PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249863
5,6 60 krytyków

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Film fajny nawet bardzo ale gorszy władcy pierścieni.Nawet orkowie byli zbyt "ładni" brak pogrzebu thorina. Po zatym wypadł przyzwoicie

xlandia1

I może ktoś wie dlaczego orkowie nie byli czarni jak w WP?

xlandia1

w WP byli czarni?

SmaugTheGolden

Tak Uruk Hai widocznie użytkownikowi chodziło o armie Sarumana.

xlandia1

bo tu są orkowie w CGI tzn w Hobbicie, natomiast w Władcy Pierścieni są ucharakteryzowani :) więc może dlatego.

Ps. Chyba że mówisz o armii Sarumana z Isengardu, to owszem Uruk Hai są czarni.

no tak uruk hai są czarni ale mi chodzi o orków

xlandia1

http://img3.wikia.nocookie.net/__cb20121202184828/lotrfanon/images/b/bf/Orc.png
ork, nie jest czarny
http://i.ytimg.com/vi/WCoekGTBEoo/maxresdefault.jpg
ork, też nie jest czarny
http://img1.wikia.nocookie.net/__cb20131220184341/lotr/images/9/95/Grishnakh.jpg
a ten akurat jest
http://img4.wikia.nocookie.net/__cb20140329222349/lotr/images/7/70/The-Hobbit-Or c.jpg
a ten jest z hobbita i jest czarny
Chcę przez to powiedzieć, ze są i tacy i tacy w obydwu trylogiach.

SmaugTheGolden

pierwsze trzy są z Lotra, jakby co

xlandia1

Możecie przestać porównywać Hobbita do Władcy? Wiecie, czemu PJ na początku ne chciał pracować nad Hobbitem? Bo nie chciał konkurować sam ze sobą. Kiedy się zgodził, zastrzegał, że wraca opowiedzieć nową historię, a nie próbować pobić WP. Porównywanie filmów opartych na tak różnym materiale mija się z celem.

SmaugTheGolden

posłuchaj sam co bredzisz filmy oparte na różnym materiale? a to ci heca normalnie zaraz dam to do gazety haha. Hobbit to wstęp do władcy Pierścienie te dwie książki i filmy są od siebie zależne w 100% więc jak nic nie wiesz na ten temat to sie nie odzywaj

xlandia1

Mówiąc "różnym materiale" mam na myśli:
- grupę odbiorców, dla jakich przeznaczone są powieści (dzieci/dorośli)
- "kaliber" (krasnoludy idące po złoto/ocalenie świata)
- historia (pojedyńcze przygody/powiązana ze sobą ściśle liniowa akcja)
Jeśli nie dostrzegasz różnic między Hobbitem a WP to: "jak nic nie wiesz na ten temat to sie nie odzywaj"

SmaugTheGolden

jeśli chodziło ci o to co napisałeś teraz to masz rację a na drugi raz pisz poprawnie bo ten wcześniejszy post to był bełkot dziecka za przeproszeniem. A tak na marginesie przeczytałem wszystkie dzieła Tolkiena wiec wiem pewnie więcej od ciebie

xlandia1

Przeczytałeś wszystkie dzieła Tolkiena... Musisz być taki mądry...
(sarkazm)

Tak się składa, że też trochę Tolkiena przeczytałem (to trochę znacznie wykracza poza WP, Hobbita i Silmarillion)

PS: Co w moim poprzednim poście jest bełkotem? Chętnie wytłumaczę :)

SmaugTheGolden

Napisałem chyba że wszystkie czyli nawet całą dwunasto tomową historie śródziemia a ty pewnie nie więc skończ

SmaugTheGolden

To jest ciekawe biorąc pod uwagę to: "krasnoludy idące po złoto/ocalenie świata".

lolpus

Możesz rozwinąć swój bełkot?

SmaugTheGolden

bo nie rozumiem twojego stwierdzenia

xlandia1

tylko że on w pewnym sensie ma rację, przypomnę że u Tolkiena, Hobbit nie jest na najwyższej półce lecz Silmarillion potem jest chyba Władca Pierścieni.

Wiadomo że oczywiście Hobbit gorszy jest od Władcy Pierścieni. Ale jednak dwie zupełnie inne historie, mimo że dziejące się w Śródziemiu, jedna, jest dla dzieci, i jest baśnią, natomiast Władca Pierścieni to już poważniejsza literatura fantasy, więc w zasadzie tak zrobiono z filmami.

Władca Pierścieni jest to dzieło długie, i poważniejsze to jasne że filmy musiały takie być

Hobbit jest krótką książeczką, jak byśmy dostali samą bajkę o smoku, to było by troszeczkę nudno, więc do Hobbita dodano troszeczkę, powagi jak Beorn, Dol Guldur, mroczna puszcza. Wszak w niektórych scenach najlepiej to nie wyszło, no ale widocznie tak miało być, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem teraz. Od początku wiedziano że Hobbit nie dorówna władcy pierścieni więc, kłótnie o filmowego Hobbita już nic nie pomogą.

No i z tobą można porozmawiać bo wiesz dużo a nie jak tamten. A temat nie założyłem by kłucić się o Hobbita tylko by pogadać o wyglądzie orków bo czy to film dla dzieci czy dla dorosłych ork powinien wyglądać jak ork.

xlandia1

no ok ale ja już ci powiedziałem że orkowie w Hobbicie są w CGI więc, pytanie czemu są biali a nie czarni, to już do Jacksona.

więc dzięki za odpowiedź o to mi właśnie chodziło. A nie o kłutnie na temat hobbita i WP

xlandia1

Możemy skupić się na wymianie argumentów, a nie na podważaniu mojej inteligencji i wiedzy na podstawie urojonych i niczym nie popartych przypuszczeń?

SmaugTheGolden

W ogóle, te filmy powinny współgrać, a nie konkurować :)

SmaugTheGolden

no i pokazałeś tutaj też że nie umiesz czytać jak pisałem wyżej nie założyłem tego tematu by porównywać te filmy tylko by pogadać o wyglądzie orków bo czy to film dla dzieci czy dla dorosłych ork powinien wyglądać jak ork.

xlandia1

A pierwsze zdanie tematu "Hobbit wypadł nieco słabiej" to nie początek kłutni tylko moje stwierdzenie że oprawa graficzna wypadła w tym filmie słabiej

xlandia1

Moje zdanie "Możecie przestać porównywać Hobbita do Władcy? " też nie miało prowadzić do "kłutni" a było prośbą, żeby przestać po raz milionowy roztrząsać temat porównywania tych filmów.

xlandia1

No dokładnie.

xlandia1

Jeśli czytałeś wszystkie dzieła Tolkiena łącznie z 12-tomową Historią Śródziemia, to czy znalazłeś tam gdzieś informację, że orkowie powinni być czarni?

Mógłbyś podać cytat o wyglądzie orków według Tolkiena?

Nerwen_AG

Nie nie znalazłem ale i nie o to pytałem zresztą już mi Maniakowy_Fan odpowiedział. Chodziło mi dlaczego Jackson zrobił innych orków w Hobbicie a innych w WP