PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249796
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Sprawa Gandalfa sie wyjasnila dzieki expertom od Tolkiena, ale ciekawi mnie jeszcze jedna kwestia, mianowicie kolor oczu Legolasa. Dlaczego we wszystkich czesciach Hobbita maja kolor, jak u husky,ego, a we Wladcy sa brazowe...? Czy to ma cos wspolnego z opuszczeniem rodzinnych elfow? Czy jest to wyjasnione w literaturze Tolkiena?

ocenił(a) film na 8
mpp2

Z tego co pamiętam to oczy Legolasa są brązowe tyko w Drużynie Pierścienia a w późniejszych częściach są już niebieskie. To niedopatrzenie, błąd w filmie, nie ma żadnego związku z literaturą Tolkiena. U niego Legolas nie występuje w Hobbicie a we WP ma jeśli dobrze pamiętam szare oczy, więc jeszcze inaczej :P

Sabcia3018

Zgadza się, tak jak napisałaś. Brązowe oczy Legolas miał tylko w Drużynie. Niedopatrzenie twórców.

ocenił(a) film na 10
Wojak_KSW

No ok, ale nawet we wladcy 2 i 3 nie emanowal takim fluorescencyjnym blekitem:-) to az to bije po oczach:-) czyli niedopatrzenie? Ale zeby az tak widoczne...?

ocenił(a) film na 4
Sabcia3018

W Drużynie też ma niebieskie: http://img.photobucket.com/albums/v499/Renyara/leggycon1.jpg

ocenił(a) film na 10
Banner

No ale nie AZ TAK niebieskie:-)

ocenił(a) film na 4
mpp2

Ale też nie brązowe. O to mi chodziło. ;-)

mpp2

Ja sobie to tłumacze soczewkami;)

mpp2

Bloom ma brązowe oczy. Legolas zgodnie z książką powinien mieć szare. We Władcy zakładali mu soczewki do zbliżeń, a w dalszych planach pozostawiali naturalne oczy Orlanda, dlatego chyba w każdej z części WP ma raz szare raz brązowe, w każdym razie ludzie tu piszą o Drużynie, a ja pamiętam takie przypadki z Dwóch Wież. W Powrocie Króla też się pewno znajdzie. (A podobne zmiany kolorów oczu w WP są też u Gimlego - raz szare, raz brązowe - ten sam problem, tylko tu nie wiem po co zmieniali kolor, bo w książce nigdzie nie jest opisane, jakie oczy ma Gimli - mogli mu spokojnie zostawić naturalnie brązowe aktora).

W Hobbicie przesadzili tylko z intensywnością barwy, ale to też zależy od sprzętu odtwarzającego, bo kiedy byłam na Pustkowiu Smauga w jednym kinie były wszystkie kolory przytłumione, dzięki czemu oczy Legolasa wyglądały normalnie, a w drugim wszystkie kolory były bardziej intensywne, a oczy Legolasa aż świecące błękitem. Za to na DVD u mnie wyglądają normalnie - zwyczajnie szare.
W BPA chyba coś ogólnie poprawili, bo na zwiastunach tak nie rażą i w moim kinie też mi jakoś nie przeszkadzały.

ocenił(a) film na 10
Nerwen_AG

Mi tez one zupelnie nie przeszkadzaja, ale myslalam, ze jest jakies racjonalne wytlumaczenie tak radykalnej i widocznej zmiany w wizerunku Legolasa... stawialam na opuszczenie stada:-) :-) :-) a tu blad rezysera...