PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249807
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Film podobał mi się bardzo. Stwierdzam iż w tym filmie było dużo plusów i minusów jednak plusy dominowały i bez problemu daję temu filmowi 10/10 i serduszko.
Z całego filmu najbardziej zapamiętałem Bilba, Daina, Thorina i Dol Guldur i o nich najbardziej się wypowiem ale nie zapomnę również o reszcie. Zapraszam:
Richard Armitage to heros w graniu Thorina, nie wiem czy ktoś zagrał by go lepiej. Klimat niesamowity teraz nawet krasnoludy musiały uważac co mówią bo o jeden krok do przodu Thorin mógłby się wściec i wydac rozkaz zabicia go. Nie zapomnę momentu gdy Dwalin poszedł do Thorina i wygarnął mu wszystko co o nim myśli jako Thorinie ze smoczą chorobą. Thorin omal go nie zabił. Na całe szczęście ocknął się co według mnie fajnie zostało zekranizowane. Dol Guldur trochę mnie zawiodło, było sztuczne i krótkie jednak tak czy tak było OK. To co mnie wkurzyło to bezsensowne pomiatanie Gandalfem. W ogóle Gandalfa było mało w tym filmie. Dain to po prostu cudeńko. Jest humor ale i powaga.
Choc całokształtem jego osobowości przypominał przywódcę grupy dresiarzy np. chłopaki chodźcie skopiemy im tyłki albo i co teraz powiesz leśna nimfo. Bilbo troszkę śmieszny. Chcąc byc poważny jest śmieszny a jego przekładanie ustami i minki wzbudzają śmiech. Sceny w laketown zasługują na plus. Widac CGI ale da się wytrzymac. Trochę żałosne ale za razem śmieszne są sceny z na samym początku z Władcą Esgaroth i Alfirdem. Ale wisienką na torcie tego filmu jest końcówka np. licytacja, Thorin - Bilbo no i zakończenie nawiązane do Władcy Pierścieni. Zapomniałem dodac że minusem jest to że Beorna jest bardzo mało a przy poważnej rozmowie przez myśli Gandalfa z Radagastem, Radagast miał zeza... Podsumowując:

Plus:
- Laketown
- Thorin
- Bilbo
- Dain
- Bilbo - Thorin
- Dol Guldur
- Thorin vs Azog

Minusy:
- Nie poważny Radagast
- Pomiatanie Gandalfem
- Mało Beorna

P.S Chucku Norrisie Legolas nadciąga nawet swoim bezprzewodowym kablem go nie pokonasz na niego nie działa fizyka. Masz następce

ocenił(a) film na 7
GandalfTheWhite

Ale przecież"zez" to wynik połączenia z magią.

ocenił(a) film na 10
thorin3

Mi się to dziwne wydawało

ocenił(a) film na 6
GandalfTheWhite

A taka sama scena/ujęcie była w 1 cz. filmu też miał takiego hmm "zeza"?

ocenił(a) film na 10
calays

Tak była. I to też mi się nie podobało.

GandalfTheWhite

Dlaczego druga?

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Bo jedną mi usuneło

ocenił(a) film na 6
GandalfTheWhite

Thorin jest super, naprawdę kiedy jest "szalony" ale nadal nie mogę przeboleć tej walki na lodzie/pod lodem (???) nie ma wielu scen które były choćby pokazane na materiałach promocyjnych a w filmie ich nie było! Szkoda. Bilbo to jest dla mnie czysta perfekcja, jest taki jak książkowy Bilbo, scena gdy przyznaje się, że to on ukradł klucze jest niemożliwa! ;)

P.S. czy nie uważasz, że w filmie jest za dużo dzieci Barda :P?

ocenił(a) film na 10
calays

Było ich trochę za dużo. Mam wrażenie że było ich więcej niż Gandalfa którego prawie w ogóle nie było...