PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250159
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Jest taka scena na murze Ereboru, w której Bilbo mówił, że wybrał sobie 14-stą część skarbu...Zwróćcie uwagę na tą scene, zwróćcie uwagę co Glóin ma na głowie. :D
Jakieś skojarzenia? :D

Zwrócice również uwagę na styl strzelania Tauriel i Barda :D
Jakaś widoczna zmiana? ;)

Faramir01

Chodzi Ci o hełm Gimlego?

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Bingo! ;) Hełm Gimlego. Spora część osób nie zwróciła na to uwagi ;D

ocenił(a) film na 8
Faramir01

masz jakiś filmik z tą sceną? bo przegapiłem ;p

ocenił(a) film na 8
witek10010

Niestety nie mam linków , a jak próbowałem wrzucić link do odpowiedzi na temat strzelania ( patrz niżej)
to wyświetliło komunikat, że nie mogę umieszczać linków

Musisz mi uwierzyć na słowo lub sam pójść do kina drugi raz. - Ja to odkryłem bo byłem w kinie drugi raz na samej Bitwie Pięciu Armii xD

ocenił(a) film na 8
Faramir01

no jak dam rade to pójdę drugi raz :) z przyjemnością nawet :D

Faramir01

To może wytłumacz co z tym strzelaniem.

ocenił(a) film na 8
obleh

Już tłumaczę.
W Pustkowiu Smauga, Tauriel i Bard, trzymają strzały tak :
- zewnętrzna strona dłoni jest skierowana na zewnątrz na wysokości brody lub niżej.

Teraz zewnętrzną stronę dłoni ( którą naciągają strzałę )mają skierowaną w stronę policzka i na wysokości oczu - niby nic, ale po prostu dość dziwnie wygląda to w trakcie gdy strzelają.

Faramir01

No, ja osobiscie w kinie tez nie zwróciłem.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Przepraszam ale muszę to napisać ;)

A więc tak się czuje ktoś , kto dostrzeże to czego inni nie dostrzegą ;D

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Po prostu jestem zaskoczony, że tak oczywistego nawiązania do Władcy Pierścieni za pierwszym(!) razem tak dużo osób przeoczyło ( W tym ja również) :)

Faramir01

Ciekawe :)

Faramir01

Uwielbiam podobne pyszności, które Jackson umieszcza w swoich filmach o Śródziemiu, dla fanów tolkienowskiego uniwersum. Film niesamowity pod niemal każdym względem, znajdzie się w nim kilka idiotycznych może nie scen, a postaci, ale reszta... Mam ochotę obejrzeć produkcję ponownie. : ) Nie rozumiem ludzi, którzy mieszają Hobbita z błotem... może robią to, dlatego że to nie Władca Pierścieni?

ocenił(a) film na 8
gramer_filmweb

Najpewniej, tak. Napisze to, co parę osób już napisało gdzieś indziej na forum przede mną.
Ludzie spodziewali się " Drugiego" Władcy Pierścieni, zapominając czym jest Hobbit.
Nawiasem mówiąc najwięcej mieszania z błotem to..porównywanie Hobbita z Władcą Pierścieni.

Ale odbiegłem trochę od tematu.
Idę o zakład, że są jeszcze przynajmniej z 2-3 nie dostrzeżone nawiązania do Starej Trylogii. :)

ocenił(a) film na 7
Faramir01

Hobbit jest baśnią dla dzieci, ale nie jest wiernym ukazaniem wydarzeń, które wydarzyły się podczas Wyprawy Thorina w samym świecie Śródziemia. Jedną z głównych zasad w fantasy jest wewnętrzna spójność ( np. jeśli Legolas umie wszystkie te cuda Hobbitach, to powinien je umieć w filmach "Władcy..."). Oczywiście można było nadac lżejszy ton filmowi, ale nie kosztem rozwalenia spójności całego filmowego Śródziemia.

P.S. To nie jest Tolkienowskie uniwersum, tylko jacksonowskie unierwsum. Tolkien to książki.

ocenił(a) film na 8
Faramir01

W "Podróży" sporo tego było, "Pustkowie" nie miało nawiązań tak wielu, a co do "Bitwy" to trzeba będzie obejrzeć jeszcze pare razy ;p

Faramir01

Gratuluję spostrzegawczości. Fajna ciekawostka. :)