Nie wiem czemu, ale strasznie dużo ludzi wiesza psy na ,,Bitwie Pięciu Armii".
Każdy ma prawo do indywidualnego odbioru filmu. To co jednemu przypadnie do gustu, drugiemu może w ogóle się nie podobać. Ludzie mają też różne oczekiwania wobec filmu, niektóre zostają spełnione, inne nie. Ale jeśli jednak jest spora grupa osób, której pewne elementy w filmie się absolutnie nie podobają, to czy zaraz jest to wieszanie psów? Może w niektórych przypadkach jest to czepianie się na siłę, ale moim zdaniem wychodzi na to, że duża grupa osób zawiodła się na filmie i nie są oni "fanami", którzy bezkrytycznie łykają wszystko co reżyser zaserwuje. Jest takie coś jak prawo do wyrażenia własnej opinii, podobnie jak takie samo prawo, aby się z tą opinią nie zgadzać.
Dla mnie film również był świetny, ale dołożyli zbyt dużooo.... łamań praw fizyki :D Legolas na tych kamieniach mnie dobił po prostu, to załamanie tej wieży to już w ogóle. A te... robakołaki? Nie wiem skąd oni to wzięli i co się stało z nimi po ich pokazaniu (bo jakoś ich potem w bitwie nie było :o), ale były to kitu.
Aczkolwiek, trochę też zmienili scenę zemdlenia Bilbo. W książce było bodajże, że się po prostu wypieprzył i sam sobie to zrobił. Ale i tak jestem pod wrażeniem, że nie zrobili z niego bohatera wojennego, więc plus dla nich :D
Dołożenie dramatu do śmierci Kiliego... niech płoną za to. Ryczałam.
Jestem również dobita faktem, że to już koniec. Tak się zżyłam z tymi bohaterami. To jakimi byli dla siebie przyjaciółmi, nieodłącznymi emocjami (mimo, że widziałam pierwsze części jakieś 300 razy) i po prostu kiedy włączyli napisy końcowe, jeszcze chciało mi się płakać. Bo to już koniec i nie ma już dalszej historii o nich.
A tak swoją drogą, czy w LORT jest powiedziane kto zasiadł jako król pod górą po Thorinie (i teoretycznie Filim i Kilim)?
Ten temat mi się załozył przypadkiem - to jest nie dokończony post zapraszam tu:
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pięciu+Armii-2014-662242/discussion/D obry+film+z+słabym+zakończeniem.,2568245
Tam poruszam między innymi ten temat :)