym przypadku dopiero różnicę się zobaczy gdy wyjdzie wersja EE, zaś wersja kinowa i tak zachwyci.

ocenił(a) film na 6
khazad7_2

Boję się, że końcówka czyli to "pożegnanie" będzie tak na łapu capu na szybko ... np. niektórzy mają problem z końcówką Powrotu Króla, te sceny gdzie Frodo odpływa itd. ja to kocham, chciałabym aby podobnie powiedzmy ... przeciągane było zakończenie 3 cz. Hobbita Nie lubię takiego "ciach" kończmy nagle w tak ważnym momencie, w momencie pożegnania. Bitwy ma być ok 40 minut? dodajmy Dol Guldur, atak Smauga, szaleństwo Thorina wygibasy Legolasa które muszą oczywiście być ;/ i już zostaje nam mało czasu.

ocenił(a) film na 9
calays

Utwory z soundtracku wskazują na to, że będzie droga powrotna, więc dom Bilba raczej też będzie.

calays

Materiału jest okrutnie dużo?? :O

ocenił(a) film na 6
Imitation

-Smaug atakuje
-krasnoludy ogarniają się, że coś zrobiły źle (wskazuje na to zwiastun i ujęcia krasnoludów z widokiem w tle na zniszczone miasto)
-Smok ginie / z pewnością jakieś "złote myśli" Barda będą (wskazuje zwiastun)
-Thorin zaczyna się staczać
-Wieść o zabiciu Smoka się roznosi - szykujemy się na obronę Góry
-Bard i elfy wchodzą w komitywę, idą do Thorina
-Bilbo ucieka - akcja z Arcyklejnotem
-Gdzieś tu pewnie Dol Guldur się pojawi (nie wiemy co do końca ma się dziać w Dol Guldur, więc nie wiadomo jaki czas na to będzie przeznaczony)
- Po Dol Guldur Gandalf musi przecież się pojawić pod Górą
-Szykujmy Armie
-BITWA - każdy musi mieć swoje 5 minut - Bilbo na skraju emocji, Thorin - zemsta na Azogu/ atak na Bolga, wygibasy Legolasa, jeszcze tatuś Legolasa musi się pojawić, Kili, FIli (reszta kompanii) Tauriel,+ inne ujęcia z bitwy nie koniecznie z bohaterami na 1 planie
-pokonanie zła
- rozmowa Thorina z Bilbem, łaska na łożu śmierci / pogrzeb
- Aha no i jakoś zakończony musi być wątek krasnolud-elfka (to chyba wcześniej) :)
-Bilbo po bitwie jak się "ogarnia" - albo przechodzi małe załamanie .... (zwiastun 1)
-OK zbieramy się, jakoś pokażą zakończenie wątku aby Bilbo ruszył do domu
-Bilbo wraca do chaty i zastaje małą licytację
-ZAKOŃCZENIE

mało ;p?

ocenił(a) film na 3
calays

No wiele to tego nie jest...

ocenił(a) film na 6
JBridges

Jeżeli uważasz, że tego nie jest wiele to porównaj sobie wątki z 2 poprzednich części. Od razu widać bez wyliczeń choćby to, że jest ich więcej niż przy Pustkowiu ;)

Owszem gdy wymienisz tak jak ja dane wątki to pewnie - "och, to nic takiego". Ale spróbuj wszytko ....upchać w danym przedziale czasowym wiedząc, że 40-45 minut ma dostać sama Bitwa. Obstawiam w ciemno, że bitwa w Dol Guldur to osobny temat. Na tak mały przedział czasowy jest dużo tego + dodaj sobie jeszcze wszystkie sceny, które nie mają dialogów/głównych bohaterów tylko są to sceny typu "w tle". to będzie hmmm energiczny film , w grudniu zdecydujemy czy PJ wybrał dobrze czy też nie.

ocenił(a) film na 3
calays

-Smaug atakuje - jak nadluzej to tu jak najlepiej :)
-krasnoludy ogarniają się, że coś zrobiły źle (wskazuje na to zwiastun i ujęcia krasnoludów z widokiem w tle na zniszczone miasto) e tam one sie szybko ogarna
-Smok ginie / z pewnością jakieś "złote myśli" Barda będą (wskazuje zwiastun) najlepiej jak najdluzej
-Thorin zaczyna się staczać to w miedzy czasie...max 3 minuty jegoi zachowania i tyle
-Wieść o zabiciu Smoka się roznosi - szykujemy się na obronę Góry dwie sceny z tego wyjda moze
-Bard i elfy wchodzą w komitywę, idą do Thorina sporo nawet czasu na to dadza ale nie wiecej niz 5 minut
-Bilbo ucieka - akcja z Arcyklejnotem - jedna scena kilka sekund, polowe sceny widzielismy w spocie :P
-Gdzieś tu pewnie Dol Guldur się pojawi (nie wiemy co do końca ma się dziać w Dol Guldur, więc nie wiadomo jaki czas na to będzie przeznaczony) - oby jak najwiecej dol guldur nawet 20 minut choc na pewno o wiele mniej
- Po Dol Guldur Gandalf musi przecież się pojawić pod Górą - tego nawet nie pokaza jak bedzie jechac a nawet jesli to jakis urywek
-Szykujmy Armie to faktycznie zajmie sporo czasu
-BITWA - każdy musi mieć swoje 5 minut - Bilbo na skraju emocji, Thorin - zemsta na Azogu/ atak na Bolga, wygibasy Legolasa, jeszcze tatuś Legolasa musi się pojawić, Kili, FIli (reszta kompanii) Tauriel,+ inne ujęcia z bitwy nie koniecznie z bohaterami na 1 planie - bitwa około 40 min
-pokonanie zła to sie wiaze z bitwa wiec nie jest oddzielnym watkiem
- rozmowa Thorina z Bilbem, łaska na łożu śmierci / pogrzeb tu jakies kilka minut
- Aha no i jakoś zakończony musi być wątek krasnolud-elfka (to chyba wcześniej) :) to juz w czasie bitwy a jesli cos po niej to moze z 2 minuty
-Bilbo po bitwie jak się "ogarnia" - albo przechodzi małe załamanie .... (zwiastun 1) - ile ma sie zalamywać? bez jaj to będzie z minuta
-OK zbieramy się, jakoś pokażą zakończenie wątku aby Bilbo ruszył do domu - łudź się łudź :D
-Bilbo wraca do chaty i zastaje małą licytację - nie wiadomo czy to bedzie
-ZAKOŃCZENIE

Tych wątków naprawdę wiele tak nie ma. Większość to rzeczy które zmieścimy w jednej dwoch scenach.

ocenił(a) film na 6
JBridges

>Akurat z Thorinem może być dłuższy wątek niż 3 minuty - ze zwiastuna wnosząc - będzie miał konfrontacje z własną kompania - Kilim w szczególności, z Bardem, z "delegacją", z Bilbem i chyba Gandalfem. w 3 minutach? nie ma sądzę ale możemy liczyć jak film się pojawi.

>Wieść o zabiciu Smoka - Obrona góry/ szykowanie się ? Nooo a Bilbo jak dostanie koszulę z Mithrilu ???? To ważny element tej historii nawiązuje też do WP wątpię aby PJ to odpuścił.+ scena z 1 zwiastuna szykowanie się kompanii - zbroje + przemowa Thorina "pójdziesz ze mną ......" itd. wiec co dwie sceny z tego wyjdą? Lud się zbiera bo Góra pozostała teoretycznie pusta, a kompania musi się przygotować

>5 minut na komitywę Bard/elfy i Gandalf? Sam zwiastun 1 pokazuje, że to jest ważne - słynne już "wybieram wojnę" ta scena a wcześniej? Widzimy jak Bard spotyka armię elfów która się przed nim rozprasza - robi przejście, sceny w Dale ze zwiastuna 1 .... aha zapomniałam, jeszcze marsz mieszkańców Miasta na Jeziorze jeszcze musi być. to się w sumie zalicza do tej powiedzmy komitywy.

>Bilbo musi uciec, dostać się do obozu "wroga" przekazać klejnot myślę, że w filmie tak po prostu hobbit nie tupnie nogą i nagle "bomm" - ja wychodzę! To byłoby bez sensu z pewnością jakaś scena istotna będzie przed odejściem jednocześnie ona uzupełni decyzję Bilba, dlaczego to zrobił

>Dol Guldur + 45 minut Bitwy i już masz pełną (powiedzmy) 1h.... jak jeszcze czegoś nie zmienią. Z drugiej strony pamiętamy co PJ zrobił z Sarumanem w Powrocie Króla ..... PJ może będzie chciał wynagrodzić to Christopherowi....i dać dłuższe scen z nim - no a co sam aktor mówił w wywiadzie? Zgodził się na ten film pod warunkiem, że Saruman będzie miał dużą rolę, więc tak na próbę obstawiała bym tak jak napisałeś 20 min. Tym bardziej, że tam mamy skupisko kilku świetnych aktorów i ważnych postaci.

>Chodzi mi o to, że musi być odstęp czasu ( ja nie chce, żeby mi pokazali jak on jedzie) po prostu Bitwa nie zacznie się jak Gandalf się nie pojawi i nie pójdzie rozmawiać z Thorinem. Czyli jakoś trzeba znów zagospodarować czas - a przypomnę Bilbo nie może uciec wcześniej i wypełnić ten czas - pojawia się jak jest Bard, Gandalf i Thranduil (co wskazuje zwiastun 1)

>Pokonanie zła - nie chodzi mi o to, że nagle będą flagami wymachiwać bo przegonili orków. tu chodzi o ten moment który jest już po bitwach choćby we WP - że wracają wszytko się uspokaja, ciemność odchodzi, nagle przestajemy przejmować się jak pokonać wroga tylko następuje czas refleksji - wygraliśmy a potem wiadomo przechodzimy do liczenia ofiar i tu przechodzimy do śmierci bohaterów i kolejnego etapu
-zapomniałam, nawet jak wątek "miłosny" będzie 2-3 minuty to zapominamy o wątku Leoglasa i jego ojca jeszcze - no chyba, ze nic z tym nie zrobią - po prostu wyliczam co powinno być pokazane.

>Ogarnianie się Bilba - zwiastuny i Tv spot z wczoraj i dziś daje trochę do myślenia, sceny Bilba to co mówi, oj chyba jednak 1 minuty się będzie ogarniał....chyba, że go znieczulica chwyci w co wątpię bardzo znając naturę tego Hobbita.

>OK zbieramy się, jakoś pokażą zakończenie wątku aby Bilbo ruszył do domu - łudź się łudź :D - a co przepraszam nagle będzie siedział w swoim domu????? Przecież musi zagospodarować skarb - nawiązanie do początku 1 cz. Hobbita i WP - przecież to skarb Bilba to już symbol i jest ciągle wspominany. Jeżeli PJ bawi się w takie szczegóły jak książka Bilba to o skarbie nie zapomni..... oj nie ..... no i co? Ten film to pożegnanie (wg. reżysera) na zawsze sądzisz, że tak naglę Bilbo usiądzie w krześle i koniec? Podróż do domu jest pożegnaniem tam gdzie się to zaczęło. no i tu przechodzimy do wątku czy pokażą co się dzieje w norce Bilba po jego powrocie i czy pokażą Balina (o ile dobrze pamiętam).

no i to "słynne" zakończenie - pomost ale to jeszcze sprawa nie pewna :)

ocenił(a) film na 6
JBridges

ZAPOMNIAŁAM + scena szukania Arcyklejnotu - przecież Thorin nie wie, że Bilbo go ma. Kiedy Smok znika, zaczynają się poszukiwania no a Bilbo, jak Bilbo .... ma swoje tajemnice :)

calays

Podsumowując:
- jakieś 10 minut atak Smauga
- jakieś 5 minut na żale i smutki
- z 15 minut Dol Guldur, Saruman itp
- z 35 minut na sceny w Dale, obozy, paktowanie, Arcyklejnot itp
- z 5 minut gdzies jeszcze w Gundabadzie + śledzenie armii przez Legolasa i Tauriel
- 45 minut Bitwa
- z 15 mniut końcówki (pod ereborem, w Shire itp)
- z 10-12 minut napisy

I 142 minuty wychodza :D

ocenił(a) film na 4
calays

Moim zdaniem okroją wątki i wrzucą je do wersji EE. Oczywiście Bitwa będzie w całości bo musi być szybka akcja. Szkoda, bo ona mnie najmniej interesuje.

Belief

Mi się wydaje, że najwięcej scen wytną właśnie z bitwy :)

ocenił(a) film na 3
Belief

No niestety, ciemne masy będą pod warżeniem nawalanki i efektó klaskały uszami krzyczącz gromko jakie to ten Tolkien jest wspaniały i jakie bitwy wymyślał...

ocenił(a) film na 6
Belief

Mnie ta latanina z mieczami też średnio interesuję, nie że to gnębię ale wolę więcej Bilba :) Po tym co zobaczyłam w EE Pustkowia mając w pamięci kinową wersję, to boję się tego co z robią z Bitwą przy tak okrojonym czasie ;/ no ale dobra poczekajmy do filmu. Może mnie zaskoczą ;D

JBridges

Trudno ocenić :) Jeśli utraciły na tym bezmyślne nawalanki w CGI to dobrze :) Gorzej jeżeli utraciły na tym sceny rozmów, relacji pomiędzy bohaterami i przeżywanych przez nich emocji :/

JBridges

Powiedział bym porażka :\ ale w sumie liczy się jakość nie ilość. Pewnie Peter Jackson już wyciął najlepsze sceny. Coż teraz czekamy na premierę zobaczymy co utworzył :)

JBridges

Filmweb od wczoraj podaje 2g 55min. Ciekawe.

obleh

Myslę, że tym nie powinniśmy sie kierować, bo bardzo często są to błędne dane. Ktoś znajdzie fałszywą plotkę w internecie, wyśle do redakcji filmwebu czy coś, a potem jest jak jest. Tym bardziej, że ostatnio też tak było.

obleh

2h 55 min to dla mnie super czas jak przystało na Jacksona :) Ale 2h 20 min oj nie, słabiej :P