PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249778
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Film rewelacyjny!!! Nie rozumiem po co te wszystkie hejty. Uważam, że trzeba spojrzeć na "Hobbita" jako na odrębne dzieło filmowe, wizję reżysera i koniec kropka. Tak zawsze należy oceniać ekranizacje. Z resztą o ile pamiętam stronka jest poświęcona filmom, a nie książkom. Oceniajmy więc filmy! A ten jak dla mnie super, a ostatnie 40-30 minut wbija w fotel. Pierwszy raz scen walki zrobiły na mnie aż takie wrażenie. Zaryzykuję nawet twierdzenie, że trylogia Hobbita bardziej mi się podoba niż LOTR (którego oczywiście również uwielbiam).

użytkownik usunięty
paulka456

Tu już nie chodzi o zgodność z książką, ale absurdalne i niepotrzebne sceny...Tej części nie oglądałam ale znając poprzednie i czytając o wręcz nienormalnych momentach nie wiem co myśleć...Poza tym ocena 7,4 dla filmu o Śródziemiu już mówi, że coś jest nie tak...i nie żebym kierowała się ocenami, ale filmy PJ dotyczące twórczości Tolkiena nigdy nie miały tak niskiej średniej.

ocenił(a) film na 4

jest źle. Naprawdę. Uwielbiam Tolkienowski świat (wystarczy popatrzeć na moje oceny LOtR) ale jeśli wybierasz się do kina to na własne ryzyko. Gdy zobaczysz początek pomyślisz - "co Ci ludzie pierd@lą przecież jest zajeviście". No to ostrzegam że najlepsze już jest za Tobą. Będzie tylko gorzej.
Moje zdanie na temat trzeciej części (jesli Cie interesuje):

http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discuss ion/Trzecia+cz%C4%99%C5%9B%C4%87+by%C5%82a+reklamowana+jako+%22Wyrusz+w+podr%C3% B3%C5%BC+do+%C5%9Ar%C3%B3dziemia+ten+ostatni+raz%22.+Po+tym+co+widzia%C5%82em+mu sz%C4%99+powiedzie%C4%87+%22Na+szcz%C4%99%C5%9Bcie+ostatni+raz%22,2567918

użytkownik usunięty
air87

Początek ponoć też ma mnie zawieść bo Smaug jest tam tylko przez 10 minut.

ocenił(a) film na 4

No tak :) Jest przez 10 min i jego wątek kończy się dość kiczowato...No ale trudno - ta scena i tak jest na plus na tle całości. Oraz walka w DolGuldur. Później pchają to jakoś do tytułowej bitwy, która po jakichś 5-7 minutach zaczyna się dłużyć i nudzić, a jest wypełniona kiepskimi rozwiązaniami i scenami które czasem wręcz wzbudzają zażenowanie.
Jeśli chcesz to idź do kina. Ale tak jak mówię na własne ryzyko. Skoro siedzisz w tym świecie to i tak warto się przejść bo przecież wizualnie i dźwiękowo film jest bardzo dobry. A w kinie ten efekt jest dodatkowo spotęgowany.
Może nawet dobrze że naczytałaś się tylu niepochlebnych opinii bo teraz Twoje oczekiwania nie będą tak wielkie jak na przykład były moje :) A to równa się - mniejsze rozczarowanie ;)

JAK TO SMAUG WYSTĘPUJE TYLKO PRZEZ 10 MINUT? To co, walnęli scenę batalistyczną trwającą przeszło godzinę a pojedynek ze Smaugiem trwa TYLKO 10 minut? 10 minut?! Niedobrze. Bardzo niedobrze :(

użytkownik usunięty
narev92

Też byłam w szoku. Ale na głupie sceny to mają czas...

ocenił(a) film na 4
narev92

Akurat to jest raczej zrozumiałe.. Ile byś chciała Smauga ? I tak wydluzyli sceny z nim w dwojce.

Joecrou

No widzisz, a mnie się akurat najbardziej podobały w dwójce sceny Smaugiem :) et gustibus non disputandum est

ocenił(a) film na 4
narev92

Sceny ze Smaugiem i Bilbem w dwójce uważam za najlepsze. Ale późniejsze smok vs krasnoludy już nie bardzo. A co to ma do rzeczy że Ci się najbardziej podobały sceny ze Smaugiem w dwójce ? :P Piszę Ci tylko że i tak wydłużyli jak się da smoka na ekranie, więc nie wiem czemu narzekasz że padł tak szybko w trójce. Większość liczyła na jego śmierć jeszcze w dwójce :)

ocenił(a) film na 10
air87

Brednie piszesz.Na pewno trzecia część jest zajebista.

filmowy03817

Jest. Sam zobaczysz :)

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Żałuję że jeszcze nie widziałem tego filmu.

filmowy03817

Spokojnie. Dłuższe oczekiwania zwiększają apetyt :)

ocenił(a) film na 4
filmowy03817

Jak można komuś napisać, że pisze brednie samemu nie znając tematu? Nie oglądałeś ale wiesz lepiej. To wyższa ignorancja czy zwykła głupota?

ocenił(a) film na 3
air87

ignorancja i fanatyzm. Kamilek na forum hobbita rozpętał prawdziwe "powstania" i "marsze" fanatyków Hobbita. Myślałem, że będzie jedyny, ale pociągną za sobą wiele osób. Każde oceny "za niskie" wg niego(poniżej 8) krytykuje. Jak recenzja i opinia pozytywna to wychwala. W obu tematach robi się syf. Wiele osób co ogląda film uważa się za fanów Tolkiena, szkoda, że nie wiedzą, że Azog powinien być trupem jeszcze przed wydarzeniami z pierwszej części. Ostatnią część oceniam na 4 lub 5. Niewiem jeszcze co dam. Skłaniam się bardziej do 4. Bo o ile obudzę się rano widzę strzelającego Barda i jego syna do Smauga, widzę Legolasa, który oszukuje grawitacje(tak tą grawitacjęco kamilek krytykował, że zgarnęła oscary w kategoriach technicznych i że było ich aż 7 bo na nie Hobbit zasłużył), końcówka i śmierć krasnoludów to w ogóle jest porażka. Kamil zagląda każdemu w oceny, i wytyka błędy przy ocenianiu, jak wiekszość tutaj fanatyków, jeżeli ocenisz za nisko ICH film, a sam nie ma udostępnionych ocen dla innych. Kończe, bo i tak zostanę nazwany trollem. FIlm powinien mieć podtytuł Bitwa trzech armii. Armia fanatyków(pod przywództwem Kamila Plugawego-chyba tak się nazywał w książce Azog, nie pamietam dokładnie bo czytałem 4-5 lat temu, armia osób neutralnych - oceniających rzetelnie i sie nie udzielają na forum i Armia osób, które oceniają rzetelnie ale sie udzielają i piszą swoje opinie tutaj, ale zostały uznane przez Kamila za kłamców i trolli.
Amen

ocenił(a) film na 8
LukeuszLFC

Boże. Najważniejsze to to, że Azoga nie powinno być w filmie. K*rwa, kogo normalnego to obchodzi? Czy to najważniejszy czarny charakter w świecie Tolkiena? Albo najpotężniejszy? A tak to dostaliśmy wreszcie orka z klasą, bo takiego brakowało we Władcy, choć Lurtz i Gothmog swoimi krótkimi rolami odznaczyli się jak najbardziej na plus:)

Zgadzam się, że fanatyzm jest zły, ale ty też jesteś fanatykiem, na to wychodzi. Przykład: "Armia osób, które oceniają rzetelnie ale sie udzielają i piszą swoje opinie tutaj, ale zostały uznane przez Kamila za kłamców i trolli."- czyli jak ktoś oceni źle, to jest rzetelny....

ocenił(a) film na 3
Ryloth

Azog był tylko przykładem rzeczy/postaci/sceny której być nie powinno w filmie. Nie, że hejtuję Azoga. Postać ta jest "odegrana" w porządku. Zauważ, też że w każdej części ściganie krasnoludów polegało na tym, że w ostatniej chwili zawsze znajdowali ratunek, nie tylko przed Azogiem, ale także w jaskini goblinów itp. Bardzo podobnie było w filmie 2012 :D tylko że tam uciekali ludzie(tutaj krasnale w spółce z Gandalfem i niziołkiem) przed żywiołami(tutaj Azog, gobliny, pająki, elfy). Wszystko to jak w filmie Emmericha wymuszone, na siłę.

Za fanatyka się nie mam, zresztą nie do końca rozumiem ostatni akapit, jak ktoś oceni nisko to nie znaczy, że jest trollem, tylko poprostu film ocenił obiektywnie, rzetelnie, a nie pod wpływem przyzwyczajenia i bycia fanem danej serii. Kamil prowadzi tutaj krucjatę, tzn na trzech forach(wszystkie Hobbita :P) uważa się za fana Tolkiena, ale jak już to jest fanem Petera vel Sugar CGI Jacksona. Jak ktoś mu napisał, że to jest świat Jacksona, a nie Tolkiena, to odpowiedział, że te dwa światy zostały świetnie zmiksowane. Sorry, ale to co Jackson zrobił z Hobbitem(oceniłem NP na 7, PS na 8 - słabe oceny nie są, ale Pustkowie miało mroczniejszy klimat w stylu LOTR, no i pełno absurdów przy okazji) to świętokradztwo. Dobrze, że to dostrzegli krytycy, no ale jak to mój znajomy mawia "krytycy gówno się znają".

Na dobry film fantasy czekamy od Labiryntu Fauna del Toro. Szkoda, że zrezygnował z funkcji reżysera i odrzucili jego scenariusz i Jackson napisał swój(poczatkowo miał być tylko koordynatorem) bo to del Toro jest wizjonerem, Jackson sie skończył na Władcy Pierścieni. Ma podobne ego(ostatnia wypowiedź absurdalna o blockbusterach) do Camerona. Lecz to Cameron ma chociaż jakieś podstawy, aby mieć wygórowane mniemanie o sobie i swojej filmowej wartości i dorobku.

ocenił(a) film na 8
LukeuszLFC

Zmiany nie mają znaczenia, chyba że dla naprawdę książkowego fana. Popatrz, co zrobili ze świetnym Eragonem - to mogły być filmy na miarę LOTR, a wyszła klapa, a zmiany nie były kosmetyczne jak to robi Jackson, tylko gigantyczne.

"jak ktoś oceni nisko to nie znaczy, że jest trollem, tylko poprostu film ocenił obiektywnie, " - i po raz kolejny potwierdzasz, że jesteś fanatykiem, ale w drugą stronę. Czyli, że jak ktoś oceni wysoko, to jest zaślepiony i tylko ty masz rację, że film trzeba oceniać nisko.

ocenił(a) film na 3
Ryloth

Nie. jeżeli ktoś oceni film na ocenę pozytywną, albo negatywną i nie narzuca się innym i próbuje udowodnić to innym to w porządku. Ja nie próbuje filmu na siłe ocenić negatywnie, oceniam Kamila 1/10 i jego krucjatę. Koniec, bo wyjdę na kogoś jak on, nie warto było tutaj wchodzić, to że rezygnuję z dyskusji nie znaczy, że nie mam argumentów i albo że grunt mi sie zaczął palić pod nogami. Po prostu uważam, że nie warto bawić się w coś co robi osoba którą próbowałem kilka razy wyprostować czyli największy troll forum filmwebu - Kamilek. Tyle ile on osób zgłosił na tym forum, bo mu sie nie podobała krytyka Hobbita, to nikt nie zgłosił ogółem.

ocenił(a) film na 8
LukeuszLFC

Większym trolem niż kamil jest zdecydowanie spycialec. Kamil jest trochę, a może nawet i mega zaślepiony pod względem Hobbita, to fakt, ale za trolla bym go nie uznał. A zgłaszać to sobie może, jak ktoś nic nie zrobił, to i to zgłoszenie jest guzik warte.

Trochę uważniej dobieraj na przyszłość słowa. To, że tobie się nie podoba, nie znaczy, że ty masz rację.

ocenił(a) film na 3
filmowy03817

No proszę fanatyczny troll, kolejny.

ocenił(a) film na 10
JBridges

Idioto patentowany, przestań obrażać wszystkich porządnych użytkowników.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
JBridges

To wyjdź z budy i zacznij obijać mordy wszystkim dookoła. Zobaczymy jak skończysz. Ahh czuję już jak kipisz, bo ktoś wystawił 9 i 10.

ocenił(a) film na 10
JBridges

Nie pisz bredni idioto i nie obrażaj innych użytkowników.

ocenił(a) film na 10
filmowy03817

Zaczął od kamila teraz obraża wszystkich fanów, którzy wystawili 9 albo 10. Co za idiota no

ocenił(a) film na 10
mie46ole

Masz rację.

ocenił(a) film na 10
filmowy03817

Jako straightlines robił tu syf przez cały rok i teraz znowu się zaczęło.

ocenił(a) film na 3
filmowy03817

Brednie to sam idioto piszesz. Kolejny bezrozumny, łykający bez żadnej refleksji troll.

ocenił(a) film na 10
JBridges

Zmień swój avatar bo się nie patrzeć.

użytkownik usunięty
JBridges

Takich tu od groma. Są jak mrówki.

ocenił(a) film na 3

Jakieś zbiegowiskoi się ich tu zrobiło. Wiedziałem, że tak będzie. Tragiczna druga część filmu słusznie zbiera cięgi w mediach to fanatyczne trolle się uaktywniły.

ocenił(a) film na 4
paulka456

Thorin postanawia zmierzyć się z Azogiem w czasie bitwy.
Ojej- tylko jak się tam dostać? Przeciez on jest na skale! Ufff...dobrze że akurat stoi przy mnie kozioł, a przecież kozły są mistrzami wspinaczki górskiej! Juhu! Wy bierzcie jeszcze dwa - o tam stoją. I jedziemy.

a takich kretynizmów to tam było od metra i trochę...

ocenił(a) film na 8
air87

"Ojej- tylko jak się tam dostać? Przeciez on jest na skale! Ufff...dobrze że akurat stoi przy mnie kozioł, a przecież kozły są mistrzami wspinaczki górskiej! Juhu! Wy bierzcie jeszcze dwa - o tam stoją. I jedziemy."

Sorry, ale teraz trochę się skompromitowałeś.
http://cdn3-www.webecoist.momtastic.com/assets/uploads/2010/11/dam-goats-3.jpg

Igor666

Dobra, ale czy na to "coś" masz wytłumaczenie https://www.youtube.com/watch?v=FtIKfVbYCiA ?

xakis

Tak ja mam, wytłumaczę Ci to punktami:
1. To jest świat fantasy, nie realny, nie istnieje w nim wszystko jest możliwe.
2. Legolas jest elfem. Elfy są zwinniejsze, szybsze, celniejsze, inteligentniejsze (itd.) od zwyczajnego człowieka czy krasnoluda.
3. Patrz punkt 1 i 2 :v

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 3
BloodyDG

Niech zatem wszyszcy latają skoro grawitacja nie działa. Boże, wysyp fanatycznych trolli jest niesamowity.

ocenił(a) film na 10
JBridges

Wysyp takich debili jak ty również.

JBridges

Czytałeś kiedykolwiek jakąś książkę fantasy? Czy tylko oglądasz filmy i myślisz, że wiesz o fantastyce wszystko?

ocenił(a) film na 8
xakis

Tego się nie da wytłumaczyć. Gdyby to była jedna, góra dwie cegły, to tak, ale ta scena to już "gruby nietakt".

użytkownik usunięty
Igor666

Tak, bo koziołek jest w stanie wspiąć się po pionowej ścianie z 200 kilogramowym obciążeniem na grzbiecie :D

ocenił(a) film na 4
Igor666

no niestety kompromitacja jest po Twojej stronie - tak więc gratuluje piiiiięknego strzału we własną stopę :D
Nie o to chodziło w mojej wypowiedzi. Wiem że kozice górskie są urodzonymi zwierzętami do wspinaczki i to właśnie jest to o czym pisałem. Ale widzę, że łapiesz jak diesel na mrozie więc może rozłoże Ci to na czynniki pierwsze:
Pierwsza sekunda - myśl by zabić Azoga
Druga sekunda - dostrzeżenie Azoga na skale
Trzecia sekunda - dosiada zwierzę które najlepiej na świecie wspina się po skałach a akurat stało sobie obok niego. Ot tak, w środku bitwy, niespłoszony, bez jeźdźca tuz przy gościu który najbardziej na świecie go w tej chwili potrzebuje.

Pewnie gdyby chciał dorwać Vina Diesla to na polu bitwy Thorin trafiłby na ferrari...

ocenił(a) film na 8
air87

Oglądałeś zwiastun? Widziałeś szarże krasnoludów na kozicach? W wersji reżyserskiej będziesz miał wytłumaczenie skąd tam się wzięły te kozice. Niestety WB strasznie skrócił ten film do wersji kinowej przeznaczonej dla mas, wiec i dla Ciebie (stąd wiele niedomówień ). Polecam zaczekać i obejrzeć wersje reżysera i dopiero wtedy wydawać takie opinie bo jeśli nie umiesz dostrzec tego co oczywiste i na siłę wyszukiwać takich bzdur byle się przyczepić i napisać post to radzę - zmień hobby:)

ocenił(a) film na 4
zioleklukas

ochłoń stary - wiem skąd wzięły się kozice. Ten moment był tylko jednym z tych bzdurnych. Ja też uwielbiam Tolkienowski świat i dlatego nie szukam bzdur na siłę. Wystarczy zobaczyć moje oceny LOTR. Ale nie będę jadł tego g@wna które Jackson zaserwował na koniec i z uśmiechem będę chwalił jaka dobra czekolada.
Nie i już - zepsuli to w momencie gdy zapadła decyzja by z jednej książki robić trylogię. To musiało się tak skończyć.
Nie będę się powtarzał dlaczego tak uważam więc moje zdanie jest poniżej:
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discuss ion/Trzecia+cz%C4%99%C5%9B%C4%87+by%C5%82a+reklamowana+jako+%22Wyrusz+w+podr%C3% B3%C5%BC+do+%C5%9Ar%C3%B3dziemia+ten+ostatni+raz%22.+Po+tym+co+widzia%C5%82em+mu sz%C4%99+powiedzie%C4%87+%22Na+szcz%C4%99%C5%9Bcie+ostatni+raz%22,2567918

jak Ci się chce to przeczytaj, a jak nie to idź w pokoju

ocenił(a) film na 3
zioleklukas

Widziałes film w ogóle? Takie fanatyczne trolle jak ty to jakaś paranoja. Uzyj czasem mózgu, to nie boli.

ocenił(a) film na 10
JBridges

Zamknij się już pajacu i przestań obrażać porzadnych użytkowników.

paulka456

Dobrze gada - polac jej :D

paulka456

Popieram. Warto też zauważyć że tylko w Polsce jest tak niska ocena :)
imdb.com : Ratings: 8,0/10 from 66 713 users
rottentomatoes.com : Average Rating: 4.1/5 User Ratings: 167,214
filmweb.pl : 7,4/10

Polska to jest stolica hejtu i płaczu o wszystko, nic nigdy mieszkańcom tego kraju nie pasuje :D Mam tylko nadzieję, że po premierze ta ocena się zmieni na wyższą ;)

ocenił(a) film na 8
BloodyDG

Dokładnie. Polacy nie rozumieją też, że filmy robi się dla większości, a nie dla mniejszości i że są to filmy przede wszystkim pod bardzo duży, lokalny rynek, rynek pełen ludzi z inną niż my mentalnością, wrażliwością i z zupełnie innym poczuciem humoru. Nie dziwotą jest, ze amerykanie nie potrafią ogarnąć słowiańskiego klimatu naszego Wiedźmina.