Pytałem się kiedyś o to, obejrzałem 3 część i nadal odpowiedź mi nie jest znana. Pewien "użytkownik" powiedział, abym zaczekał na 3 część. Byłem, widziałem i jestem zawiedziony. Do tego odpowiedzi mi brak na ówczesne pytanie. Albo coś przegapiłem i ktoś może zorientowany mi to powie. A chodzi mi o:
Akcja Hobbita dzieje się przed Władcą Pierścieni. W WP Gandalf dowiadowuje się o Sauronie, że się uaktywnił. To skąd do cholery Gandalf wie o Sauronie w Hobbicie?
PS. Mówię o filmach, nie o książkach.
Oto wcześniejszy temat:
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discuss ion/Gandalf,2537626
Gdybyś przybliżył odnośne fragmenty LOTR? Wiele by to wyjaśniło, albowiem okazałoby sie, że wie tam o Sauronie.
Jak zresztą było pokazane na filmie; Saruman miał za zadanie zniszczyć Saurona. Jak to się skończyło wszyscy wiemy. Od czasu powrotu Bilba do Bag End do cxasów Władcy minęło 111 lat. Gandalf wiec miał prawo myślec przez ten szmat czasu, że jego kumpel zniszczył Saurona tak jak obiecał,jeżeli ten jeszcze dodatkowo nie dawał nic o sobie znać ;)
nie 111 lat, a 60 ;) minęło
Bilbo miał 111 urodziny, więc pewnie stąd twój błąd ;)
W drugiej części (filmowej) zostaje odnaleziony sztylet z Morgulu - o ile pamiętam pojawia się w dyskusji wzmianka, że to oznacza, że grób Czarnoksiężnika z Angmaru (właściciela sztyletu) został spustoszony i tylko jedna istota była w stanie to zrobić - Sauron (Nekromanta). Ponadto do Mrocznej Puszczy (która wcześniej nazywała się "Wielki Zielony Las" zaczęły ściągać wszelkie plugawe stworzenia - pająki i inne bestie oraz złe duchy. Dopiero wtedy nazwę lasu zmieniono. To dzięki temu można było się domyślić, że w Mrocznej Puszczy są jakieś złe moce.
Chyba, że chodzi Ci o błąd w ciągłości fabuły - w LOTR Gandalf dowiaduje się o Sauronie, a tutaj mamy Hobbita, w którym Gandalf już o tym wie. To potrafię wyjaśnić tylko zupełnym brakiem dbałości o szczegóły filmowców, którzy parę spraw postanowili sobie odpuścić.
Mylisz się co do jednej zasadniczej rzeczy.
Gandalf filmowy w WP wie o Sauronie że pojawił się znowu w Mordorze(konkretnie kiedy opuszcza hobbiton zaraz po urodzinach Bilba i przekazania mu pierścienia) i wie też że nie może urosnąć w siłę ponieważ nie ma pierścienia co nie zmienia faktu że Gandalf jest od samego początku filmu WP zaniepokojony tym co dzieje się na wschodzie,więc to wszystko Gandalf w filmowym WP wie.
Istotne jest jednak to iż Gandalf nie wie że pierścień który znalazł Bilbo w jaskini Golluma to jest Jedyny Pierścień Władcy Ciemności Saurona i tego Gandalf rzeczywiście nie wie.
I to się zgadza z książką jak i to że odbyła się Biała rada i że Gandalf znikał nagle przecież podczas wydarzeń opisanych w "Hobbicie".
Powód jego znikania był tylko jeden: powrót Czarnoksiężnika czyli de facto Saurona do Śródziemia (konkretnie pojawienia się jego ducha na obszarze mrocznej puszczy w Dol Guldur).
W książkach Gandalf i pozostali czarodzieje zostali wysłany do Śródziemia specjalnie po to, żeby pilnować powrotu Saurona, który został pokonany przez Isildura dzięki odcięciu palca z Pierścieniem i stracił swoją siłę, ale było wiadomo, że kiedyś powróci, bo tylko unicestwienie Pierścienia mogło w pełni unicestwić Saurona. (Tworząc Pierścień Sauron przelał w niego większość swojej mocy).
To było ogólnie wiadome dla Istarich (czarodziejów) i najważniejszych elfów. Wszyscy spodziewali się, że Sauron kiedyś powróci i rzeczywiście Gandalf odwiedzając Dol Guldur przekonał się, że tamtejszy czarnoksiężnik to Sauron i że trzeba go pokonać zanim odzyska więcej mocy, a tym bardziej zanim odzyska zaginiony Pierścień, a Saruman udawał, że w to nie wierzy, bo chciał poczekać aż Pierścień wzywany wolą Saurona gdzieś się odnajdzie i on sam będzie mógł go przejąć. Dopiero, kiedy Saruman dowiedział się, że orkowie z Dol Guldur przeszukują dno rzeki, "uwierzył" Gandalfowi i "zgodził się" na przepędzenie Saurona z Dol Guldur, zanim ten odnajdzie Pierścień.
Dlatego Biała Rada napadła na Dol Guldur, a Sauron udawał że został pokonany i uciekł do Mordoru, gdzie już sobie wcześniej przygotował siedzibę, tylko przez pewien czas udawał, że go tam nie ma i się przyczaił. Potem się ujawnił i wiedzieli o nim wszyscy w okolicy, z zwłaszcza Gondor, który z nim walczył o Ithilien i Osgiliath. Gandalf w DP doskonale wie, że Sauron od kilkudziesięciu lat jest już w Mordorze. Zaskakujące jest dla niego tylko odkrycie, że pierścień Bilba jest Pierścieniem Saurona.
Co jest z tego w filmach?
Radagast widzi, że Zielony Las zmienia się w Mroczną Puszczę, a potem walczy w Dol Guldur z widmem, któremu odbiera sztylet Morgulu. Gandalf wie czyj to sztylet - Nazgula, który służył Sauronowi i który (w wersji filmowej) mógł być wskrzeszony tylko przez Saurona - czyli Sauron powrócił. Sprawdza to jeszcze w grobowcach - i reszta z dziewięciu też jest pusta - czyli Sauron powrócił. W Dol Guldur sam się przekonuje o tym na własnej skórze, a idzie tam po to, żeby wywabić ukrywającego się Saurona i zmusić Białą Radę, a szczególnie Sarumana do interwencji. Potem jest jak w książkach - Biała Rada myśli, że przepędziła Saurona, a on udaje, że jest pokonany i ucieka do Mordoru. W filmie Saruman ma za zadanie ostrzec Gondor i zająć się Sauronem. Potem w Drużynie Pierścienia Boromir mówi, że Gondor już od pewnego czasu walczy z Mordorem trzymając go jeszcze w jego granicach, czyli wiadomo, że Sauron jest w Mordorze i przecież Gandalf o tym wie. Zaskoczeniem jest dla niego, tak jak w książce, to że pierścień Bilba jest Pierścieniem Saurona.