PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249778
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że czytałem dwukrotnie książkę J.R.R. Tolkiena i wiedziałem co mnie czeka, gdy kroczyłem do kina w dniu premiery. A byłem nastawiony bardzo pozytywnie. "Niezwykła Podróż" urzekła mnie swoim baśniowym klimatem, który wprowadził mnie w historię Bilbo Bagginsa i jego przyjaciół. W "Pustkowiu Smauga" natomiast zostałem zaciekawiony różnymi wątkami pobocznymi, które wręcz prosiły się o odniesienie do Władcy Pierścieni. No i nadszedł ostatni akt - wojna.

W zasadzie wszystko powoli się układało i tak mniej więcej do połowy filmu byłem naprawdę zadowolony, ale nagle zaczęły się pojawiać rzeczy, które totalnie mi nie pasowały. Z jednego wątku przeskakiwaliśmy na kolejny, pozostawiając tamten bez zamknięcia. Tak jakby Jacksonowi nagle przypomniało się, że wypadałoby się zmieścić w 150 minutach. Film znacznie przyspieszył, dalej irytowały wątki romansu Tauriel i Kiliego oraz rodziny Barda, a Orkowie padali jeden po drugim, okazując się, że jedynymi potrafiącymi walczyć jest Azog i Bolg. Myślę, że znów przesadzono z bohaterskimi czynami Legolasa,.. Zginął ten kto miał zginąć (bez spojlerów) i jeśli chodzi o same momenty śmierci nie miałem się do czego przyczepić. I gdy miałem już nadzieję, że wrócimy do scen walk, ujrzymy jak dobro pokonuje zło, a tu nagle Bilbo wkracza do Shire i film się kończy. Jedno wielkie LOL. Jak dla mnie za dużo wątków zostało pozostawionych bez odpowiedzi.

Same efekty specjalne i klimat filmu na +, więc moja ocena 7/10.

ocenił(a) film na 8
MaciekTheSwan

Tu sie z Tobą zgodzę, bo poprzednie części rozbudziła apetyt a 3 nie zaspokoiła wszystkich nadzei .. Ale według mnie film mino wszystko trzyma poziom :) można znalezc wiele ciekawych scen i kilka wątków ciekawie rozwiniętych:)