PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249785
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

W końcu. Wiem, że to kwestia budżetu i że nikt nie boi się wyłożyć grubych milionów na filmy o Śródziemiu, bo zwrócą się z nawiązką...ale jak ja bym chciał, żeby takich filmów powstawało więcej. Świat stoi efekciarskimi filmami, na szczęście coraz częściej takimi, które oprócz efektów silą się jeszcze na coś więcej, ale są to filmy sci-fi. Fantastyka ciągle jest w tyle i nadrabia zaległości. Może jest niedoceniana, bo elfy, krasnoludy i czarodzieje aż proszą się o skierowanie ich do grupy 5+, ale ja nie miałbym nic przeciwko, żeby na świecie zaczęły pojawiać się w końcu miłe dla oka i ucha filmy nie dla dzieci, a własnie dla fanów fantasy.
Powiedziałbym, że sukces Hobbita może zachęcić innych do wzięcia sprawy w swoje ręce, ale po Władcy pierścieni nie było specjalnie jakiś ciekawszych tytułów. Może tym razem jednak będzie inaczej.

matti120

No własnie. Generalnie jesli chodzi o fantasy to niewiele mamy dobrych filmów. Lotr, Hobbit, Narnia (ale tylko 2 pierwsze części), Piraci z Karaibów i jakieś pojedyncze filmy typu Gwiezdny pył czy Złoty kompas. Parę sie jeszcze znajdzie, ale sa to wyjatki. Podsumowując: garstka dobrych i bardzo dobrych filmów, a tych wybitnych jeszcze mniej.

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Może dlatego, że bardzo trudno jest napisać dobrą powieść/scenariusz fantasy? Większości wydaje się to proste: zebrać do kupy magię, wróżki czy czarownice, trochę stworów mitologicznych lub kompletnie wymyślonych, dołożyć jakieś bijatyki, kawałek podróży, jakiś tam artefakt do zdobycia czy inną rękę księżniczki i już hit gotowy. A to tak nie działa...

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Ja czekam na Warcraft, zapowiada się właśnie na cięższe klimaty.

a_f1

Ja też na Warcrafta czekam :)

ocenił(a) film na 4
matti120

Zgadzam się całkowicie, też bym chciał więcej filmów o takiej tematyce, ale z drugiej strony gdyby było tego napchane to nie robiłoby takiego wrażenia.

Najważniejsza rzecz w kwestii, którą poruszyłeś to jak zwykle niestety kasa. Jako wielki fan Kinga i jestem gotów nawet odmówić paciorek żeby powstała ekranizacja Mrocznej Wieży (coś się niby ruszyło), ale gdy spojrzę na to ze strony producentów to dochodzę do wniosku, że sam też bym się wahał czy inwestować grube miliony w produkt, z którego książkową wersją trzeba stoczyć ciężki pojedynek żeby przebić się przez wszystkie tomy, którego raczej nie zrozumieli by odbiorcy powiedzmy do 15 roku życia, który jest bardzo specyficzny i nie wszystkim może odpowiadać.

Miejmy nadzieję, że może coraz więcej wytwórni zacznie podejmować takie ryzyko, krecenia filmów fantasy z ich prawdziwym mrocznym klimatem, gdzie nie bedą musieli chować krwistych scen tylko żeby ściągnąć do kin młodszych widzów licząc jedynie na maksymalny zysk. Chętnie bym obejrzał np. trylogię nocnego anioła albo przygody Martrisa Drayke'a.

Dzialot

Mroczna wieża to cięzki orzech do zgryzienia :) Ale gdyby zrobiono te filmy... mogłyby wyjsć arcydzieła :)

kamilxxx09

Ale to musieli by nakręcić ze 100 filmów fantasy żeby zacząć w ogóle mówić o jakimś przesycie. A poza tym... dobrych filmów nigdy za wiele. Tylko dla mnie "Władca" jest takim fantasy akurat, "Hobbit" też, ale on przechodzi momentami bardziej w baśniowy klimat, może w trzecim filmie już trochę bardziej przypomina "Władcę". Narnia itd. to też spoko filmy, ale bardziej dla dzieci.

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Oj mogłyby wyjść naprawdę dobre filmy, może nie o takich możliwościach kasowych/liczby widzów jak Władca albo Potter, ale byłoby solidne widowisko. Tylko pytanie, czy znajda się na tyle ogarnięci scenarzysta i reżyser żeby zachowali klimat książki a jednocześnie stworzyli film na tyle przystępny, że pójdzie na niego ktoś więcej niż tylko fani sagi Kinga? Jak mówisz bardzo ciężki orzech ;)

Dzialot

Na filmy te wspaniałe ksiażki trudno by było przełożyć. Moze na serial?