Drzewo z "Drużyny pierścienia" pod którym przemawiał Bilbo było dębem. Myślę, że wyrosło właśnie z żołędzia, którym hobbit chwalił się w filmie Thorinowi w Ereborze. Zabrał je z domu Beorna jak sam mówił. Zapewnił krasnoluda ,że je zasadzi i będzie mu ono przypominało dobre i złe dni jakie przeżył z kompanią. Wydaje mi się, że to kolejne nawiązanie do Władcy pierścieni, bo po 60 latach od powrotem Bilba do Bag End może tak wyglądać:
http://lotr.wikia.com/wiki/Party_Tree
Ciekawe, nie pomyślałam o tym. Jeśli to miało być nawiązanie do tego szczególnego drzewa w Bad End, to bardzo fajnie.
Wygląda na to, że tak. Owoc ten jest także na okładce EE NP i na guzikach kamizelki Bilba:)
http://shop.jbhifi.co.nz/rkt/MEDIUM//45/76/4576896.jpg
http://www.boomtron.com/wp-content/uploads/2011/12/Bilbo.jpg
Hej, rzeczywiscie, to jest to drzewo. Szczerze to nawet o urodzinowym drzewie zapomniałem. Spostrzegawczy jesteś :)
Też o tym pomyślałam.
A później jeszcze do mnie dotarło, że to jest DĄB, czyli dodatkowo przypomina Bilbowi Dębową Tarczę ;)
Drużynę pierścienia po Hobbitach teraz nieco inaczej się ogląda. Jest frajda z szukania nawiązań i ewidentnie czuć ducha przeszłości.
I to jest powód dla którego oczekiwałem na Twój powrót na forum- masa ciekawostek :) DZIĘKI :)
W takim razie podzielę się jeszcze jedną ciekawostką.
W BPA w czasie licytacji Bilbo zabiera własne łyżki od damy w kapeluszu, czyli Lobelii Sackville Baggins. Dzięki temu, że nazwał ją po imieniu już wiem co to za kobieta w zielonym kalepuszu w Niezwykłej podróży tak krzywo na niego patrzyła w dwóch ujęciach na targu w wersji rozszerzonej:)
Takie nawiązania są najlepsze właśnie coś co się wydarzyło a potem zostało to wspomniane lub pokazane skutki tego.Dlatego właśnie dla mnie ważna jest scena,gdy Bilbo dostaje od Thorina mithrilową kolczugę bo w wersji rozszerzonej Drużyny Pierścienia jest to wspomniane przez Gandalfa i taki przyjemny moment to jest bo akurat Frodo ma tą samą kolczugę od Bilba :)
No i jak napisał Obleh o Lobelli Sackville Baggins i o srebrnych łyżeczkach albo o dębowym drzewie :)
Dlatego właśnie to uwielbiamy hehe :)
Przy tej scenie na mojej twarzy zagoscil banan od ucha do ucha :) Nawet motyw muzyczny przy jej wreczaniu to ten sam co w Druzynie gdy Bilbo wrecza kolczuge Frodowi w Rivendell :) Nie ma co ale te uklony w strone fanow LOTRa to jedne z mocniejszych plusow filmu.
Dla mnie np fajna byla scena z Thranduilem i Legolasem pod koniec. Thranduil mowi do Legolasa aby ten udal sie na polnoc i poznal pewnego mlodego Straznika. Pozniej na pytanie syna jak go zwia, ten podaje jego przydomek - Obiezyswiat. Jednak jego prawdziwe imie musi Legolas odkrys sam. Nie wiem czy ktos to jeszcze zauwazyl ale pozniej, w Druzynie Pierscienia podczas narady u Elronda nie kto inny lecz wlasnie Legolas objawia Boromirowi i calemu zgromadzeniu, ze owy straznik to nie byle kto lecz Aragorn, syn Arathorna i Boromir musi okazac mu szacunek. Dla mnie swietne nawiazanie do LOTRa.
Tak zauważyliśmy to ale dobrze,że o tym wspomniałeś bo to też ważny moment jest :) i też nawiązanie do WP :)
Inny motyw z Legolasem to np scena w Bitwie gdy skacze na "zmodyfikowanego" trolla jaskiniowego i wbija mu w czerep Orcrista. W Druzynie jest podobna scena gdy skacze na glowe trollowi jaskiniowemu w Morii, z tym ze w Druzynie strzela w trollowi w glowe strzala :)
Kolejny motyw to motyw z rzucaniem kamieniami. W Bitwie celnie kamieniami rzuca w orkow Bilbo, w Druzynie podobny zabieg stosowali Pippin i Merry.
Jeszcze innym fajnym nawiazaniem wg mnie jest scena jak Gandalf siedzi z Bilbo po Bitwie i nabija fajke. Podobna scena jest na poczatku Druzyny gdy tuz przed przyjeciem urodzinowym Bilbo siedzi z Gandalfem przed Bag End i popala fajeczke...
Ogolnie w calej trylogii Hobbit jest sporo takich samczkow i sa to wg mnie naprawde fajne pomosty pomiedzy tymi seriami filmowymi :)
Ja np. zauważyłem też, że w AUJ w Rivendell są szklanki, które potem widać w Bag End (i w prologu "Podróży" i w "Drużynie")
MrBaggins twoje wypowiedzi na tym forum są piękne :) zgadzam się
dla mnie smaczkiem było wspomnienie miejsc jak Rivendell, czy Lothlorien,
kwestia Elronda "trzeba ostrzec Gondor, niech strzegą granic Mordoru"
dla mnie sama Galadriela była smaczkiem, bo tak samo zaczęła świecić w Lotr. Co z tego że tu wygląda (według mnie zielono) no może i kiepsko to wyglądało, jako efekty specjalne ale według mnie, jako jej fan lepszego smaczku dostać nie mogłem.
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discuss ion/Jaka+muzyka+...,2574972#post_12991291
można zauważyć że troszkę sam soundtrack jest dobrym smaczkiem i nawiązaniem do Lotr.
Te nawiązania, nie wiem jak według ciebie, ale według mnie, Są pozytywne. I umacniają trzecią część
pozdrawiam :)