PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250155
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Moja bardzo subiektywna opinia - film jest porządny, nie można się doczepić (jak np. jakiś debil pisał, że nie ma tu wcale walki - jak walka to przecież 80% filmu !), ALE niestety źle go odebrałem ze względu na moje nastawienie - poniekąd w końcu podsycone przez samego Jacksona.

1. Czekałem na ten film tylko ze względu na jedną postać - SAURON - jak można z najbardziej epickim czarnym bohaterem zrobić przez 2,5 h jedno-minutową scenkę ?!?!??! A w całej ponad 7h trylogii 2,5 min ??!?! Tak jakby nakręcili Gwiezdne Wojny Nowa Nadzieja a w niej Lord Vader przez 30 sekund..
2. Po cholerę pokazują w trailerze i filmie Sarumana z "Leave Sauron to me" czyli jasne wskazanie co ma nastąpić - by potem kompletnie ten element pominąć ?!
3. To być może moja niewiedza, ale myślałem, że BPA to właśnie bitwa ostatniego sojuszu - tak aby połączyć 2 trylogie i przy okazji rozszerzyć tak epickie intro jakie ma pierwszy LOTR - to nie wiem po jaką cholerę pokazują jakaś nic nie znaczącą bitwę (walka o złoto i dostęp do góry - <ok>.

Stąd moja subiektywna opinia - nastawiłem się na coś kompletnie innego, a niestety dostałem z tego 1 min ciekawej sceny.

piotrkrol666

1. To nie Władca Pierścieni. Wątek Saurona jest w Hobbicie wątkiem pobocznym, którego nie ma nawet w książce, więc twoje porównanie też jest bez sensu.
2. Wiele osób myślało, że dojdzie do walki Sarumana z Sauronem, ale okazało się, że te słowa oznaczały co innego.
3. BPA i Bitwa Ostatniego Sojuszu z armią Saurona (Bitwa na Dagorlad) to zupełnie co innego. Ta według ciebie "nic nie znacząca bitwa" to jest właśnie Bitwa Pięciu Armii.

bartoszcyc8

bartoszcyc8
1. A czy Jackson trzyma sie ksiazki w 100% ? Nie, wiec moglby rowniez dodac to co jest najciekawsze, wiec porownanie jest bardzo sensowne.
2. Na takim poziom z takim budzetem nie da rady o czyms "nie wiedziec" - chociazby po grupie testowej doskonale wiedzieli jaki jest tego odbior - a jednak zostawili, moze po to zeby sciagnac innych
3. No to wlasnie tak napisalem - BPA jest nic nie znaczaca (jakies zlote monety i dostep do gory) - Jackson mogl juz polaczyc film i dac najciekawsza bitwe (o losy swiata) z cala epickoscia i zaspokojeniem widzow.

ocenił(a) film na 6
piotrkrol666

A jaki w tym sens, skoro ostatni sojusz był z 3000 lat wcześniej?

piotrkrol666

1. Nie trzyma się w 100%, ale Sauron musi pozostać tajemniczy. Nie można go co chwilę pokazywać, bo straci swoją grozę.
2. Widocznie to miało być niespodzianką. Twórcy nikomu nie wmawiali, że dojdzie do takiej walki.
3. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Bitwa Ostatniego Sojuszu z armią Saurona odbyła się dużo wcześniej przed wydarzeniami z Hobbita. Więc jak mogła znaleźć się w filmie? A BPA wcale nie była tak nic nie znacząca. Erebor był ważnym punktem strategicznym. Nie można go było oddać w ręce orków. W jej wyniku odrodziło się Królestwo pod Górą, a orkowie zostali osłabieni.

bartoszcyc8

@pemmil - faktycznie pogubilem chronologie :) Jedna kwestia rozwiazana, aczkolwiek pozostaje zal ze nie pomysleli o filmie o tej bitwie :)

@bartoszcyc8
1. Tak byl trzymany przez 6 filmow na litosc boska ! Skoro ten byl zapowiedziany jako ostatni mogli spelnic to co pozostalo niespelnione.
2. jesli podejdzie do ciebie dres z nozem i wystawiona reka - tez nie zrozumiesz o co chodzi bo nie powiedzial :)?
3. wyjasnione wyzej, spoznione. Aha, no to faktycznie strasznie duzy cel w porownaniu z losami swiata :)

piotrkrol666

1. Tak właściwie to Sauron po prostu uciekł przed Białą Radą do Mordoru, więc w filmie i tak jest pokazane nieco więcej. A co byś jeszcze chciał z Sauronem?
2. No to pretensje tylko do twórców trailera, że wybrali taki moment. Słowo "zostaw" jak widać można różnie zinterpretować.
3. No cel trochę mniejszy, ale tak to sobie wymyślił Tolkien. A Bitwa Ostatniego Sojuszu z Sauronem jest trochę pokazana w prologu Władcy Pierścieni. Faktycznie jest to mało, ale to raczej zły pomysł żeby nakręcić o niej film. Wiele osób narzekałoby, że jest tam tylko walka i nic więcej. :)

piotrkrol666

Edit: Zdublowało...

bartoszcyc8

1. co jeszcze ? Nie bede sie rozpisywal ale napewno wiecej niz 1 min :)
2. wyjasnilem wyzej
3. A w tym hobbicie to nie tylko walka ? Od tego sa scenarzysci aby zrobic fajna historie.

piotrkrol666

1. Ok
2. Ok
3. No patrząc na całą trylogię to nie tylko. Jest to podróż, która trwa jakiś rok.

bartoszcyc8

A ja mowie o trylogii czy o filmie ? Przydalby sie film z Sauronem.

piotrkrol666

Hobbit jest podzielony na 3 filmy przez reżysera. Można go też ocenić jako trylogię.
A film o Sauronie faktycznie mógłby być, bo jego historia w książkach jest dosyć bogata.