Świeżo po seansie i szczerze myślałem, że będzie gorzej a tu proszę... :) Oglądało się bardzo przyjemnie. Jak każdy film ten również ma swoje wady, jednakże ogólnie obraz wypada bardzo dobrze, jedyne czego brakowało to dopracowania zakończenia ( Erebor, Bard) Całość wypada składnie ale jak na zakończenie to liczyłem na min. 160 min. ;) liczy na solidne rozszerzenie Panie Jackson! ;)
Wersja rezyserska z odpowiednim przemontowaniem scen, dodaniem sensownych i wycieciem bzdur ala Alfrid w sukience to jedyna nadzieja dla tego filmu.
Nie wiem czy zauważyliście, ale wiele scen z trailerów nie było w filmie, patrz armia elfów z napiętymi łukami, szarża kozic górskich ;) czy rajdy wozem bojowym (?) po zamarzniętym jeziorze. Jeśli w rozszerzeniu będzie pogrzeb Thorina, zakończenie bitwy, bo trochę ten wątek został pominięty, koronacja Barda na króla Dale oraz Dáina na króla Ereboru to będzie w porządku. Sceny z Alfridem rzeczywiście były lekko przesadzone, ale rozumiem ze miał być to wątek humorystyczny, chociaż mi powodu do smiechu dostarczył Legolas w starciu z grawitacją :D
Zgadzam sie, mnostwo scen wycieto. W ogole najgorsza strona tego filmu jest montaz,
.
Racja. Sceny które były w trailerach prezentowały się dobrze, tym bardziej ciekawi końcowy montaż i pominięcie wielu ważnych scen. Film wystartował jak Pershing, ale to właśnie na końcu przydałoby się zwolnienie akcji i delektowanie zakończeniem, patrz LOTR 3.
zdajecie sobie sprawę, że mowa jest o rozszerzonej wersji filmu, trzeciego filmu na podstawie 300 stronicowej książki? Dla mnie to farsa, że po tylu godzinach filmu w ogóle potrzeba jakieś rozszerzonej wersji...
Nie oszukujmy się że filmy można było zrobić 2 ;) Jednakże współcześnie ekranizacje powieści wyglądają.... zresztą sami wiecie ;) Pierwsza cześć była bardzo wydłużona i początkowo przypominała ciepłą bajkę przy kominku, Pustkowie nabrało z wolna tempa by urwać się nagle jak odcinek GOTa.. a Bitwa była szybkim kolażem scen batalistycznych i emocjonalnych. Ogólnie trylogia wypadła bardzo dobrze jak na tak krótki materiał źródłowy.
Zgadzam się w 100%, że film powinien być o wiele dłuższy! I też czułam lekki niedosyt co do niektórych wątków- co się stało dalej z Tauriel (czy Thranduil ją zabił?), jak pochowali Kiliego, Filiego i Thorina, kto rządził Ereborem, co się stało z Bardem... Ale film w całości zrobił na mnie wielkie wrażenie i tego oczekiwałam. Scena, kiedy Smaug pustoszy Esgaroth była genialna, zabicie Smauga przez Barda- fantastyczne, do tego doskonała gra Luke'a Evansa. I Aidana Turnera także. Tak świetnie zagrał Kiliego, na scenie jego śmierci wyłam jak głupia XD Czekam na coś więcej od PJ ;)
Film jest niedokonczony, nie wiadomo co ze skarbem, co z bohaterami, co z ereborem.... Zakonczyli jedynie watek bilbo i thorina i nic poza tym.